Atradius: Οι δεκα παράγοντες – κλειδιά για τις εξαγωγές προς την Κίνα

Παρότι το επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και η καταναλωτική πίστη επιδεινώνονται σε πολλές δυτικές αγορές, η Κίνα με την καλπάζουσα αγορά εργασίας, τα αυξανόμενα εισοδήματα και την ακμαία καταναλωτική ζήτηση αποτελεί μια πολύ ελκυστική προοπτική για πολλούς εξαγωγείς. Φυσικά, οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα εγκυμονούν και κινδύνους γι αυτό σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους υποψήφιους εξαγωγείς η Atradius δημοσιεύει σχετικό οδηγό επικεντρωμένο σε δέκα παράγοντες – κλειδιά με την επωνυμία ‘Trade successfully with China’.

Ο CMO της Atradius  Andreas Tesch εξηγεί: « Η διαφαινόμενη αφθονία και ευφορία στην Κίνα ενισχύουν τον καταναλωτισμό πράγμα που δημιουργεί ευκαιρίες για υποψήφιους εξαγωγείς που στοχεύουν στην κινέζικη αγορά, με την προϋπόθεση βέβαια να κατανοούν τους νόμους της συγκεκριμένης αγοράς και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κεφαλαίων τους».

Για παράδειγμα, οι εισαγωγικοί δασμοί που συνήθως βαρύνουν τον εισαγωγέα μπορούν για κάποια προϊόντα να φτάσουν ακόμα και το 270% γεγονός που τα καθιστά, λόγω κόστους, μη εμπορεύσιμα.  Οι προμηθευτές λοιπόν οφείλουν να το λάβουν υπόψη τους κατά την τιμολόγηση των προϊόντων τους καθώς και να διασφαλίσουν ότι στις συμφωνίες που θα κλείσουν, οι δασμοί αυτοί δε θα μετακυλήσουν σε αυτούς από τους εισαγωγείς.

Οι ξένοι προμηθευτές οφείλουν επίσης να γνωρίζουν ότι ανεξαρτήτως του νομικού πλαισίου που έχει συμφωνηθεί να διέπει τη συναλλαγή με τον εισαγωγέα, η συνδιαλλαγή θα πρέπει να εναρμονίζεται πάντα με συγκεκριμένες διατάξεις του κινεζικού δικαίου συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών νόμων περί ανταγωνιστικότητας και πιο συγκεκριμένα των νόμων σχετικά με την παραπλανητική διαφήμιση και την άκρατη κερδοσκοπία.

Προσοχή στους περιορισμούς εισαγωγών 

Δεν εισάγονται ελεύθερα όλα τα προϊόντα στην Κίνα. Για την ακρίβεια το υπουργείο εμπορίου της Κίνας αναθεωρεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα τους καταλόγους με τα απαγορευμένα προς εισαγωγή προϊόντα. Συνιστάται λοιπόν στους ξένους προμηθευτές να διευκρινίσουν πρωτίστως αν τα προϊόντα τους χρειάζεται να λάβουν κάποια ιδιαίτερη αδειοδότηση καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να μην τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα.

Προσοχή στους κανονισμούς περί νομισματικών μετατροπών 

Οι εισαγωγείς οφείλουν να αναφέρουν πληρωμές τιμολογίων στο Chinese State Administration of Foreign Exchange στην περίπτωση που η αξία των αγαθών και το καταβληθέν αντίτιμο διαφέρουν πάνω από 10.000 USD  ανά συμφωνητικό. Ενώ η συμμόρφωση με τη συγκεκριμένη διάταξη βαραίνει τον εισαγωγέα , οι προμηθευτές θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο που διατρέχουν βάσει της διάταξης αυτής, δηλαδή να καθυστερήσει η πληρωμή τους ή αυτή να μη λάβει χώρα ποτέ. Συγκεκριμένοι εισαγωγείς για παράδειγμα δεν έχουν το δικαίωμα να καταβάλλουν προκαταβολές ή να προχωρούν σε εξόφληση τιμολογίων κάνοντας χρήση εγγυητικών επιστολών.  

Προστατέψτε τις επί πιστώσει πωλήσεις σας

Ακόμα και αν οι εξαγωγείς λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, εξακολουθούν να εγκυμονούν κίνδυνοι. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμβουλεύουμε τις εταιρίες να λαμβάνουν επαρκείς εγγυήσεις πληρωμής όταν συναλλάσσονται με κινέζους πελάτες» προσθέτει ο Κος Tesch. « Και φυσικά η ασφάλιση πιστώσεων δύναται να ανακουφίσει το άγχος ενδεχόμενης μη πληρωμής, επιτρέποντας στον εξαγωγέα να επικεντρωθεί στις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει η αγορά της Κίνας. Επιπρόσθετα σε μια χώρα με τεράστια έκταση σαν την Κίνα εύκολα μπορούν να μπερδευτούν δύο εταιρίες με πανομοιότυπες επωνυμίες μεταξύ τους. Ένας έμπιστος και έμπειρος ασφαλιστής πιστώσεων μπορεί να διασφαλίσει τη σωστή ταυτοποίηση του αγοραστή καθώς και να αξιολογήσει την πραγματική πιστοληπτική ικανότητα του».

Ο οδηγός συναλλαγών με την Κίνα είναι ο τρίτος σε μια σειρά σχετικών οδηγών που στο παρελθόν δημοσιεύτηκαν για τη Ρωσία και την Τουρκία και αναμένεται να ακολουθήσουν για την Ινδία και τη Βραζιλία μέσα στο έτος. Κάθε οδηγός διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα μας www.atradius.com.