Ισχυρότερη κατά 94 εκατ. ευρώ η Groupama Φοίνιξ

Σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 94 εκατ. ευρώ προχώρησε η Groupama Φοίνιξ, θωρακίζοντας την κεφαλαιακή επάρκεια της εταιρείας μετά τις επιπτώσεις που προκάλεσε η συμμετοχή της στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η αύξηση σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της εταιρείας κ. Bertrand Woirhaye επιβεβαιώνει τη στήριξη του μετόχου – του γαλλικού ομίλου Groupama – αλλά και την πρόθεση της εταιρείας να παραμείνει στην ελληνική αγορά, για την ανάπτυξη της οποίας, δηλώνει «εμπιστοσύνη».

Η κεφαλαιακή ενίσχυση αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Woirhaye την έμπρακτη επιβεβαίωση του γαλλικού ομίλου για τις προοπτικές της χώρας και σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος για το μέλλον είναι η περαιτέρω οργανική ανάπτυξη της εταιρείας, απορρίπτοντας τα σενάρια τόσο για ενδεχόμενη αποχώρηση όσο και για περαιτέρω εξαγορές στην ελληνική αγορά.

Μετά τη συμμετοχή της στο PSI +, η Groupama Φοίνιξ έχει περιορίσει σήμερα την έκθεσή της σε ελληνικά ομόλογα στο 1% περίπου του επενδυτικού της χαρτοφυλακίου, το οποίο αποτελείται κατά κύριο λόγο από τοποθετήσεις σε μετρητά, περιορίζοντας την έκθεσή της σε τίτλους μακράς διάρκειας.

Η περαιτέρω επενδυτική πολιτική του ομίλου αναμένεται να καθοριστεί εντός του Ιουλίου, αλλά σε κάθε περίπτωση το επενδυτικό περιβάλλον σύμφωνα με τον κ. Woirhaye, αποδεικνύεται δύσκολο ενόψει και της προσαρμογής στις κεφαλαιακές απαιτήσεις του Solvency II. Ο προβληματισμός αφορά τις επιπτώσεις που θα έχουν οι νέοι κεφαλαιακοί κανόνες στον οικονομικό κύκλο και το ρόλο των ασφαλιστικών ομίλων στη στήριξη της οικονομίας ως μακρπρόθεσμοι επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό σοβαρές επιφυλάξεις διατυπώνονται και για τη βιωσιμότητα των προγραμμάτων ζωής που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, ενώ αντίστοιχα στον κλάδο του αυτοκινήτου προβληματισμό προκαλεί ο τιμολογιακός πόλεμος που εκδηλώνεται εκ νέου στην αγορά με μειώσεις στα ασφάλιστρα, που δεν δικαιολογούνται από τα οικονομικά στοιχεία και οδηγούν την αγορά σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Σημειώνεται ότι η δραστηριότητα της Groupama Φοίνιξ κατέγραψε το 2011, εξαιρετική αντοχή και σταθερότητα παρά το δύσκολο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, καθώς η χρήση 2011 έκλεισε με θετικό καθαρό αποτέλεσμα ύψους 13,9 εκατ. ευρώ προ φόρων και προβλέψεων για απομείωση αξίας των ομολόγων του Ελληνικού δημοσίου. Το θετικό αποτέλεσμα προέκυψε κατά κύριο λόγο από την περαιτέρω βελτίωση των τεχνικών αποτελεσμάτων της σε σχέση με το 2010, αλλά και από την σημαντική αύξηση κατά 7,2% της παραγωγής της στον κλάδο ζωής, με μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρίας που δεν υπερβαίνει το 2,3%, έναντι μείωσης 6,5% για την υπόλοιπη αγορά.

Ο ετήσιος κύκλος εργασιών (μεικτά ασφάλιστρα συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) ανήλθε το 2011 στα 191,2 εκατ. ευρώ, έναντι 195,8 εκατ. ευρώ το 2010, από τα οποία τα 123 εκατ. ευρώ αφορούν στις γενικές ασφαλίσεις κα τα 68,2 εκατ. ευρώ στις ασφαλίσεις ζωής.