Τι λέει το Επικουρικό Κεφάλαιο για τον ασφαλιστικό Τειρεσία

Εν μέσω των έντονων συζητήσεων για το υπό σύσταση Αρχείο Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών με παράτυπη συμπεριφορά, το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι αισθάνεται την ανάγκη να παρέμβει και να δηλώσει την αμέριστη στήριξή του σε κάθε πρωτοβουλία που έχει σαν στόχο την εξυγίανση της ασφαλιστικής αγοράς και των ασφαλιστικών συναλλαγών και κατ’ επέκταση τη διαφύλαξη του κοινωνικά ευαίσθητου χώρου της  ιδιωτικής ασφάλισης. 

Η δημιουργία Αρχείου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, σαφώς προσανατολισμένη στην εξάλειψη μακροχρόνιων παθογενειών του κλάδου είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Τα σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας στα οποία έχει περιέλθει το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι γνωστά. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι υποχρεώσεις του για καταβολή ασφαλιστικών αποζημιώσεων ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η περιουσία του μόλις σε μερικές δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο κύριος παράγων δημιουργίας του υφιστάμενου ελλείμματος του Επικουρικού Κεφαλαίου είναι η εμπλοκή του σε καταβολή υψηλών ασφαλιστικών αποζημιώσεων λόγω της ανάκλησης της άδειας λειτουργίας ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Τα κεφαλαιακά ανοίγματα πολλών εταιριών των οποίων ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας οφείλονταν (μεταξύ άλλων) και σε λανθασμένες επιλογές και τακτικές συνεργασίας με ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές βαρυνόμενους με μεγάλα ανεξόφλητα υπόλοιπα ασφαλίστρων και λόγω αυτών με σημαντικές επισφάλειες για τις συνεργαζόμενες μ’ αυτούς ασφαλιστικές εταιρίες. 

Ο ρόλος που διαδραματίζουν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές στην ομαλή λειτουργία της ασφαλιστικής επιχείρησης και στη βιώσιμη ανάπτυξή της είναι καθοριστικός. Η σωστή λειτουργία αυτών αποτρέπει την εκδήλωση στην ασφαλιστική αγορά περιστατικών αφερεγγυότητας τις επιπτώσεις των οποίων καλείται να απορροφήσει το Επικουρικό Κεφάλαιο και δι’ αυτού οι ασφαλιστικές εταιρίες-μέλη του.

Την ιδιαίτερη αυτή σχέση και ευθύνη των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών έναντι του Επικουρικού Κεφαλαίου έχει αναγνωρίσει εξ άλλου ρητά ο Έλληνας νομοθέτης καθ’ όσον επιφυλάσσει στο Επικουρικό Κεφάλαιο δικαίωμα αναγωγής κατά διαμεσολαβητή, ο οποίος, εάν και γνώριζε ή μπορούσε να γνωρίζει την επικείμενη πτώχευση ασφαλιστικής επιχείρησης, εξακολουθούσε να διαμεσολαβεί για λογαριασμό αυτής.

Η ύπαρξη του σχεδιαζόμενου αρχείου με τα ονόματα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών οι οποίοι βαρύνονται με καθυστερήσεις αποδόσεων οφειλομένων ή των οποίων οι συμβάσεις συνεργασίας έχουν καταγγελθεί λόγω παράτυπης συμπεριφοράς είναι προφανές ότι οδηγεί στην επιθυμητή απ’ όλους κατάδειξη των προσώπων εκείνων τα οποία με τη συμπεριφορά τους αμαυρώνουν την εικόνα του σωστού επαγγελματία ασφαλιστικού διαμεσολαβητή.

Η σωστή ενημέρωση μιας αγοράς σχετικά με την συμπεριφορά ουσιαστικών παραγόντων αυτής είναι προφανές ότι λειτουργεί υποστηρικτικά προς την κατεύθυνση της εξυγίανσης και της πρόληψης νέων αστοχιών.

Η ύπαρξη διαφάνειας και τάξης στις οικονομικές συναλλαγές  της ιδιωτικής ασφάλισης θα εξασφαλίσει τη συνέχεια των ασφαλιστικών εταιριών καθιστώντας προοδευτικά περιττή την παρέμβαση του Επικουρικού Κεφαλαίου λόγω ανακλήσεων αδειών λειτουργίας ασφαλιστικών εταιριών.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο είναι απαραίτητο να υπάρχει για να αποζημιώνει το θύμα τροχαίου ατυχήματος που προκλήθηκε από άγνωστο ή από ανασφάλιστο όχημα υπηρετώντας το έργο που του ανέθεσε ο Έλληνας και ο Ευρωπαίος νομοθέτης.  Η παρέμβασή του στις περιπτώσεις αποζημιώσεων θυμάτων τροχαίων ατυχημάτων που προκλήθηκαν από οχήματα ασφαλισμένα σε αφερέγγυες εταιρίες πρέπει να περιοριστεί και θα περιοριστεί δραστικά μόνο στο βαθμό που θα υπάρξει εξίσου δραστικός περιορισμός νέων αφερέγγυων εταιριών.

Εν κατακλείδι και προκειμένου να αναδειχτεί η σημασία του προβλήματος, θα ήταν πολύ χρήσιμο να κληθούν οι εκκαθαριστές ασφαλιστικών εταιριών των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί να δημοσιοποιήσουν οτιδήποτε στοιχεία διαθέτουν σχετικά με ανοίγματα που προέρχονται από οφειλές διαμεσολαβητών λόγω μη αποδοθέντων ασφαλίστρων».