Συναγερμός από τις απώλειες στα ασφαλιστικά έσοδα

Συνεχίζει η απώλεια εσόδων στην ασφαλιστική βιομηχανία προκαλώντας συναγερμό στους αρμοδίους οι οποίοι διακρίνουν την καθοδική πορεία που δεν μπορεί να αντιστραφεί παρά τις επίμονες προσπάθειες.
Ένα σκαλί παρακάτω βρέθηκε στο α΄ εξάμηνο του 2012 η ασφαλιστική αγορά χάνοντας και την οριακή έστω άνοδο που καταγράφονται στον κλάδο Ζωής κατά το πεντάμηνο, με αποτέλεσμα να γυρίσει στο κόκκινο όλους τους παραγωγικούς δείκτες της και να εμφανίσει χειρότερη εικόνα από αυτή του τριμήνου .
Σύμφωνα με τα παραγωγικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου του 2012 που έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το σύνολο των εσόδων από ασφαλιστικές εργασίες κατέγραψε μεγαλύτερη πτώση από το πεντάμηνο, αλλά και από το α΄ τρίμηνο, ενώ αυτή τη φορά αρνητική ήταν η εικόνα και στις ασφαλίσεις Ζωής, όπου, όπως φάνηκε, τα unit linked προγράμματα δεν ήταν αρκετά ώστε η κατηγορία να διατηρήσει το +0,3% που κατέγραψε στο πεντάμηνο.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα ανακοίνωσε η Ένωση:
- Συνολικά, η παραγωγή ασφαλίστρων για το πρώτο εξάμηνο του 2012 έφτασε τα 2,2 δισ.  ευρώ και κατανεμήθηκε σε  43,8% στις ασφαλίσεις Ζωής και 56,2% στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.
- Η παραγωγή ασφαλίστρων, συγκρινόμενη με την παραγωγή των ιδίων επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 201 εμφάνισε μείωση κατά 7,9%  (μείωση 6% στο τρίμηνο), που αναλύεται σε μείωση κατά 2,8% (αύξηση 2,4% στο τρίμηνο) στις ασφαλίσεις Ζωής και μείωση κατά 11,4% (μείωση 12% στο τρίμηνο) στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών.
- Ο κλάδος της αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων είναι ο μεγαλύτερος κλάδος ασφαλίσεων κατά Ζημιών με παραγωγή σχεδόν 637 εκατ. ευρώ και 50,3% επί του συνόλου.
- Η παραγωγή ασφαλίστρων κατά ζημιών μειώθηκε κατά 11,4%, οδηγούμενη κυρίως από τις μειώσεις των κλάδων χερσαίων οχημάτων (-22,8%), αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (-13,8%) και πυρκαϊάς και στοιχείων της φύσεως (-9,4%).
- Εκτός αυτών, μεγάλες ποσοστιαίες μειώσεις είχαν κάποιοι μικρότεροι σε μέγεθος κλάδοι, όπως αυτοί της νομικής προστασίας (-19,3%), των μεταφερομένων εμπορευμάτων (-12,4%) και ατυχημάτων (-16,5%). Αντίθετα, αύξηση της παραγωγής σημείωσε ο κλάδος της γενικής αστικής ευθύνης (+5,9%) και των διαφόρων χρηματικώναπωλειών (+13,1%).
- Στις  πρωτασφαλίσεις Ζωής διαπιστώθηκε ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 2,8%.
- Οι κλάδοι της Ζωής κινήθηκαν πτωτικά εκτός του κλάδου Ασφαλίσεων ζωής συνδεδεμένων με επενδύσεις, ο οποίος αυξήθηκε κατά 49,9%. Ο κλάδος Ζωής εμφάνισε μείωση κατά 10,7%, ο κλάδος Ομαδικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων κατέγραφε απώλειες 13,7%, και τα ομαδικά προγράμματα πρόνοιας επίσης απώλειες 27,4%.