Τεκμηριωμένος έλεγχος στα έξοδα νοσηλείας

Συνέντευξη
Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, πρόεδρος της Accurate Health Auditing & Consulting ΑΕ

Ο έλεγχος στα οικονομικά των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασφαλισμένους, που τεκμηριώνουνε μέσα από ενδελεχή έλεγχο όλων των στοιχείων τη νοσηλεία, συμβάλλει στην αποφυγή της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας και συνεπώς την περιστολή των δαπανών περίθαλψης και διάγνωσης.  Όπως αναφέρει ο κ. Σ. Παπασπυρόπουλος, πρόεδρος της Accurate Health Auditing & Consulting ΑΕ σε συνέντευξη του στο iw. Οι υπηρεσίες της εταιρείες παρέχονται σήμερα κυρίως προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες  αλλά και τους δημόσιους ασφαλιστικούς οργανισμούς. η επιτυχημένη διαδρομή μας τόσα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί ένα πλεονέκτημα που θα έπρεπε να ενδιαφέρει το δημόσιο τομέα, περισσότερο από ό,τι έχει δείξει μέχρι σήμερα

 iw? Πείτε μας δύο λόγια για την Accurate Health Auditing & Consulting Α.Ε.

Σ. Π.:  Είμαστε μια συμβουλευτική εταιρεία υπηρεσιών υγείας με έδρα στην Αθήνα, που δραστηριοποιείται ήδη 12 χρόνια στον τομέα των ιατροασφαλιστικών, συμβουλευτικών και ερευνητικών υπηρεσιών.
Σκοπός της εταιρείας είναι η παροχή εξειδικευμένων ελεγκτικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών (Health Auditing & Consulting) σε δομές και υπηρεσίες υγείας (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα, αποθεραπεία και αποκατάσταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, πρόληψη και προαγωγή της υγείας κ.ο.κ.) του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
Η εταιρεία μας δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα του ελέγχου των ιατρικών υπηρεσιών που παρέχονται εντός των νοσοκομείων. 

Στο πλαίσιο του σκοπού της, η Accurate εξειδικεύεται στην παροχή ανεξάρτητων ελεγκτικών υπηρεσιών σε ό,τι αφορά την ποιότητα και τα οικονομικά των υπηρεσιών υγείας (Clinical Audit & Medical Bill Audit) και γενικότερα την οικονομική διαχείριση των Οργανισμών του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που δραστηριοποιούνται, εν όλω ή εν μέρει, στον τομέα της υγείας.
Οι υπηρεσίες αυτές έχουν στόχο να εξασφαλίσουν την ιατρικώς τεκμηριωμένη νοσηλεία για τον ασφαλισμένο, την αποφυγή της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας και συνεπώς την περιστολή των δαπανών περίθαλψης και διάγνωσης.

Επίσης η εταιρεία, στο πλαίσιο της Οργανωμένης Φροντίδας (Managed Care), λειτουργεί ως TPA (Third Party Administrator) για λογαριασμό ασφαλιστικών εταιρειών, παρέχοντας ένα ολοκληρωμένο φάσμα υπηρεσιών, αναλαμβάνοντας τη διαχείριση των ασφαλιστικών τους συμβολαίων, συνδράμοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο σε όλα τα σημεία επαφής του ασφαλισμένου με τις υπηρεσίες υγείας.

Πέραν των ελεγκτικών υπηρεσιών, η Accurate Health Auditing and Consulting δραστηριοποιείται και στην παροχή ενός ολοκληρωμένου φάσματος συμβουλευτικών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων, μελέτες αξιολόγησης της οικονομικής αποδοτικότητας των πόρων στην υγεία, υπηρεσίες έρευνας και ανάπτυξης και γενικότερα συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις επιχειρήσεις του κλάδου της υγείας.

iw? Σε ποιους απευθύνονται οι υπηρεσίες σας;

Σ.Π.: Οι υπηρεσίες μας παρέχονται έως σήμερα κυρίως στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Οι βασικοί πελάτες μας είναι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες (Εθνική Ασφαλιστική, Αγροτική, Generali, MetLife Alico, AXA, Alliance), αλλά και δημόσιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί (όπως ο ΟΠΑΔ), καθώς επίσης και δημόσιοι οργανισμοί υγείας (όπως η 5η ΥΠΕ).
Γενικότερα όμως οι υπηρεσίες μας απευθύνονται σε όλες τις επιχειρήσεις της υγείας που αναζητούν το συνδυασμό ποιοτικής ανάπτυξης και ελέγχου του κόστους.

iw? Γιατί να επιλέξει κάποια εταιρεία τις υπηρεσίες σας; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Σ.Π.: Είμαστε προσηλωμένοι στην τεκμηρίωση. Αυτή είναι μια προτεραιότητα απαραίτητη, ιδίως στο δικό μας χώρο, ο οποίος σχετίζεται άμεσα με τη ζωή των ανθρώπων. Για το σκοπό αυτό έχουμε αναπτύξει διαδικασίες και ειδικό λογισμικό ώστε όλες οι λειτουργίες της εταιρείας μας να υποστηρίζονται με τον πλέον αυτοματοποιημένο τρόπο.
Ταυτόχρονα όμως δίνουμε έμφαση στην προσωπική προσέγγιση, στην απαραίτητη επαφή με τους ασθενείς, στην κατανόηση της γνώμης μας από το συνάδελφο θεράποντα γιατρό, στην ακούραστη εξήγηση της φύσης της δουλειάς μας προς την ανώτατη διοίκηση όλων των οργανισμών υγείας με τους οποίους εμπλεκόμαστε.
Τέλος, γιατί με την υποστήριξη ενός εξειδικευμένου και ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος παρέχουμε αναλυτικά και ακριβή στατιστικά στοιχεία, πλήρως και άμεσα προσβάσιμα από τους πελάτες μας, ώστε να είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι σε μηχανισμούς αξιολόγησης και βελτίωσης των ίδιων των υπηρεσιών μας.

iw? Πιστεύετε ότι οι υπηρεσίες της ολοκληρωμένης διαχείρισης της ιατρικής φροντίδας και των κλινικών ελέγχων θα είχαν εφαρμογή και στο δημόσιο τομέα; Έχετε αντίστοιχη εμπειρία;

Σ.Π.: Η αντιμετώπιση της σπατάλης που γίνεται στο δημόσιο τομέα της υγείας είναι πια μια κοινή προτεραιότητα όχι μόνο του ίδιου του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Όλοι μπορούν να προσφέρουν τεχνογνωσία και θα έπρεπε αυτή να είναι καλοδεχούμενη, είτε προέρχεται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό, στη βάση μόνο της αποτελεσματικότητάς της.
Ειδικά για μας, η επιτυχημένη διαδρομή μας τόσα χρόνια στον ιδιωτικό τομέα αποτελεί ένα πλεονέκτημα που θα έπρεπε να ενδιαφέρει το δημόσιο τομέα, περισσότερο από ό,τι έχει δείξει μέχρι σήμερα. Άλλωστε η πρόσφατη συνεργασία μας με τον ΟΠΑΔ, στον απολογιστικό έλεγχο 1.200 νοσηλειών ασφαλισμένων του σε ιδιωτικά νοσοκομεία, απέδωσε μια καθαρή εξοικονόμιση της τάξεως των 2,2 εκατ. ευρώ για τον Οργανισμό!

Επειδή δε, από τον ίδιο κρατικό προϋπολογισμό πληρώνονται τα ελλείμματα τόσο των νοσοκομείων όσο και των ασφαλιστικών ταμείων, είναι αυταπόδεικτο ότι ο εξορθολογισμός των υπηρεσιών και η συγκράτηση του κόστους μπορούν να επιτευχθούν χωρίς μείωση της ποιότητας, αλλά με σημαντικό όφελος για τα συνολικά οικονομικά της χώρας. Αρκεί το κράτος πραγματικά να το θελήσει, σε εθνικό επίπεδο.