Ευρώ και στερλίνα ευάλωτα ενόψει της ανακοίνωσης των δεικτών μεταποίησης PM

Κατά τη διάρκεια της ασιατικής συνεδρίασης, το δολάριο και το γεν διόρθωσαν ανοδικά έπειτα από το ξεπούλημα της Παρασκευής. Το ευρώ υποαπέδωσε, σημειώνοντας πτώση 0,5% έναντι του δολαρίου και 0,6% έναντι του γεν. Τα futures του S&P 500 κινούνται χαμηλότερα υποδεικνύοντας ότι τα κέρδη των ασφαλών καταφυγίων μπορεί να διατηρηθούν, καθώς η αισιοδοξία για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής δίνουν τη θέση τους σε «δεύτερες» σκέψεις.

Η σειρά των μέτρων που ανακοινώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, κάνουν λίγα πράγματα να αλλάζουν βραχυπρόθεσμα. Η Ισπανία, ακόμα και τώρα θα λάβει τα χρήματα για τη διάσωση των τραπεζών μέσω του κράτους και αυτό θα αυξήσει το δανεισμό της ακόμα περισσότερο. Η ενίσχυση των EFSF/ESM προκειμένου να συμβάλλουν στη διάσωση των τραπεζών, δεν θα είναι έτοιμη μέχρι και το τέλος του έτους, ενώ θα πραγματοποιηθεί εφόσον οι διαπραγματεύσεις για μια τραπεζική ένωση προχωρήσουν όπως έχουν σχεδιαστεί. Αυτό αφήνει την Ευρώπη απροστάτευτη στην κρίση, τουλάχιστον για τους επόμενους έξι μήνες.

Στο οικονομικό ημερολόγιο, ο δείκτης μεταποίησης PMI βρίσκεται στο επίκεντρο των αναλυτών. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η μεταποίηση θα σημειώσει πτώση με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Ο αντίστοιχος δείκτης φια τη Γερμανία, αναμένεται να παρουσιάσει ένα ανάλογο αποτέλεσμα. Η μεταποιητική δραστηριότητα, αναμένεται να σημειώσει κάμψη στην Ελβετία αλλά και την Αγγλία. Το απόγευμα, ο δείκτης μεταποίησης ISM αναμένεται να δείξει νέα επιδείνωση για τον Ιούνιο. Η ανάπτυξη θα συνεχιστεί, αλλά με μικρότερο ρυθμό.

Οι ανακοινώσεις αυτές, μπορεί να υπενθυμίσουν στους επενδυτές την ανισορροπία της ανάπτυξης που παρατηρείται φέτος. Ενώ η αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με 2,2% το 2012 από 1,7% το 2011, η ευρωπαϊκή οικονομία αναμένεται να σημειώσει ύφεση. Αυτό είναι πιθανό να αυξήσει τις αποκλίσεις στη νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα όταν η ΒΟΕ αναμένεται να αυξήσει τις αγορές ομολόγων κατά 50 δισ. στερλίνες και η ΕΚΤ να μειώσει το επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 0,75%. Δεδομένου ότι η Fed δεν αναμένεται να λάβει άμεσα επιθετικά μέτρα, αυτό μπορεί να στηρίξει το δολάριο έναντι των ευρωπαϊκών νομισμάτων.