back to top
14.8 C
Athens
Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024

Ιδιωτική Ασφάλιση: Παραγωγή, κίνητρα, υποχρεωτικότητα και άλλες προκλήσεις

Ολοκληρώνεται σιγά σιγά και το 2021, ένα έτος με εξίσου ιδιαίτερες προκλήσεις όπως το 2020, με τη διαφορά όμως ότι τα στοιχεία – σε επίπεδα παραγωγής τουλάχιστον – είναι ενθαρρυντικά για την ασφαλιστική αγορά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία 10μηνου, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρου διαμορφώνεται υψηλότερα κατά 8,8% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Πεποίθηση στελεχών της αγοράς είναι πως η ανάκαμψη μπορεί να προσεγγίσει την πολύ θετική εικόνα του 2019 με συνολικά περίπου 4 δισ. ευρώ ασφάλιστρα.

- Advertisement -

του Βάιου Κρόκου

Για τη συνολική εικόνα βέβαια του κλάδου και των ασφαλιστικών εταιρειών ειδικότερα πρέπει να υπολογιστεί και το ύψος των αποζημιώσεων, που το πρώτο 6μηνο του 2021 δείχνει ανεβασμένο.

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, τα τελευταία στοιχεία από τη ΤτΕ δείχνουν πως η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στο σύνολο του κλάδου το α΄ εξάμηνο του 2021 ανήλθε στα 2,24 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 10,5% έναντι αυτής του α΄ εξαμήνου του 2020 (2,02 δισεκ. ευρώ).

Την ίδια ώρα όμως, αύξηση κατά 12,8% παρουσίασαν και οι ακαθάριστες αποζημιώσεις κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, που έφθασαν τα 1,17 δισεκ. ευρώ, έναντι 1,03 δισεκ. ευρώ κατά την αντίστοιχη χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους.

Όσο η ελληνική οικονομία συνεχίζει σε αναπτυξιακή τροχιά πάντως, κοινή πεποίθηση στελεχών της αγοράς είναι πως και ο κλάδος της ασφάλισης θα συνεχίσει ανοδικά. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, μοχλό ανόδου θα συνεχίσουν να αποτελούν οι επενδυτικές – αποταμιευτικές λύσεις (Unit Linked) όπως και τα προγράμματα Υγείας για τα οποία το ενδιαφέρον αυξάνεται.

Ψηφιακός μετασχηματισμός 

Την ίδια ώρα το ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματιμού στον κλάδο συνεχίζεται, και μάλιστα με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους: Οι αλλαγές που λαμβάνουν χώρα (αν και με πιο αργούς σε σχέση με άλλους κλάδους) σε εσωτερικές δομές και λειτουργίες, σε επιπέδο αποζημιώσεων, επικοινωνίας και customer experience θα φέρουν εν τέλει νικητές και ηττημένους, την επόμενη μέρα της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα επιχειρηματικά deals ασφαλιστικών ομίλων και οι στρατηγικές συνεργασίες – εξαγορές σε επίπεδο διαμεσολάβησης φέρνουν ένα νέο τοπίο, με ισχυρότερα σχήματα, οικονομίες κλίμακος αλλά και πιέσεις σε όσους δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται.

Γρίφος το αυτοκίνητο

Και ενώ οι φωνές που κάνουν λόγο για – αναγκαία – αύξηση στο ασφάλιστρο αυτοκινήτου πληθαίνουν, το Νοέμβριο καταγράφηκε εκ νέου μείωση στις τιμές των ασφαλίστρων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου Νοέμβριο του 2021 σημείωσαν εκ νέου μείωση (-1,9%) συγκριτικά με το αντίστοιχο μήνα του 2020.

Οι εκπτωτικές πολιτικές εταιρειών και οι χαμηλές τιμές από διαδικτυακές πλατφόρμες είναι μια εικόνα που δίνει τον τόνο όλο αυτό το διάστημα, η αύξηση των ατυχημάτων το 2021 αλλάζουν πιθανώς το τοπίο και την εικόνα των loss ratios. Το 2022 ίσως υπάρξουν οι απαιτούμενες αυξήσεις, όπως ισχυρίζονται άνθρωποι του κλάδου.

Τα τελευταία στοιχεία, χωρίς να υπάρχουν σαφείς εκτιμήσεις σήμερα, προσδιόριζαν τα ανασφάλιστα οχήματα στις 550.000.

Στην εικόνα του Αυτοκινήτου συνολικά, αξίζει να προστεθεί και το γεγονός πως αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και τα ελάχιστα ποσά κάλυψης στην Αστική Ευθύνη Αυτοκινήτων από 1/1/2022.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΤτΕ ή οποία έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ από την 1η Ιανουαρίου 2022 τα ελάχιστα ποσά υποχρεωτικής ασφάλισης αστικής ευθύνης από ατυχήματα οχημάτων ορίζονται στο 1.3000.000 σε περίπτωση υλικής ζημιάς ανά θύμα σε περίπτωση βλάβης και 1.300.000 ανά συμβάν ατυχήματος ανεξάρτητα από τον αριθμό των θυμάτων.

Υποχρεωτικότητα η λύση; 

Και ενώ σύμφωνα με το Κλιματικό Νόμο, από το 2025 όλα τα νέα κτίρια που βρίσκονται σε ζώνες υψηλής τρωτότητας θα πρέπει να ασφαλίζονται υποχρεωτικά. Οι ενστάσεις από πλευράς ασφαλιστικής αγοράς αρκετές για τον χρόνο και τον τρόπο που “εμπλέκει” η Πολιτεία την ιδιωτική ασφάλιση στην θωράκιση της περιουσίας.

Από την άλλη πλευρα, η διάθεση διαλόγου και συνεννόησης από πλευράς της ασφαλιστικής αγοράς για την αναγκαιότητα κινήτρων και συναντίληψης σε ζητήματα όπως η Υγεία, η Περιουσία κλπ είναι δεδομένη και οι προσπάθειες αναμένεται να συνεχιστούν.

Ίσως η θέσπιση υποχρεωτικότητας έφερνε και τη πολυπόθητη ενίσχυση όσον αφορά τη συνεισφορά του κλάδου στο εγχώριο ΑΕΠ.

Ενδιαφέρουσα, υπό αυτό το πρίσμα, ήταν και η πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου του ΕΕΑ, κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου:

Η πρώτη μάχη για το 2022 είναι να πείσουμε τη κυβέρνηση να κάνει 20 περίπου υποχρεωτικές ασφαλίσεις που είναι και ο μέσος όρος της Ευρώπης. Αυτό αυτόματα θα έδινε στην αγορά ένα 1% με 1,5% επιπλέον επί του ΑΕΠ”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

διαβάστε αναλυτικά: Γ. Χατζηθεοδοσίου: Αυτή είναι η πρώτη μάχη για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

ΠΕΚΑΠ: Ετοιμη να καταθέσει μέτρα για τις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας, ανοικτό κάλεσμα σε ασφαλιστές

η ΕΑΕΕ αναφέρει η ΠΕΚΑΠ αναγνωρίζει ότι η  αύξηση των ασφαλίστρων έχει συνέπειες τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις εταιρείες - μέλη της Ένωσης

Οι Προτάσεις της ΕΑΕΕ  στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

«Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις»

Ο κλάδος υγείας συρρικνώνεται και θα συνεχίσει να συρρικνώνεται στο μέλλον εάν δεν αλλάξουν πράγματα

Η παραγωγή αυξήθηκε σε αριθμητικούς όρους κατά 10% όταν το 7-8% ήταν τιμαριθμικές αναπροσαρμογές, δηλαδή αυξήσεις τιμολογιακές στα ασφάλιστρα.

ΕΑΕΕ : Αύξηση10% στην παραγωγή ασφαλίσεων  υγείας το 2023 έναντι 2022

Στην άνοδο της παραγωγής περιλαμβάνεται και η μέση τιμολογιακή αύξηση που ήταν μεγαλύτερη από 7% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών και έτσι η αύξηση της νέας παραγωγής είναι πολύ χαμηλότερη

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Κλειδί για το μέλλον μας η ασφαλιστική συνείδηση

Τα μέτρα για την ασφάλιση ενάντια σε φυσικές καταστροφές δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές για όλους μας...

Δημόσιες δαπάνες για υγεία 10%, για νοσοκομειακή περίθαλψη 40%. Στις χειρότερες θέσεις του ΟΟΣΑ η Ελλάδα

Στην Γερμανία, Ιρλανδία, Ουγγαρία οι δημόσιες δαπάνες στο 20%. Μεγάλη αντίθεση μεταξύ Ελλάδας και προηγμένων χωρών όπου οι δαπάνες νοσηλείας είναιστο 20%.

Το μεγάλο deal στις αντασφάλειες

Yπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά του υπολοίπου 51,5% των μετοχών της Carpenter Turner.

Λ. Παυλίδου: Οι μεσίτες κάνουν την διαφορά σε όλες τις ασφαλίσεις

Ο ΣΕΜΑ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια πολλά βήματα μπροστά που φαίνονται άλλωστε...

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η ΕΥΡΩΠΗ Holdings θα εισέλθει προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α 

Η «ΕΥΡΩΠΗ Ηoldings» θα προχωρήσει στην προσυμφωνημένη εξαγορά της "Ευρώπη Ασφαλιστική" μέχρι τις αρχές του 2025 και θα ακολουθήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 

Οι συλλογικές αγωγές στον φαρμακευτικό τομέα γίνονται πιο περίπλοκες και ασταθείς

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται αύξηση των ομαδικών αγωγών αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, που στρέφονται κατά φαρμακευτικών, τροφίμων και χημικών προϊόντων

Visa: 10 συμβουλές για να κάνετε τις αγορές σας με ασφάλεια 

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Visa ‘’Απειλές απάτης στις γιορτές 2024’’, οι απειλές αυτές κλιμακώνονται.

Κλειδί για το μέλλον μας η ασφαλιστική συνείδηση

Τα μέτρα για την ασφάλιση ενάντια σε φυσικές καταστροφές δημιουργούν ευοίωνες προοπτικές για όλους μας...

Ι. Χατζηθεοδοσίου: Η μάχη για έναν πιο ισορροπημένο ανταγωνισμό μόλις ξεκίνησε

«Οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση για αλλαγή. Όμως, η εφαρμογή των κανόνων δεν είναι πάντα εύκολη