Διπλό ευρωπαϊκό «ραντεβού»

Διπλό είναι το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον σήμερα σε επίπεδο προγραμματισμένων συναντήσεων με το Eurogroup από τη μια πλευρά και τη συνάντηση των τεσσάρων ευρωπαίων ηγετών στη Ρώμη (Merkel, Monti, Hollande και Rajoy). Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε τη φράση που ενδεχομένως να χαρακτηρίσει τις εξελίξεις έως τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28-29 Ιουνίου, προειδοποιώντας ότι «έχουμε μόλις μια εβδομάδα για να σώσουμε την Ευρωζώνη». Πάντως εκπρόσωπος της Merkel ανέφερε ότι στη συνάντηση της Ρώμης δεν θα ληφθούν αποφάσεις.

Μετά το μπαράζ των χθεσινοβραδινών υποβαθμίσεων 15 τραπεζικών κολοσσών από τον οίκο Moody’s, καθώς οι συγκεκριμένες τράπεζες είναι εκτεθειμένες στη μεταβλητότητα και στο ρίσκο τεράστιων απωλειών συνυφασμένων με τις δραστηριότητες των κεφαλαιαγορών, και τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ που έδωσαν την πρώτη αφορμή για τις επιθετικές ρευστοποιήσεις στις αγορές, οι περισσότερες ισοτιμίες σήμερα παρουσίαζαν σταθεροποιητική εικόνα. 

Η επιδείνωση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης IFO στη Γερμανία, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών, έδωσε νέο πλήγμα στο ευρώ, με την ισοτιμία EURUSD να διαπραγματεύεται από χθες κάτω από το 1,2600 και σήμερα, μέχρι στιγμής, να καταγράφει χαμηλό στο 1,2518. Και η επενδυτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία (δείκτης ZEW) επιδεινώθηκε τον Ιούνιο.
Χθες η ανεξάρτητη έκθεση για τη χρηματοδότηση που θα χρειαστούν οι ισπανικές τράπεζες κατέληξε στο ποσό των 62 δισ. ευρώ.

Τα αρνητικά μηνύματα από την παγκόσμια οικονομία οδήγησαν το αργό πετρέλαιο στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Οκτώβριο κάτω από τα 80 δολάρια/βαρέλι. Το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου υποχώρησε στα 77,53 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 5 Οκτωβρίου. Η τιμή του πετρελαίου έχει σημειώσει πτώση 7% την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ από τις αρχές του έτους έχει υποχωρήσει κατά 21%, σύμφωνα με το Bloomberg.