Πτώση για το ευρώ με τις αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων να αυξάνονται

Τη χθεσινή ημέρα ευνοήθηκε η ανάληψη ρίσκου και θα περιμέναμε το ευρώ να σημειώσει μια μέτρια άνοδο. Παρ’ όλα αυτά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Το ενιαίο νόμισμα έκλεισε σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι των βασικών ανταγωνιστών του-τόσο των ασφαλών καταφυγίων όσο και των νομισμάτων υψηλής απόδοσης. Η δημοπρασία ομολόγων 12μηνης ωρίμανσης στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε με τα χαμηλότερα επιτόκια από το Νοέμβριο του 2010 και η ΕΚΤ, βάσει δημοσιευμάτων, άλλαξε την πολιτική της απέναντι στην Ιρλανδία, προσφέροντας ευνοϊκότερους όρους στο πρόγραμμα διάσωσης. Από την άλλη πλευρά, τα ισπανικά 10ετή ομόλογα είδαν τις αποδόσεις τους κοντά στο 7% και πάλι, ενώ το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο και ότι το ευρώ είναι υπερτιμημένο σε αυτά τα επίπεδα.

Διαφορετικοί δρόμοι για το EURUSD και το AUDUSD

Η ισοτιμία που συνέβαλλε καθοριστικά χθες στην πτώση του δολαρίου (4ήμερο πτωτικό σερί) ήταν το AUDUSD. Η δεύτερη κατά σειρά άνοδος του S&P 500 κατά 0,7% χθες σε υψηλά 2,5 μηνών έδωσε ξεκάθαρη κατεύθυνση στο συγκεκριμένο ζεύγος. Παρ’ όλα αυτά το ζεύγος με τη μεγαλύτερη ρευστότητα, το EURUSD, έκλεισε με πτώση έναντι του δολαρίου. Δεν έχουμε παρατηρήσει καμία σημαντική πρόοδο στο συγκεκριμένο ζεύγος παρ’ όλο που ανακάμπτει από τα χαμηλά 2ετίας, κάτι που αν το επενδυτικό συναίσθημα ήταν αισιόδοξο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κερδοσκοπικές τοποθετήσεις. Με άλλα λόγια, η διάθεση για ανάληψη ρίσκου δεν είναι τόσο δυνατή όσο δείχνει η ισοτιμία AUDUSD και η πορεία των μετοχών.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να τονωθεί το ρίσκο σε ένα επόμενο στάδιο με τη συνδρομή ενός θεμελιώδους καταλύτη. Σε αυτό το μέτωπο βρίσκονται τα οικονομικά εταιρικά αποτελέσματα β’ τριμήνου. Η στασιμότητα της αμερικανικής οικονομίας θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις προσδοκίες για ένα QE3, αν και χθες η Μπεζ Βίβλος έκανε λόγο για μέτρια ανάπτυξη για το μεγαλύτερο μέρος των ΗΠΑ.