«Σπάει» η μονοτονία ενόψει της δεύτερης κατάθεσης Bernanke

Σειρά δηλώσεων αλλά και φημών πλήττει σήμερα το επενδυτικό συναίσθημα παρ’ όλο που αρχικά φαινόταν και πάλι να σταθεροποιείται ενόψει της δεύτερης ημέρας κατάθεσης του προέδρου της Fed, Ben Bernanke, σε επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου. Το EURUSD παραμένει εντός ενός εύρους διαπραγμάτευσης που προσδιορίζεται από το 1,2160 περίπου έως το 1,2330, ενώ τις τελευταίες ώρες διαπραγματεύεται κάτω από το 1,2300.

Ο προβληματισμός γύρω από την έναρξη λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού διάσωσης της Ευρώπης ESM επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο με τον Asmussen της ΕΚΤ να προειδοποιεί ότι η έγκριση του μηχανισμού από το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας αποτελεί «κλειδί» για τη σταθερότητα του Ευρώ και την επιτυχία του εγχειρήματος. Την ίδια στιγμή, η Angela Merkel έθεσε τις αμφιβολίες της γύρω από την λειτουργία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Επίσης, δεν βοήθησε το επενδυτικό κλίμα φήμη για πιθανή υποβάθμιση της Αυστρίας.

Η στερλίνα δέχτηκε πιέσεις μετά την ανακοίνωση των πρακτικών της πρόσφατης συνεδρίασης της Τράπεζας της Αγγλίας με την ισοτιμία GBPUSD να υποχωρεί κάτω από το επίπεδο 1,5600. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση δεν ήταν τόσο ότι η επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 50 δισ. στερλίνες λήφθηκε με 7 ψήφους υπέρ έναντι 2 κατά από τη νομισματική επιτροπή, αλλά το ότι εξετάζεται ακόμα και μια μείωση του βασικού επιτοκίου χρηματοδότησης του 0,5% κάτω από αυτό το επίπεδο έπειτα από αξιολόγηση των νέων μέτρων. Επίσης, από ορισμένους αξιωματούχους εκφράστηκε προβληματισμός για την πραγματική συνεισφορά και την επάρκεια των μέτρων βραχυπρόθεσμου και φτηνού δανεισμού των τραπεζών.Πρόκειται για το σχέδιο Χρηματοδότηση για Δανεισμό, η αξιολόγηση της επιρροής του οποίου ενδεχομένως να οδηγήσει σε ορίζοντα αρκετών μηνών στην ανάγκη μείωσης του επιτοκίου.