R. Spieler «Εγγυόμαστε πρόσβαση στη δικαιοσύνη για όλους τους ανθρώπους»

Η DAS Ελλάδος έχει γνώση και εμπειρία στα επαγγελματικά συμβόλαια και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί στις DAS των άλλων χωρών, στο πλαίσιο της ανταλλαγής πληροφοριών, αναφέρει η Regina Spieler, Regional Manager για τη Νότια Ευρώπη.

Μιλώντας στο iw για τη δραστηριότητα της DAS στις χώρες υπευθυνότητάς της, καταγράφει τις διαφορές και τις ομοιότητες, καθιστώντας όμως σαφές το ότι η νομική προστασία που παρέχεται είναι εξειδικευμένη, ποιοτική και στηρίζεται στις ίδιες αρχές.

Δηλώνει ότι η DAS Γερμανίας θα χρηματοδοτήσει τις ανά χώρα εταιρείες της για να επιτύχουν ανάπτυξη ακόμα και στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.  Χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως απαιτητική αγορά, την οποία και η μητρική εταιρεία παρακολουθεί στενά, ώστε αν χρειαστεί, να παρέμβει με τις σωστές ενέργειες.

Ακόμα, επισημαίνει ότι η ελληνική DAS είναι μια υγιής εταιρεία χωρίς διαρθρωτικά προβλήματα και τονίζει ότι: «η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον θα είναι στα ασφάλιστρα, οπότε και εκμεταλλευόμαστε τις επιλογές για νέους τρόπους επιχειρηματικότητας βρίσκοντας νέους συνέταιρους ή κάνοντας νέες συνεργασίες».

Παράλληλα η κα Spieler κάνει ξεκάθαρο το ότι τα προϊόντα, τα κανάλια διανομής και η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα αλλά έχουν ένα κοινό στοιχείο: την εξειδίκευση στη νομική προστασία.
Τέλος, από τη θέση της και τη διεθνή οπτική που έχει, πιστεύει ότι η ασφάλεια νομικής προστασίας θα γίνει πιο σημαντική στο μέλλον, καθώς προσφέρει «προσιτή δικαιοσύνη και εξασφαλίζει πρόσβαση στο δίκαιο για όλους και όχι μόνο τους εύπορους». Υποστηρίζει ότι είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχεις ασφάλεια νομικής προστασίας.

iw? Κυρία Spieler, όπως έχει πρόσφατα ανακοινωθεί, αναλάβατε τη Νότια Ευρώπη, συγκεκριμένα τηn DAS Ελλάδος, την DAS Ισπανίας και την DAS Ιταλίας. Κατά τη γνώμη σας, υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτών των εταιρειών ως προς τα προϊόντα, τη δομή και την ανταπόκριση που βρίσκουν στους πολίτες της κάθε χώρας;

R.S.: Κάθε εταιρεία DAS έχει τη δική της ξεχωριστή ανάπτυξη. Αυτή σχετίζεται κυρίως με τις συνθήκες της εκάστοτε αγοράς και τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά της. Ωστόσο όλες αυτές οι εταιρείες έχουν μία ομοιότητα: Είναι ειδικές στη νομική προστασία. Βέβαια, τα προϊόντα και τα κανάλια πωλήσεων ποικίλλουν από χώρα σε χώρα. Επίσης ποικίλλει η δομή στα χαρτοφυλάκιά τους: Η DAS Ελλάδος, για παράδειγμα, έχει πολύ υψηλό ποσοστό επαγγελματικών συμβολαίων στο χαρτοφυλάκιό της, ενώ η DAS Ισπανίας έχει πολλούς ιδιώτες και μόνο λίγες επιχειρήσεις.

iw? Μπορείτε να μας προσδιορίσετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε χώρας που επηρεάζουν τη δραστηριότητά σας;

R.S.: Είναι μικρό το διάστημα που έχω αναλάβει αυτή την αρμοδιότητα και συνεπώς είναι δύσκολο να ορίσω τα γενικά χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Αλλά φυσικά υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα οποία είναι χαρακτηριστικά για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Έχω την εντύπωση ότι οι προσωπικές σχέσεις – και ιδιαίτερα στην Ελλάδα – παίζουν έναν πιο σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις απ’ ό,τι στη Γερμανία ή τις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Η αγορά της Ιταλίας έχει πολλούς κανονισμούς, υπάρχουν πολλές προδιαγραφές, τις οποίες πρέπει να ακολουθείς.

iw? Ως υπεύθυνη για τις αγορές αυτές, πως προτίθεστε να αξιοποιήσετε αυτά που εσείς θεωρείτε θετικά στοιχεία της κάθε χώρας προκειμένου να βοηθήσετε τη λειτουργία της DAS και στις άλλες;

R.S.: Η εταιρεία μας στην Ελλάδα, για παράδειγμα, έχει καλή γνώση και εμπειρία στα επαγγελματικά συμβόλαια. Αυτή είναι μια τεχνογνωσία στην οποία μπορούμε να επενδύσουμε. Γενικά, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείς τα δυνατά σημεία μιας εταιρείας, ώστε να ενθαρρύνεις την ανταλλαγή γνώσεων μέσα στον Όμιλο. Πάντα ψάχνω για τα καλύτερα πρακτικά παραδείγματα.

iw? Πώς η μητρική εταιρεία της Γερμανίας σκέπτεται να υποστηρίξει τις θυγατρικές της στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ισπανία, που και οι τρεις πλήττονται από την οικονομική κρίση. Η πιθανή στήριξη θα είναι η ίδια; Υπάρχει ανησυχία ειδικά για την Ελλάδα ώστε να διαμορφώνετε κάποιο έκτακτο σχέδιο;

R.S.: Ως μέτοχοι, θα υποστηρίξουμε τις θυγατρικές μας εταιρείες στη νότια Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο. Θα τις χρηματοδοτήσουμε με αρκετά κεφάλαια, ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της αγοράς. Επιπλέον, μαζί με την τοπική διοίκηση αξιοποιούμε τις νέες ευκαιρίες της αγοράς, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη – ακόμα και σε δύσκολες εποχές, όπως αυτήν που διανύουμε.
Όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι σίγουρα μια απαιτητική αγορά, αλλά μέχρι στιγμής δεν θεωρώ ότι χρειάζεται να θέσουμε κάποιο έκτακτο σχέδιο. Ωστόσο, θα παρακολουθούμε στενά την πορεία, ώστε, εν καιρώ, να είμαστε σε θέση να αντιδράσουμε και να κάνουμε τις σωστές ενέργειες.

iw? Ως προς τις τιμολόγηση των προϊόντων νομικής προστασίας υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα και γιατί; Δηλαδή το ίδιο ή παρόμοιο προϊόν πόσο στοιχίζει σε κάθε χώρα;

R.S.: Η τιμολόγηση είναι ελάχιστα διαφορετική, καθώς εξαρτάται από τις καλύψεις. Στην Ισπανία, για παράδειγμα, ένα οικογενειακό συμβόλαιο με πλήρη κάλυψη κοστίζει περίπου 200 ευρώ, στην Ιταλία 230 ευρώ, ενώ στην Ελλάδα 80 ευρώ, κάτι που εξαρτάται από την κάλυψη.

iw? Τι θα λέγατε σε έναν Έλληνα καταναλωτή για την αναγκαιότητα της νομικής προστασίας; Θα ήταν το ίδιο με αυτό που θα λέγατε σε οποιονδήποτε πολίτη άλλης χώρας;

R.S.: Θα έλεγα ότι η νομική προστασία είναι μια σημαντική ασφάλεια για να εξασφαλίσεις τα δικαιώματά σου και ειδικά από οικονομικής άποψης. Ο λόγος είναι ο εξής: Εάν είσαι σε θέση να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου, για παράδειγμα με έναν επίσημο τίτλο – όπως αυτόν της DAS – μπορείς να πάρεις πίσω τα χρήματά σου πολύ πιο εύκολα. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, αλλά ειδικά στην Ελλάδα, με τις δυσκολίες της εποχής, θεωρώ πως είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχεις ασφάλεια νομικής προστασίας.

iw? Πώς αξιολογείτε την DAS HELLAS; Πείτε μας τους στόχους σας γι’ αυτήν και με ποιον τρόπο ή με ποιες παρεμβάσεις θα τους κάνετε πράξη;

R.S.: Η DAS Ελλάδος είναι μια υγιής εταιρεία χωρίς διαρθρωτικά προβλήματα. Η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον θα είναι στα ασφάλιστρα, καθώς αυτήν την εποχή είναι δύσκολο να τα διατηρήσεις ή να τα αυξήσεις. Ως εκ τούτου, εκμεταλλευόμαστε τις επιλογές για νέους τρόπους επιχειρηματικότητας, βρίσκοντας νέους συνέταιρους ή κάνοντας νέες συνεργασίες.

iw? Θεωρείτε ότι η οικονομική συγκυρία της Ελλάδας αποτελεί λόγο ώστε οι πολίτες να στραφούν στη νομική προστασία;

R.S.: Ναι, όπως ανέφερα νωρίτερα, η νομική προστασία μπορεί να σε βοηθήσει στο να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου και έτσι να προστατέψεις τα χρήματα και τα περιουσιακά σου στοιχεία. Αν έχεις έναν τίτλο, όπως αυτόν της DAS, να σε υποστηρίζει, είσαι προνομιούχος σε σχέση με άλλους. Επιπλέον, προσφέρουμε στους πελάτες μας (νομικές) συμβουλές, ώστε να βρουν τον καλύτερο τρόπο για την προσέγγιση κάποιου συγκεκριμένου προβλήματος. Και αυτό είναι ένα προνόμιο που προσφέρουμε σε όλους τους τομείς της ζωής.

iw? Πέραν των χωρών εποπτείας σας ποια είναι τα ευρύτερα σχέδια της DAS για την παγκόσμια αγορά;

R.S.: Αυτή τη στιγμή δραστηριοποιούμαστε σε 18 χώρες, οι 16 από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη. Φυσικά, πάντα κάνουμε έρευνα για νέες ενδιαφέρουσες αγορές. Επικεντρωνόμαστε στο να συμπεριλάβουμε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και χώρες πέρα από την Ευρώπη, όπου διαπιστώνουμε ότι η δυναμική της αγοράς είναι ελκυστική.

iw? Ποια είναι η θέση της DAS στον όμιλο της ERGO και πώς συνδέονται λειτουργικά και επιχειρησιακά οι δύο εταιρείες; Οι ρόλοι μεταξύ τους είναι διακριτοί και πρέπει να παραμείνουν έτσι ή θεωρείτε ότι χρειάζεται κάποια αλλαγή και ποια θα είναι αυτή;

R.S.: Η DAS είναι ο εξειδικευμένος ασφαλιστής νομικής προστασίας στον Όμιλο της ERGO. Η ERGO εξειδικεύεται στις ασφάλειες κατά ζημιών και στις ασφάλειες ζωής και συνεπώς έχει άλλο προφίλ και άλλο επιχειρησιακό μοντέλο. Φυσικά, συνεργαζόμαστε με τις εταιρείες της ERGO όπου μπορούμε. Ανήκουμε στον ίδιο όμιλο, τη Munich Re, και κατά συνέπεια ακολουθούμε τους ίδιους κανόνες.

iw? Τι θα μας λέγατε γενικά για τη νομική προστασία και ποιο θεωρείτε ότι είναι το μέλλον της;

R.S.: Η νομική προστασία είναι μια ασφάλεια που είναι σημαντική ώστε να υπερασπίζεται κανείς τα δικαιώματά του. Εμείς, στην DAS International, έχουμε ένα αξίωμα: «Προσιτή δικαιοσύνη για όλους», το οποίο σημαίνει ότι εγγυώμαστε πρόσβαση στο δίκαιο για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους εύπορους. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να υποστηρίξουμε πολύ καλά την ιδέα της δικαιοσύνης στην κοινωνία. Μια ασφάλεια νομικής προστασίας μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πιο ισχυρός, γιατί γνωρίζεις ότι δεν χρειάζεται να αποφεύγεις τις διενέξεις. Είσαι προστατευμένος. Συνεπώς, θεωρώ ότι θα γίνει ακόμα πιο σημαντική στο μέλλον.

iw? Πιστεύετε στην ανεξάρτητη πώλησή της ή θεωρείτε ότι θα μπορούσε να ενσωματωθεί με τα άλλα ασφαλιστικά συμβόλαια;

R.S.: Η νομική προστασία πρέπει να παρέχεται από ανεξάρτητο φορέα για να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφερόντων και να προστατεύονται τα συμφέροντα των ασφαλισμένων.
Επίσης πιστεύω ότι με το ανεξάρτητο συμβόλαιο είναι πιο ξεκάθαρο για τον πελάτη το προϊόν που αγοράζει. Μερικές φορές, βέβαια, είναι χρήσιμο να ενσωματώνεται σε κάποιο ασφαλιστικό πακέτο, εάν οι όροι είναι δίκαιοι και συγκρίσιμοι με ένα μεμονωμένο συμβόλαιο.