Η Ευρωζώνη πρέπει να «σπάσει» το φαύλο κύκλο

Λίγες ημέρες μετά από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής και οι αγορές δείχνουν μια παράξενη αισιοδοξία. Τα χρηματιστήρια σε Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Αμερική κινούνται έντονα ανοδικά. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια επανάληψη στις αποφάσεις που δυστυχώς δεν οδηγούν πουθενά.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι αν η κρίση χρέους συνεχίσει να προσεγγίζεται με τον τρόπο που γνωρίζουμε, τότε το μέλλον κρύβει δυσοίωνες εξελίξεις. Στη Γερμανία, προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποφύγουν να αναλάβουν ένα ποσοστό του χρέους της Ευρωζώνης. Αυτό είναι αναπόφευκτο και όσο πιο γρήγορα πεισθούν οι Γερμανοί αξιωματούχοι να το αποδεχθούν, τόσο καλύτερα για όλους.

Η Ευρώπη για την ώρα ακολουθεί μια τακτική που οδηγεί σε χρεοκοπίες κρατών. Αν αυτό συνεχιστεί η Γερμανία δε θα μπορέσει να μείνει αλώβητη γιατί πολύ απλά είναι μέρος του συστήματος που καταρρέει. Επομένως, αν και βραχυ-μεσοπρόθεσμα η Γερμανία κερδίζει από αυτήν την κατάσταση, μακροπρόθεσμα απλά μεγαλώνει το πρόβλημα που και η ίδια θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

Η Ευρώπη έχει ανάγκη από ρευστότητα. Για την ώρα αυτή παρέχεται μέσω της ΕΚΤ, η οποία συνεχώς χαλαρώνει τις απαιτήσεις της για εγγυήσεις προκειμένου να δανείσει στις τράπεζες. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί όταν οι εγγυήσεις δεν θα είναι αρκετές. Τότε η ΕΚΤ θα κληθεί να λάβει δραστικά μέτρα και να αλλάξει τον προσανατολισμό της και τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Μόνο τότε μπορεί να αρχίσει να φαίνεται κάποιο φως στο τούνελ της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.