Οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά

Τα θέματα που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά και δρομολογούν εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα και την εγχώρια ασφαλιστική αγορά παρουσίασε σε εκδήλωση της η ΕΑΕΕ. Οι κυριότερες ρυθμιστικές αλλαγές,  η προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα συστήματα εγγύησης ασφαλίσεων και οι φορείς εναλλακτικής επίλυσης διαφορών ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.  

Στην παρουσίαση της η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκε στα μεγέθη της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς σημειώνοντας ότι «το έτος που πέρασε ήταν μια σημαντική χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ασφαλιστική Αγορά, με πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις Ευρωπαϊκές Οικονομίες να συνεχίζουν τον αγώνα κατά της ύφεσης και της οικονομικής αστάθειας». Τα ασφάλιστρα της ευρωπαϊκής αγοράς το 2011 ανήλθαν σε 1.089 δις ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 1,5% σε σχέση με το 2010. Συγκεκριμένα Από το σύνολο των ασφαλίστρων το 60% αντιστοιχεί στα ασφάλιστρα ζωής και το 40% στα ασφάλιστρα ζημιών.  Εν συνεχεία η κα Μ. Αντωνάκη αναφέρθηκε στις μεγαλύτερες ρυθμιστικές αλλαγές που συντελούνται στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά ( τη Solvency, την αναθεώρησης της οδηγίας IORP και της οδηγίας για τη Διαμεσολάβηση) και τις εξελίξεις σχετικά με αυτές. Τέλος ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά η έκδοση του Insurance Europe «Πώς λειτουργεί η ασφάλιση». 

Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της κας Μ. Αντωνάκη

Στην ίση μεταχείριση προσώπων, τις δέσμες επενδυτικών προιόντων PRIPs, τα Συστήματα Εγγύησης Ασφαλίσεων και τους φορείς Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ΕΕΔ) αναφέρθηκε η κα  Ρεβέκκα Τούτουζα, Υπεύθυνη Ευρωπαϊκών Θεμάτων της ΕΑΕΕ.

Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της κας Ρ. Τούτουζα

Από την πλευρά της η κα Γιολάντα Κουκολέτσου, Νομικός Σύμβουλος της ένωσης αναφέρθηκε στην πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Τα στοιχεια που παρουσίασε η κα Γ. Κουκολέτσου μπορείτε να δείτε εδώ.