Το ασφαλιστικό αλληλοκάρφωμα και η ήπια προσαρμογή της ΤτΕ

Εγκλίσειςαντεγκλίσεις και άλυτα προβλήματα κατατρώγουν την καθημερινότητα της ασφαλιστικής αγοράς.

– Μιας αγοράς που έχει πολλούς παίκτες. Και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Δηλαδή ότι δεν υπάρχει ένας αλλά πολλοί. Εταιρείες, διαμεσολαβούντες, ελληνικές εταιρείες, πολυεθνικές εταιρείες, τραπεζικές, τραπεζοασφαλιστικές, μεσίτες, πράκτορες διαμεσολαβούντες κατηγοριοποιημένοι, και πολλοί ακόμα άλλοι κρίκοι.

– Συμφέροντα κοινά αλλά και ξεχωριστά, ιδιοτέλεια επιχειρηματική, συντεχνιακή, ατομική και συλλογική. Φορείς εκπροσώπησης, συνδικαλιστικά όργανα επιτροπές, και άλλα κέντρα μείζονος σημασίας για την αγορά.

 - Μήνες τώρα η εικόνα συνεργασίας που εμφανίζουν όλοι οι παραπάνω κρίκοι οδηγεί στο συμπέρασμα ότι  όλοι μαζί αλλά και χωριστά πασχίζουν για την άνοδο της αγοράς και των εργασιών τους.

– Και στην αναμενόμενη άνοδο κύριο ρόλο «ρυθμιστή» αλλά και εγγυητή καλής λειτουργίας με άμεσο αντίκτυπο στους καταναλωτές, άρα και στην άνοδο των εργασιών, έχει η Τράπεζα της Ελλάδος

– Η άποψή της, είναι γνωστή σε όλους όπως επίσης η ίδια και οι άνθρωποί της που ελέγχουν την αγορά έχουν γίνει κοινωνοί των απόψεων όλων των προαναφερθέντων κρίκων της ασφαλιστικής αγοράς.

– Και είναι βέβαιο ότι οι διαπιστώσεις της εποπτικής αρχής θα συγκλίνουν στην άποψη ότι τα συμφέροντα της  αγοράς αντί επίσης να συγκλίνουν, αντίθετα αποκλίνουν σε μικρό και μεγάλο βαθμό.

– Ο καθένας το βλέπει και διαφορετικά, και το μεταφέρει στον Επόπτη που οφείλει όμως να το δει κάτω από τις αρχές της ισότητας, της ισονομίας, της αδιάκριτης αντιμετώπισης και πάντα υπό το πρίσμα της προστασίας των καταναλωτών.

– Έτσι και γίνεται η προσπάθεια όλο το τελευταίο διάστημα να κινηθεί ο  «κοιμώμενος γίγαντας» που είναι η ασφαλιστική αγορά. Γίνονται προσπάθειες να δείξει  σημάδια ότι αντιλαμβάνεται τα τεκταινόμενα, ότι μπορεί να προχωρήσει χωρίς να κλείσουν εταιρείες, χωρίς να γίνει ζημιά, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

– Αποφεύγει δηλαδή η ΤτΕ και είναι φανερό την τακτική της βίαιης προσαρμογής και σίγουρα θα στέλνει το μήνυμα στους «παίκτες» της αγοράς. Και αυτοί με τη σειρά τους θα πρέπει να κατανοήσουν ότι υπάρχει κοινό συμφέρον γι΄αυτό και θα πρέπει  να σταματήσουν να αλληλοκαρφώνονται  και να μεταθέτουν τις ευθύνες.