Εναλλαγές στις αγορές ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Σε αναβρασμό βρίσκονται σήμερα οι αγορές μετά από σερί αρνητικών εξελίξεων (Ισπανία, Κύπρος και Ελλάδα) κι ενώ κοντοζυγώνει η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής. Δημοσιεύματα διαρρέουν πληροφορίες για τις προτάσεις που θα συζητηθούν στην επικείμενη σύνοδο, τη στιγμή που ήδη από χθες η Γερμανία «ανανεώνει» τις αντιστάσεις της σε σειρά προτάσεων για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη, απορρίπτοντας εκ νέου το θέμα των ευρωομολόγων ως «αντιπαραγωγικά» στην παρούσα φάση.

Εμπόδια φαίνεται ότι συναντά και η διαπραγμάτευση για την τελική μορφή του τραπεζικού «πακέτου» ρευστότητας στην Ισπανία με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να κάνει λόγο για διαδικασίες που πρόκειται να διαρκέσουν. Ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων αυξάνονται εκ νέου με το ευρώ να δέχεται πιέσεις νωρίτερα, υποχωρώντας κάτω από τα 1,2500 δολάρια. Λόγω της επικείμενης συνόδου κορυφής οι επενδυτές είναι προσεκτικοί απέναντι σε πωλήσεις στο ευρώ. Άλλωστε το κοινό νόμισμα παρά το χθεσινό μπαράζ αρνητικών ειδήσεων δεν σημείωσε τρομακτικές απώλειες αντίστοιχης κλίμακας.

Μάλιστα, ένα νέο δείγμα αβεβαιότητας στην αγορά ήρθε από τη δημοπρασία 3μηνων και 6μηνων εντόκων γραμματίων στην Ισπανία, από τα οποία άντλησε συνολικά 3,08 δισ. ευρώ με τη μέση απόδοση στο 2,362% από το 0,846% και στο 3,237% από το 1,737% αντίστοιχα. Αντίστοιχα η Ιταλία δανείστηκε με επιτόκιο 4,712% από την πώληση 2ετών ομολόγων.
Αναλυτής της Lloyds εκτιμά ότι η Merkel ακολουθεί μια πολύ προσεκτική στρατηγική: αρχικά εισήγαγε το δημοσιονομικό σύμφωνο και έπειτα στοχεύει στην επέκταση του ελέγχου των Βρυξελλών στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Για του λόγου το αληθές, οι FT δημοσιεύουν τις λεπτομέρειες εγγράφου που διέρρευσε από την επικείμενη ευρωπαϊκή σύνοδο. 

Στο προσχέδιο αναφέρονται τα εξής:
• Εξουσία της ΕΕ για επανασύνταξη εθνικών προϋπολογισμών για τις χώρες που παραβιάζουν τους κανονισμούς για το χρέος και το έλλειμμα.
• Σχέδια για την τραπεζική ενοποίηση
• Εσωτερικές διεργασίες προς έναν καταμερισμό χρέους μέσω των ευρωομολόγων
• Συμφωνίες γύρω από τα όρια χρέους/ελλείμματος
Σήμερα διεξάγεται μια μίνι συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας στο Παρίσι. 

Στη Βρετανία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Mervyn King, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μείωσης του τραπεζικού επιτοκίου, το οποίο διατηρείται στο επίπεδο του 0,5% από το Μάρτιο του 2009, αν και, όπως, επισήμανε, ανησυχεί για τις επιπτώσεις σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα. Κατά την εκτίμησή του η Βρετανία δεν βρίσκεται σε «παγίδα ρευστότητας» καθώς η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να φέρνει αποτελέσματα μέσω της διοχέτευσης χρήματος στην οικονομία.
Πάντως, η στερλίνα σημειώνει σήμερα έντονη ανοδική αντίδραση πάνω από τα 1,5600 δολάρια. Το γεν συνεχίζει να ενισχύεται με την ισοτιμία USDJPY να διαπραγματεύεται κάτω από το 79,50.