Μεγάλες προσδοκίες για τη Σύνοδο Κορυφής

Μια ακόμα Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα και θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτή τη φορά οι επενδυτές δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι με αποτέλεσμα οι αγορές να μην πραγματοποιήσουν ένα ράλι προεξόφλησης, ελπίδας και στήριξης.

Μήπως αυτή τη φορά, οι επενδυτές είναι αρκετά απαισιόδοξοι και άραγε οι ευρωπαίοι ηγέτες θα καταφέρουν να αντιστρέψουν το κλίμα και να οδηγήσουν σε ένα δυνατό ράλι; Η απάντηση έγινε ξεκάθαρη σήμερα το πρωί, αφού οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων ουσιαστικά ακύρωσαν κάποια από τα θέματα της ατζέντας.

Παρόλα αυτά εκτιμούμε ότι τα θέματα που θα συζητηθούν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είναι γνωστά από το παρελθόν, όπως επίσης γνωστές είναι και οι πολιτικές απόψεις κάθε χώρας επί των θεμάτων αυτών. Άρα και από αυτή την άποψη, δεν έχουμε σε καμία περίπτωση κάποιο μεγάλο γεγονός να περιμένουμε. Αναλύουμε:

Η τραπεζική ένωση είναι ίσως το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας, αλλά οι Γερμανία έσπευσε ήδη να δηλώσει ότι δεν προτίθεται να αποφασίσει επί του συγκεκριμένου θέματος. Ο ESM προορίζεται ως ο μηχανισμός που θα αποτελέσει ασπίδα για την κρίση και που θα αποκόψει τον τραπεζικό κλάδο από τα κρατικά ομόλογα. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ότι ο ESM δεν υφίσταται ακόμα.

Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι ο ESM διαθέτει €750 δισ. ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών απαιτεί περίπου €3,0 τρισ.

Επίσης, τα μέτρα για την ανάπτυξη, έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Όλα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν σπουδαία νέα. Η εκτίμησή μας είναι ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής, θα έρθουμε ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά σε ότι αφορά τα βασικά θέματα, αλλά το μεγάλο πρόβλημα θα μετατεθεί και πάλι στο μέλλον. Για το λόγο αυτό, θεωρούμε ότι οι προοπτικές των αγορών είναι πτωτικές.