back to top
32.3 C
Athens
Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026

Ασφαλιστική αγορά: Κίνητρα, συνεργασίες και προκλήσεις για το υπόλοιπο του έτους

του Βάιου Κρόκου

Μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο ρόλο στις προσπάθειες ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας διεκδικεί από τη πλευρά της η εγχώρια ασφαλιστική αγορά, συνεισφέροντας περαιτέρω σε κοινωνία και επιχειρήσεις.

- Advertisement -

Τόσο οι συνέπειες της πανδημίας όσο και οι πολύ πρόσφατες καταστροφές ανέδειξαν τη κρισιμότητα που έχει ο ρόλος της ασφάλισης.

Τα τελευταία γεγονότα, μάλιστα, φέρεται πως αποτέλεσαν καταλύτη για την κινητροδότηση από την Πολιτεία στον κλάδο Περιουσίας (φοροαπαλλαγές σε ασφάλιση κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών), μια δέσμευση που ως γνωστόν έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό από αρμόδιους Υπουργούς.

- Advertisement -

Στο άμεσο – επόμενο – διάστημα ίσως υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις όπως διαφάνηκε και από την ομιλία του Πρωθυπουργού στη Βουλή.

Ο μετασχηματισμός συνεχίζεται…

Κατά τα άλλα, οι μεγάλες αλλαγές στην αγορά βρίσκονται εν εξελίξει σε επίπεδο ψηφιακό μετασχηματισμού, δομών και νέων προϊόντων.

Παράλληλα, οι διεργασίες σε επίπεδο συνεργασιών στο πλαίσιο της διαφαινόμενης – περαιτέρω – συγκέντρωσης συνεχίζονται.

Σενάρια και φήμες για νέες συμφωνίες μετά τα Εθνική Ασφαλιστική – CVC, Generali – AXA και ΝΝ – MetLife παραμένουν στο προσκήνιο, με αρκετούς ανθρώπους της αγοράς να μην αποκλείουν ανακοινώσεις και εντός του 2021.

Σε άλλες εξελίξεις, σύμφωνα με πληροφορίες του IW πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί νέα συνεργασία στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση, στο πλαίσιο δημιουργίας ισχυρών σχημάτων με πανελλαδική ανταπόκριση και εξειδίκευση σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές παραμένουν οι προκλήσεις στη διαμεσολάβηση σε επίπεδο (αθέμιτου) ανταγωνισμού που εντοπίζεται τις περισσότερες φορές στο κλάδο Αυτοκινήτου.

Πολλά θα εξαρτηθούν και από την πορεία του ασφαλίστρου και την πολιτική των εταιρειών (μετά τις μειώσεις στο ασφάλιστρο το προηγούμενο διάστημα).

Σημαντικές και με σύμπνοια, ωστόσο, είναι οι θεσμικές πρωτοβουλίες στο τομέα της διαμεσολάβησης για τις ανάγκες και όλα όσα απασχολούν τους επαγγελματίες ασφαλιστές.

Ανοδικά η παραγωγή

Θετική είναι η εικόνα για ένα μήνα ακόμα στην αγορά καθώς η παραγωγή ασφαλίστρων κινείται ανοδικά. Για την περίοδο Ιανουάριος – Ιούνιος 2021, η συνολική παραγωγή διαμορφώνεται στο +9,4%.

Ισχυρός μοχλός στήριξης, μεταξύ άλλων ο κλάδος Ζωής και ειδικότερα τα συμβόλαια Ζωής συνδεδεμένα με επένδυση (Unit Linked) τα οποία για την ίδια περίοδο κινήθηκαν ανοδικά κατά 56,2%.

Ειδικότερα, ο τομέας της Υγείας συνεχίζει να παραμένει στο επίκεντρο και ο κλάδος Ασθενειών καταγράφει άνοδο 11,7%.

Αρνητικό πρόσημο – οριακά – η αστική ευθύνη χερσαίων οχημάτων (-1,6%), ωστόσο για το μήνα Ιούνιο περνά σε θετικό πρόσημο (+0,5%).

Συνέχιση της ανάκαμψης στο αυτοκίνητο αναμένεται να καταγραφεί, όπως εκτιμούν οι περισσότεροι άνθρωποι του κλάδου, τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο.

Για την συνολική εικόνα της παραγωγής, πάντως, οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς κάνουν λόγο για συνέχιση της ανοδικής πορείας σε ικανοποιητικό βαθμό, υπό το πρίσμα πως η επιστροφή στην κανονικότητα (με τις όποιες προσαρμογές λόγω πανδημίας – και όχι σε επιστροφή σε σκληρό lockdown) δεν θα διαταραχθεί…

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Ποιο μέρος της δουλειάς θα «παραχωρήσει» ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής στην ΤΝ

Ο Δ. Γαβαλάκης μάς καλεί να απελευθερώσουμε χρόνο και να επενδύσουμε περισσότερο εκεί όπου ο άνθρωπος εξακολουθεί να έχει πραγματική αξία

ΕΑΔΕ: Συνάντηση εργασίας με τη Βουλευτή ΠΑΣΟΚ ΒΤ Αθηνών και Υπεύθυνη ΚΤΕ Οικονομίας Μ. Αποστολάκη

Συζητήθηκαν θέματα της ιδιωτικής ασφάλισης και της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, με γνώμονα την υγιή ανάπτυξη του κλάδου

Η ΕΑΔΕ επανέρχεται στο ζήτημα του δικαιώματος συμβολαίου με αφορμή νέα Εγκύκλιο της Generali

Η Ένωση κάνει λόγο για πρακτικές που δημιουργούν ιδιαίτερα ανησυχητικό προηγούμενο για την Ασφαλιστική Διαμεσολάβηση

Allianz: Νέα εποχή κινδύνων αλλά και ευκαιριών σηματοδοτεί η ραγδαία ανάπτυξη data centers

Th. Lillelund: «Η ΤΝ μετατρέπει την τελευταία γενιά κέντρων δεδομένων σε κρίσιμη υποδομή» – Η παγκόσμια αγορά ασφάλισής τους θα υπερδιπλασιαστεί ως το 2030

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

Ασφάλιση Ζωής: Προστασία και οικονομικός σχεδιασμός με την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασφαλισμένου σε κάθε στάδιο της ζωής του

Η ασφάλιση της επιχείρησης δεν κάνει διακοπές

Η Syndea παρουσιάζει την «Πολυ-προστασία» για την αντιμετώπιση περιστατικών που μπορεί να επηρεάσουν την περιουσία και τη λειτουργία μιας επιχείρησης

Λουκάς Γερασίμου: «Η τεχνολογία απλοποιεί τη διαδικασία και ο ασφαλιστικός σύμβουλος δίνει νόημα στην επιλογή»

O Tied Agency Sales Leader του Ομίλου Interamerican μιλά στον Λάμπρο Ρόδη για την «επόμενη ημέρα» του κλάδου

Χαμηλότερη η τιμολόγηση των ομολογιών της Εθνικής Ασφαλιστικής, πάνω από 600 εκατ. οι εντολές

Υπερκάλυψη συναλλαγής x 3, θεσμικοί επενδυτές κυρίως από Γαλλία, Βρετανία, την 9η Σεπτεμβρίου στο Euro MTF Market

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

Στρατηγική συνεργασία της Τειρεσίας με τον Όμιλο EPSILONNET

Σε αυτό το νέο μοντέλο Embedded Credit Intelligence η πληροφορία ενσωματώνεται απευθείας εκεί όπου λαμβάνονται καθημερινά οι κρίσιμες αποφάσεις

HDI Global: «Πράσινο» από τους Lloyd’s για νέο συνδικάτο

Το συνδικάτο θα συσταθεί και θα διοικείται σε συνεργασία με την PoloWorks, η οποία διαθέτει την κατάλληλη υποδομή και εμπειρία

Ξεπέρασε το 12% η αύξηση παραγωγής ασφαλίστρων το πρώτο εξάμηνο

Η παραγωγή του κλάδου ζωής προσέγγισε τα 1,6 δισ. ευρώ (+20,1%), ενώ εκείνη του κλάδου κατά ζημιών τα 1,7 δισ. ευρώ (+5,5%)

Ασφάλιση Ζωής: Προστασία και οικονομικός σχεδιασμός με την ΙΝΤΕΡΣΑΛΟΝΙΚΑ

Ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο λύσεων που προσαρμόζονται στις ανάγκες του ασφαλισμένου σε κάθε στάδιο της ζωής του

Η ασφάλιση της επιχείρησης δεν κάνει διακοπές

Η Syndea παρουσιάζει την «Πολυ-προστασία» για την αντιμετώπιση περιστατικών που μπορεί να επηρεάσουν την περιουσία και τη λειτουργία μιας επιχείρησης