Αντέχουν στην ελληνική κρίση οι πολυεθνικοί ασφαλιστικοί όμιλοι

Διαχειρίσμο από τον ευρωπαϊκό ασφαλιστικό κλάδο θεωρεί ο οίκος Fitch το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημειώνοντας σε πρόσφατή έκθεσή του ότι, η έκθεση του κλάδου στο ελληνικό χρέος περιορίζεται μεσοσταθμικά κάτω από το 1% των ιδίων κεφαλαίων του. 

Η βασική επίπτωση όπως επισημαίνει η Fitch αφορά τη βαθμολογία τους, αλλά και την επίδραση στην αξία των στοιχείων του ενεργητικού, δημιουργώντας πιέσεις στα κεφάλαια του κλάδου. 

Σύμμφωνα με τα στοιχεία της Fitch παρά τη σημαντική μείωση της έκθεσης του ευρωπαϊκού ασφαλιστικού κλάδου στο ελληνικό χρέος, υψηλή έκθεση που φθάνει το 17,6% των συνολικών κεφαλαίων διατηρεί ο γαλλικός όμιλος της Groupama, με βαθμολογία «BBB Αρνητική», ενώ ακολουθεί η Generali με ποσοστό 3,7% και βαθμολογία «A- Αρνητική» και η ισπανική Mapfre με έκθεση που φθάνει στο 2,6% των ιδίων κεφαλαίων της και βαθμολογία «BBB- Αρνητική».  Αμελητέα έκθεση που δεν ξεπερνά το 0,3% και το 0,1% των ιδίων κεφαλαίων τους, έχουν αντίστοιχα η Achmea και η Aviva, ενώ μηδενική είναι πλέον η έκθεση για ασφαλιστικούς ομίλους, όπως η Aegeon, η Hannover Re, η Prudential, η Swiss Re και η Zurich.

Το σύνολο ωστόσο των μεγάλων ευρωπαϊκών ασφαλιστικών ομίλων, που παρακουθεί η Fitch, έχει περιορίσει την έκθεσή του στο ελληνικό χρέος σε ποσοστό κοντά στο 1% των ιδίων κεφαλαίων του. Μεταξύ αυτών η γερμανική Munich Re, η Allianz και η γαλλική AXA, με ποσοστά 1,6%, 0,6% και 0,6% αντίστοιχα και βαθμολογία «AA- Σταθερή».

Η επίδραση που θα έχει στη βαθμολογία τους το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, εξαρτάται από τη δυνατότητα που θα είχαν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους. Αντίστοιχα η ικανότητα μιας ασφαλιστικής να πληρώσει υποχρεώσεις σε ευρώ είναι συνάρτηση του ποσοστού των στοιχείων της που είναι εκφρασμένα σε ευρώ και της κεφαλαιακής της βάσης.
Είναι σαφές σύμφωνα με τη Fitch ότι, το ποσοστό των στοιχείων που θα μετατρέπονταν στο νέο νόμισμα, θα επηρεάζονταν από την αλλαγή με συνέπεια την επιδείνωση της ποιότητάς τους, αλλά και της ικανότητάς τους να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εκτός Ελλάδας. Η μείωση των αποταμιεύσεων, ο υψηλός πληθωρισμός και η απροθυμία για νέα ασφαλιστικά συμβόλαια, θα είχαν επίπτωση στις εργασίες του ασφαλιστικού κλάδου.

Στο σενάριο που ο ασφαλιστικός κλάδος υποχρεωθεί να πληρώσει ένα τμήμα των υποχρεώσεών του σε άλλο νόμισμα πλην του ευρώ, χαμένοι θα ήταν στην περίπτωση αυτή οι ασφαλισμένοι, που θα έχαναν ένα μέρος της αξίας των αποταμιεύσεών τους. Αντίθετα στην περίπτωση που η πληρωμή των υποχρεώσεων θα ήταν σε ευρώ, τη ζημιά θα επιβαρύνονταν οι ίδιες οι εταιρείες, με επιπτώσεις στη βαθμολογία τους.