Η επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ κρατά σε επαγρύπνηση τις αγορές

Η πτώση του δείκτη τιμών παραγωγού το Μάιο στην Ευρωζώνη σε χαμηλά 3 ετών, μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση του δείκτη μεταποίησης Ιουνίου, ο οποίος παραμένει σε περιβάλλον συρρίκνωσης για έβδομο διαδοχικά μήνα (κάτω από τις 50 μονάδες) αποτελούν μια ακόμα επιβεβαίωση της αρνητικής οικονομικής εικόνας που παρουσιάζει η Ευρωζώνη.

Το ευρώ έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα που άγγιξε στον απόηχο της συνόδου κορυφής αν και σταθεροποιείται ενόψει του σημαντικότερου γεγονότος της εβδομάδας, της απόφασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ. Τα μακροοικονομικά στοιχεία σε Ευρώπη και ΗΠΑ (με το δείκτη μεταποίησης ISM να υποχωρεί κάτω από τις 50,0 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2009) είναι αδύναμα και η αγορά αρχίζει να αποτιμά την πιθανότητα ενός QE3 από τη Fed και νέων μέτρων από την ΕΚΤ.

Στην Ευρωζώνη, τα ετεροχρονισμένα ημίμετρα των ευρωπαίων ηγετών δεν επιλύουν την ύφεση, η οποία βαθαίνει και ορθώνει υψηλότερα εμπόδια στις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν τους δημοσιονομικούς τους στόχους και στις τράπεζες να επιβιώσουν με τις δικές τους δυνάμεις. Η αγορά περιμένει από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την ερχόμενη Πέμπτη και από την Τράπεζα της Αγγλίας να επεκτείνει το στόχο αγοράς assets κατά 50 δισ. στερλίνες. Η ενίσχυση του χρυσού είναι αυτή που αντανακλά τις προσδοκίες των αγορών για μια νέα επέκταση της νομισματικής πολιτικής.

Η ισοτιμία EURUSD σταθεροποιείται σήμερα γύρω από τα 1,2600 δολάρια μετά το ράλι της Παρασκευής και την πτωτική πορεία που ακολούθησε χθες από τα επίπεδα του 1,2690 περίπου.

Το γεν υποχωρεί σήμερα με την ισοτιμία USDJPY να ενισχύεται νωρίτερα στην περιοχή του 79,80, ενώ η στερλίνα δεν έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από τα 1,5700 δολάρια.

Τα εμπορεύματα καταγράφουν κέρδη σήμερα με το πετρέλαιο μέχρι στιγμής να κερδίζει πάνω από 1,6%, δοκιμάζοντας τα 85,0 δολάρια/βαρέλι και το χρυσό να διαπραγματεύεται γύρω από τα 1.608 δολάρια/ουγγιά.