Colliers International: Σε στασιμότητα η ευρωπαϊκή αγορά λιανικού εμπορίου

Οι προνομιακές μισθωτικές εμπορικές αξίες και οι αποδόσεις στην Ευρώπη γενικότερα παραμένουν σταθερές  από το τρίτο τρίμηνο του 2011, με μόνο μικρή άνοδο σε λιανικές πωλήσεις της τάξεως του 0.3% ανά τρίμηνο  κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τη πρόσφατη μελέτη «Χάρτης Μισθωμάτων Λιανικού Εμπορίου για τη ζώνη ΕΜΕΑ» της Colliers International.

Επέκταση Μεγάλων Εμπόρων στη Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

Σημαντικοί διεθνείς έμποροι μόδας συνεχίζουν τη δυναμική επέκτασή τους, κυρίως στη Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη (ΚΑΕ), όπου καταγράφεται αύξηση της ανάπτυξης των χώρων λιανικού εμπορίου που είναι κατάλληλοι για διεθνείς χρήστες. Η ζήτηση από τη πλειοψηφία των εμπόρων  που ήδη υπάρχουν στην ΚΑΕ  καθώς επίσης και από τους νέους ενοικιαστές, εστιάζει κυρίως στα εμπορικά κέντρα. Μάρκες πολυτελείας παρουσιάζουν σημαντικά αποτελέσματα και επεκτείνονται όχι μόνο στους κορυφαίους προορισμούς όπως το Λονδίνο, το Μιλάνο, τη Μόσχα και το Παρίσι αλλά δείχνουν επίσης προτίμηση προς κορυφαία πολυκαταστήματα και ξενοδοχεία σε πόλεις όπως στο Βουκουρέστι. 

Σε Σταθερά Επίπεδα η Πλειοψηφία Των Προνομιακών Εμπορικών μισθωμάτων 

Κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου του 2012, η πλειοψηφία των high streets μισθωτικών αξιών  της ζώνης ΕΜΕΑ παραμένουν σε σταθερά επίπεδα ή παρουσίασαν μικρές μεταβολές. Αξιοσημείωτες εξαιρέσεις κατέγραψαν κάποια κέντρα με αύξηση των προνομιακών μισθωτικών αξιών, όπως η Βιέννη (14%), το Αμβούργο (12%) και το Λονδίνο (11%), καθώς επίσης και χώρες της Βαλτικής, όπως η Ρίγα (23%) και το Ταλίν (16%). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός του Λονδίνου,  το Μάντσεστερ (11%) και το Εδιμβούργο (9%) κατέγραψαν αύξηση μισθωτικών αξιών.  Από την αντίθετη πλευρά, η Αλβανία, η Ελλάδα και η Βουλγαρία σημείωσαν τις πιο σημαντικές πτώσεις, με τις προνομιακές μισθωτικές αξίες στην Αλβανία, την Αθήνα και τη Σόφια να παρουσιάσουν πτώση της τάξεως του 10%, 12% και 20% αντίστοιχα.

Επίσης οι προνομιακές μισθωτικές αξίες των εμπορικών κέντρων παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα όπως εκτιμάται από τη πλειοψηφία των αγορών που εξετάστηκαν. Οι πιο σημαντικές αυξήσεις που παρουσιάστηκαν τόσο σε εξάμηνη όσο και σε δωδεκάμηνη βάση  σημειώθηκαν στη Γλασκόβη (11% και 18%), τη Μόσχα (8% και 23%) και το Βελιγράδι (8% και 17%). Εν τω μεταξύ, τα ενοίκια  στο Καΐρο κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 23,5%. 

Αμετάβλητες οι Προνομιακές Αποδόσεις

Ενισχύοντας τη τάση σταθερότητας στα κέντρα της ζώνης ΕΜΕΑ, η πλειοψηφία των προνομιακών αποδόσεων high streets παραμένουν σε σταθερά επίπεδα. Ήπια μείωση (μεταξύ -10 και -25 bps) κατέγραψαν οι Γερμανικές πόλεις της Στουτγάρδης, της Φρανκφούρτη και του Ντίσελντορφ.  Στο Ελσίνκι οι αποδόσεις σημείωσαν πτώση κατά 35 bps σε 6% ενώ η Ρίγα παρουσίασε περαιτέρω μείωση με τις προνομιακές αποδόσεις να ανέρχονται στα 9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, μια μεταβολή -50 bps. Σημαντική ανοδική μετατόπιση της τάξεως του 50 bps σημειώθηκε στην Αθήνα.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρήθηκε στις προνομιακές αποδόσεις των εμπορικών κέντρων, με τη πλειοψηφία των αγορών να παρέχουν ενδείξεις για σταθερές αποδόσεις κατά τη διάρκεια της εξάμηνης περιόδου. Συμπίεση αποδόσεων καταγράφεται στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, όπως η Μπρατισλάβα (-25 bps), η Ρίγα (-25 bps) και το Βίλνιους (-50 bps).  Μικρή ανοδική μεταβολή (25 bps) σημειώθηκε σε διάφορα Βρετανικά περιφερειακά κέντρα όπου η επενδυτική δραστηριότητα έχει μειωθεί. Από την αντίπερα όχθη  το Καΐρο παρουσίασε τη σημαντικότερη αλλαγή με μια μαζική αύξηση των προνομιακών αποδόσεων της τάξεως του 100 bps.

Ευρύ το Ενδιαφέρον των Επενδυτών

Οι επενδυτές συνέχισαν να επικεντρώνονται στις βασικές Ευρωπαϊκές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Ωστόσο οι κορυφαίες Ευρωπαϊκές αγορές, η Ρωσία και η Πολωνία, προσέλκυσαν τη προσοχή και σημείωσαν εξαιρετικά σημαντικές επενδυτικές δραστηριότητες. Ενώ στη Ρωσία η ζήτηση εστιάζεται κυρίως στις μεγάλες αγορές της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, η Πολωνία χαρακτηρίζεται από σημαντική ζήτηση για εμπορικά ακίνητα έξω από την πρωτεύουσα.

Οικονομικές Προοπτικές

Με την  οικονομική προοπτική να κρίνεται στην καλύτερη περίπτωση ως αβέβαιη και χωρίς σημάδια βελτίωσης των καταναλωτικών δαπανών, οι στρατηγικές των εμπόρων θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις τρέχουσες τάσεις: το κλείσιμο μη κερδοφόρων μονάδων, η επέκταση σε προνομιακές τοποθεσίες με εμπορικό ενδιαφέρον και η αναζήτηση νέων διαύλων πωλήσεων, όπως πωλήσεις μέσω του διαδικτύου και λύσεις βασισμένες στη κινητή τηλεφωνία. Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του ηλεκτρονικού εμπορίου αναμένεται να συνεχιστεί ανεξάρτητα από τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές.

Περαιτέρω ανάπτυξη των διεθνών ισχυρών εμπορικών σημάτων αναμένεται συμπεριλαμβανομένων των λιανικών εμπόρων πολυτελείας. Επίσης αναμένεται περαιτέρω αύξηση των προνομιακών μισθωτικών αξιών στις ισχυρότερες αγορές high streets όπως το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη, η Μόσχα και η Αγία Πετρούπολη. Οι αποδόσεις εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερές στη συντριπτική πλειοψηφία των υπό παρακολούθηση αγορών, με πρόβλεψη μείωσης αυτών του Λονδίνου και της Αγίας Πετρούπολης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών θα εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στις περιοχές με την καλύτερη επίδοση.

Το «Χάρτη Μισθωμάτων Λιανικού Εμπορίου για τη ζώνη ΕΜΕΑ» μπορείτε να δείτε εδώ

Τη μελέτη της Colliers International μπορείτε να δείτε εδώ