Οι τελευταίες δραματικές εξελίξεις στα χωριά της Λέσβου μετά τον πρόσφατο δυνατό σεισμό καταδεικνύουν την ανάγκη για την ασφάλιση περιουσιών και –πρωτίστως- ανθρώπων έναντι του φυσικού φαινομένου. Επίσης δείχνουν ότι ατομικά ασφαλιστήρια έναντι σεισμού δεν είναι εύκολο να γίνουν στην ελληνική περιφέρεια. Το είδαμε άλλωστε και στην Κεφαλονιά και στην Λευκάδα. Τα σπίτια είναι παλαιά και χαμηλής αξίας με αποτέλεσμα καμμιά εταιρεία να μην τα δέχεται όπως είναι, ειδικά στις σεισμογενείς περιοχές.
Επιπλέον τα εισοδήματα των κατοίκων είναι χαμηλά και δυσκολεύονται να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Τι απομένει λοιπόν;
Η μόνη λύση στις περιπτώσεις αυτές είναι οι ΣΔΙΤ. Οι συνεργασίες μεταξύ Κράτους- Ιδιωτικού Τομέα θα βοηθήσουν να καλυφθούν τεράστιες εκτάσεις και πολλά ακίνητα με ελάχιστα έξοδα για το κράτος και με μεγάλη ελάφρυνση του κρατικού προυπολογισμού στην περίπτωση που συμβεί η τραγική φυσική καταστροφή. Στα χωριά της Λέσβου, θα κληθεί το κράτος να πληρώσει πλέον πάνω από 5 εκατ. ευρώ άμεσα ή έμμεσα (κατάργηση φορολογίας στις περιοχές αυτές και μέτρα ανακούφισης) . Τα λεφτά αυτά θα μπορούσε με πολύ άνεση να πληρώσει μία ασφαλιστική κοινοπραξία η οποία θα τα είχε ασφαλίσει με το κράτος να πληρώνει ελάχιστα ασφάλιστρα ανά περιουσιακό στοιχείο. Εάν μάλιστα με κάποιο τρόπο συμμετείχε και το κράτος στην αποζημίωση τότε το κόστος ασφαλίστρου θα ήταν ιδιαίτερα χαμηλό.
Τα παραδείγματα λειτουργίας των ΣΔΙΤ είναι δίπλα μας. Μας τα δείχνει η ίδια η ζωή και η ανάγκη που δημιουργεί η φυσική καταστροφή. Μένει σε εμάς να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς ορθολογικά και μακριά από ιδεοληψίες.
Ούτε όμως για το πρώτο (ορθολογικότητα του κράτους) ούτε για το δεύτερο (αποφυγή ιδεοληψίας) είμαστε σίγουροι.