Ν. Νανόπουλος: Στρατηγική η διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών

«Στο σημερινό μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η δική μας υποχρέωση, η τελευταία μας ευκαιρία, είναι να επικεντρωθούμε στο να πάψουμε να είμαστε παράδειγμα προς αποφυγή για τους άλλους Ευρωπαίους και να αποκαταστήσουμε την  αξιοπιστία μας σε διεθνές επίπεδο, ως ισότιμοι συνομιλητές που επιδιώκουν μια συνολική λύση στην ευρωπαϊκή κρίση και όχι ως η έκφραση ενός προβλήματος».

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Eurobank Ergasias κ. Ευθύμιος Χριστοδούλου μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων. Ο κ. Χριστοδούλου αναφερόμενος στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης επεσήμανε πως «αναλαμβάνει το δυσκολότερο ίσως έργο της μεταπολεμικής περιόδου στη χώρα μας: να αντιμετωπίσει με επιτυχία τα μείζονα προβλήματα  της  χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και να προωθήσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση.  Αλλαγές, οι οποίες πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα και αποφασιστικά, διότι δεν έχουμε πλέον περίοδο χάριτος ούτε και περιθώρια για παλινωδίες και καθυστερήσεις. Η εκφρασμένη πλέον βούληση της ελληνικής κοινωνίας να διαφυλάξει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Χώρας, αποτελεί βασικό στοιχείο και  σημαντικότατο πλεονέκτημα για οποιαδήποτε απόφαση πολιτικής». 

«Τη στιγμή λοιπόν» συνέχισε ο πρόεδρος της Eurobank «που στην Ευρώπη διαμορφώνονται όλες αυτές οι νέες τάσεις, η Ελλάδα καλείται να ολοκληρώσει την προσαρμογή της οικονομίας της, όπως έχει δεσμευθεί άλλωστε στο πλαίσιο του Μνημονίου.  Είναι ωστόσο γεγονός, ότι στην Ελλάδα, το Μνημόνιο αντί να αποτελέσει αντικείμενο ψυχρής και σωστής αντιμετωπίσεως, έγινε σε μεγάλο βαθμό, αντικείμενο συναισθηματικής αντιδράσεως, χωρίς ποτέ να γίνει μέχρι σήμερα, ο αναγκαίος διαχωρισμός του δημοσιονομικού από το θεσμικό σκέλος. Βέβαια, μια επίμονη, μονομερής και ανελαστική εφαρμογή του μνημονίου μπορεί να οδηγήσει τελικά σε ένα «φαύλο οικονομικό κύκλο», στο «αρνητικό σπιράλ» σύμφωνα με τη γλώσσα των οικονομολόγων.  

Γι’ αυτό και η ρεαλιστική λύση σήμερα είναι η λύση της αναδιαπράγματευσης των αρχών του Μνημονίου, στη βάση διαμόρφωσης ενός πιο ανεκτού κοινωνικά προγράμματος, εφαρμόσιμου στην πράξη το οποίο να δημιουργεί προοπτική ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας». Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Νικόλαος Νανόπουλος τόνισε πως: «Το σημείο καμπής που μπορεί να αντιστρέψει την αρνητική δυναμική στην οποία έχει εμπλακεί η χώρα μας, είναι η διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος δημοσιονομικής σταθερότητας και η δέσμευση σε ένα πλαίσιο μεταρρυθμιστικής πολιτικής, σε συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους μας». 

Ειδικότερα σε ότι αφορά στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε πως: «Ένα από τα κρίσιμα στρατηγικά θέματα είναι ασφαλώς η διασφάλιση του ιδιωτικού χαρακτήρα των τραπεζών στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης.  Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαμόρφωσης ενός κατάλληλου πλαισίου για την προσέλκυση και συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.  Η συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών είναι μεγάλης σημασίας, καθώς θα περιορίσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και  επομένως, το ύψος της επίσημης βοήθειας, με προφανή οφέλη  για τον Έλληνα φορολογούμενο. Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσει εχέγγυο μεγαλύτερης διαφάνειας, χωρίς εξωγενείς παρεμβάσεις και πελατειακές νοοτροπίες, ενισχύοντας έτσι τον αναπτυξιακό ρόλο του τραπεζικού συστήματος».