Δεκατέσσερα ανοιχτά μέτωπα στην ασφαλιστική αγορά

Η ύφεση προκαλεί τριγμούς στο οικοδόμημα της ασφαλιστικής αγοράς, ενώ επιταχύνει και τις εξελίξεις στον κλάδο, εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τις συγχωνεύσεις, την εξυγίανση της ασφαλιστικής βιομηχανίας, τη στήριξη των επικουρικών φορέων, τη ρευστότητα και τη διαφάνεια, την επίλυση χρόνιων προβλημάτων κ.α.

Το ραντεβού που δίνουν οι ασφαλιστές με το Σεπτέμβριο είναι… καυτό. Το IW καταμέτρησε τα ανοικτά τους μέτωπα, τα βρήκε 14, και πλέον μένει να δούμε τι πραγματικά θα συμβεί σε καθ΄ ένα από αυτά.

Εξαγορές – συγχωνεύσεις: Πρόκειται τελικά για την πιο δύσκολη εξίσωση στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών. Ο αγορά είναι κατακερματισμένη σε δεκάδες παίκτες και όπως καταδεικνύουν και τα μεγέθη της θα πρέπει να συγκεντρωθεί σε άμεσο χρόνο. Ωστόσο, διοικήσεις, στελέχη και, κυρίως, μέτοχοι διστάζουν να πάρουν αποφάσεις τις οποίες επιβάλλει πλέον και η ύφεση.

Τράπεζες: Φαίνεται πως θα είναι οι μόνες που θα προκαλέσουν αλλαγές στο χάρτη της ασφαλιστικής αγοράς. Κάθε συγχώνευση θα επηρεάσει και την ιδιωτική ασφάλιση. Κάθε τραπεζικό deal θα συνοδευτεί και από αντίστοιχες συμφωνίες για θυγατρικές ασφαλιστικές ή για συμβόλαια αποκλειστικότητας ή απλής συνεργασίας που έχουν σήμερα οι τράπεζες με ασφαλιστικές εταιρείες.
Ανακλήσεις αδειών: Συζητούνται επί πολλούς μήνες στην αγορά αυτοκινήτου, προβληματίζουν την ΤτΕ, όμως επιθετικές κινήσεις από την εποπτική αρχή δεν γίνονται. Φαίνεται πως κρίσιμος παράγοντας για να υπάρξουν εξελίξεις είναι και το Επικουρικό Κεφάλαιο που έχει βαλτώσει στις υποχρεώσεις.

Επικουρικό Κεφάλαιο: Τα προβλήματά του χρονίζουν, πλέον απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστούν, το υπουργείο Οικονομικών έχει αυτή την περίοδο άλλες προτεραιότητες και το ερώτημα είναι πότε το Επικουρικό θα πάρει σειρά.
Ανασφάλιστα οχήματα: Και εδώ η νομοθετική παρέμβαση είναι επιβεβλημένη, ωστόσο φαίνεται να αργεί. Η Ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης και αυτό καθιστά δυσκολότερη την πορεία του κλάδου.

Ρευστότητα:  Η ταχύτερη κυκλοφορία του χρήματος από τον ασφαλισμένο στην ασφαλιστική αποτελεί καθημερινό πονοκέφαλο για τα στελέχη της αγοράς, τα οποία θεωρούν ότι οι ασφαλιστές και εν γένει τα δίκτυα πωλήσεων δεν έχουν κανέναν λόγο να κάνουν τον εισπράκτορα των εταιρειών. Κάθε μέρα που θα περνά το χρήμα θα διακινείται σε μεγαλύτερο βαθμό ηλεκτρονικά ή μέσω τραπεζών ώστε να καταβάλλεται από τον ασφαλισμένο απ΄ ευθείας σε λογαριασμούς των ασφαλιστικών εταιρειών.

Απώλειες εσόδων: Ελπίδες για ανάστροφη πορεία στα έσοδα του κλάδου, για ανάπτυξη δηλαδή  εν μέσω κρίσης, δεν υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι πως θα επιβραδυνθεί ο πτωτικός ρυθμούς της συνολικής παραγωγής, ενώ σε επίπεδο εταιριών δίνεται αγώνας δρόμου για τα μερίδια αγοράς.

Ακυρώσεις: Οι ασφαλιστές και τα στελέχη της αγοράς γνωρίζουν ότι οι ακυρώσεις θα συνεχίζονται όσο η κρίση θα παρατείνεται και πολύ περισσότερο όσο η κυβέρνηση θα λαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα για τον καταναλωτή, τον εργαζόμενο, το συνταξιούχο.
Solvency II: Δεν είναι στην καθημερινή ατζέντα των ασφαλιστών, όμως προβληματίζει τα στελέχη των εταιρειών. Η προσαρμογή στο Solvency II επιβάλλεται, το ζητούμενο είναι πόσοι θα καταφέρουν να ανταποκριθούν και το κρισιμότερο όλων ποιες θα είναι οι συνέπειες για την αγορά αν κάποιες εκ των εταιρειών Ζωής δηλώσουν αδυναμία.

Δημόσια νοσοκομεία: Η συμφωνία με το υπουργείο Υγείας για συνέργιες μεταξύ κρατικών κλινικών και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών έμεινε στα χαρτιά, όπως και τα 150 εκατ. ευρώ που θα ήταν τα ετήσια έσοδα του δημοσίου από τη συγκεκριμένη συνεργασία. Μένει πλέον να αποδειχθεί αν η νέα κυβέρνηση έχει την πρόθεση να ανακινήσει το θέμα, αυτή τη φορά στην πραγματική του βάση.

Επαγγελματικά Ταμεία: Παραμένει ένα άπιαστο «όνειρο» για τις ασφαλιστικές εταιρείες. Οι ελπίδες ωστόσο δεν έχουν χαθεί. Η αγορά θα επιμείνει να ανοίξουν οι πόρτες των ταμείων στην ιδιωτική ασφάλιση, και όσο η κρίση θα βαθαίνει τόσο θα επιμένει περισσότερο.

Ετήσια συμβόλαια Υγείας: Οι ασφαλισμένοι επιθυμούν οικονομικότερα νοσοκομειακά προγράμματα λόγω της ύφεσης, και η αγορά φαίνεται πως απαντά στο «αίτημά» τους αυτό με τα ετησίως ανανεούμενα συμβόλαια. Πρόκειται για τάση που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί.

Τειρεσίας: Η σχεδιαζόμενη καθιέρωση  του Τειρεσία έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά. Οι διαμεσολαμβούντες αντιδρούν, η ΤτΕ επιμένει στη θέση της, χαλαρώνοντας όμως τις διατάξεις του Τειρεσία, ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες έκριναν σκόπιμο να τοποθετηθούν επί της αρχής και εν συνεχεία να κρατηθούν σε απόσταση ασφαλείας. 

Η υπόθεση Ασπίς: Τρία χρόνια κλείνουν το Σεπτέμβριο από την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια. Οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι παραμένουν στον αέρα και όλα δείχνουν ότι η περιπέτειά τους θα συνεχιστεί. Ανάδοχος για το χαρτοφυλάκιο της Ασπίς δεν βρέθηκε, το δημόσιο αποφάσισε προ μηνών να εγείρει τις δικές του  διεκδικήσεις, ενώ οι ασφαλισμένοι συνεχίζουν να κρατούν στα χέρια τους τίτλους χωρίς αξίες και συμβόλαια δίχως παροχές.