back to top
25.6 C
Athens
Παρασκευή 19 Ιουνίου 2026

Πόσο ψηλά θα φτάσουν οι αποζημιώσεις από την κλιματική αλλαγή;

Της Ελενας Ερμείδου

Ο επιπτώσεις και ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής φαίνεται και στα αποτελέσματα των (αντ)ασφαλιστικών. Τα προβλήματα μεγαλώνουν, οι προκλήσεις αυξάνονται, οι προβλέψεις για την αλλαγή του κλίματος βγαίνουν συνεχώς, οι αναλύσεις των (αντ)ασφαλιστών και των underwriters βασίζονται κυρίως σε δεδομένα του παρελθόντος.

- Advertisement -

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν την προπερασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ στην συνδιάσκεψη που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics.  Τα φαινόμενα τόνισαν δεν είναι σταθερά και οξύνονται.

Είπαν επίσης ότι μόνοι τους οι (αντ)ασφαλιστές δεν μπορούν να πετύχουν πολλά. Κάλεσαν προς συσπείρωση όλους τους αρμόδιους φορείς να συνεργαστούν και να λάβουν προσαρμοστικά μέτρα που θα πρέπει να τα ακολουθήσουν όλοι.

- Advertisement -

Για να εξηγούμαστε, και να μεταφέρουμε και σωστά το μήνυμα, μέτρα δεν είναι κάνω σκόρπιες ασύνδετες δράσεις, τις φωτογραφίζω ή κάνω δηλώσεις για να τις διαφημίσω μέσω skype. Ο ΟΗΕ και η ΕΕ κάλεσαν τα υπουργεία μεταφορών, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, οργανισμούς πολιτικής προστασίας, μηχανικούς, (αντ)ασφαλιστές να κάτσουν και να καταλήξουν σε μέτρα για την προστασία κυρίως της ανθρώπινης ζωής.  Βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις, πλημμύρες, χαλαζοπτώσεις, σεισμοί, τείνουν να είναι καθημερινά φαινόμενα σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές, μέσα σε αυτές τις περιοχές της Μεσογείου βρίσκεται και η Ελλάδα.

Διαβάστε πρόσφατα άρθρα για την κλιματική αλλαγή

Munich Re: Ο κίνδυνος των έντονων βροχοπτώσεων

Munich Re: Πώς λειτουργούν τα μέτρα πρόληψης σεισμού

Η 25η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP25) πραγματοποιείται στην Μαδρίτη 2 – 13 Δεκεμβρίου.  Στο μεταξύ οι ευρωβουλευτές την περασμένη Δευτέρα για το ψήφισμα που καλεί την ΕΕ να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη μηδενικού ισοζυγίου εκπομπών μέχρι το 2050.

Η ΕΑΕΕ πραγματοποιεί ημερίδα στις 3/12 για την κλιματική αλλαγή με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή – Φυσικές Καταστροφές Πρόληψη & Αντιμετώπιση».

Στο μεταξύ οι Insurance Europe, EIOPA και FERMA καταθέτουν τις απόψεις για να ληφθεί μία κοινή απόφαση. Τα σχέδια καθορισμού κινδύνων κλιματικής αλλαγής στα πρότυπα φερεγγυότητας φαίνεται να μην έχουν τελείως ξεμπλοκάρει από τα μεγάλα λόμπυ ασφαλιστών.

Ψάχνουν τρόπους να ενσωματώσουν μακροπρόθεσμα σενάρια διαχείρισης κινδύνων στα πρότυπα ORSA. Στο τραπέζι πέφτουν προτάσεις και για τυποποιημένα σενάρια βασισμένα στα ORSA.

Η EIOPA έχει προτείνει να εισαχθούν σε προνομιακό καθεστώς οι πράσινες επενδύσεις, τις απόψεις αυτές συμμερίζεται για λογαριασμό των (αντ)ασφαλιστών και η Ενωση Διαχείρισης Κινδύνων στην Ευρώπη (Ferma).

Αν λοιπόν οι φορείς δεν καταλήξουν οι καλύψεις έναντι καταστροφών θα παρουσιάζουν πρόβλημα όπως και οι αποζημιώσεις. Επίσης τα χαρακτηριστικά των συμβολαίων δεν θα είναι ελκυστικά για καταναλωτές και μεγάλους πελάτες γιατί οι κίνδυνοι έχουν αλλάξει.

 

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

P. Hiekelma στο Ocin26: Στρατηγική η δημιουργία ισχυρών θεσμικών επενδυτών

H Πρόεδρος της EIOPA Petra Hielkema στάθηκε στη σημασία της θεσμικής αξιοπιστίας και της δημιουργίας ενός σταθερού πλαισίου που θα επιτρέψει στην Επαγγελματική Ασφάλιση

Στην Αθήνα η Πρόεδρος της EIOPA P. Hielkema – Στο επίκεντρο οι συντάξεις, η ΤΝ και η ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ασφαλιστικής αγοράς

Συναντήσεις με την ΥΕΚΑ Ν. Κεραμέως και την Υποδιοικήτρια της ΤτΕ Χρ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και με εκπροσώπους εποπτικών φορέων και εταιρειών

Όταν οι φυσικές καταστροφές ξεπερνούν τα σύνορα, οι λύσεις πρέπει να είναι συλλογικές

Σε μια Ευρώπη που βιώνει ολοένα και πιο συχνά ακραία φαινόμενα, απαιτείται ένα νέο συμβόλαιο κινδύνου

Από την ίδια κατηγορία δημοσιεύσεων

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Η Λένα Κουκόσια Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύων

Ν. Μακρόπουλος: Ισχυροποιούμε την ηγετική ομάδα στελεχών, ενισχύουμε το όραμα για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά

“Όταν ένας Έλληνας βγαίνει στη σύνταξη, έχει στην άκρη τρεις μέρες από τον μισθό”

Mε αυτό το παράδειγμα, ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Eurolife FFH ξεκίνησε την παρέμβασή του

Γ. Στουρνάρας, ΤτΕ: Τα ΤΕΑ αναμένεται να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερο ρόλο τα επόμενα χρόνια

Η βασική διαπίστωση είναι ότι οι δημόσιες συντάξεις, από μόνες τους, δύσκολα θα μπορούν στο μέλλον να εξασφαλίσουν επαρκή ποσοστά αναπλήρωσης για τους εργαζομένους, επεσήμανε ο διοικητής της TτΕ

Δημοφιλή Άρθρα

Ροή Ειδήσεων

H υπουργός Εργασίας, Nίκη Κεραμέως, στο #ocin26: Μια μεγάλη ευκαιρία ισχυροποίησης του 2ου πυλώνα ασφάλισης

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σημείωσε ότι στο περσινό συνέδριο είχε αναφερθεί στην ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για την βελτίωση του τομέα της επαγγελματικής ασφάλισης.

Ηλ. Γεωργουλέας: ΤΕΑ με σταθερές ταμειακές ροές, ESG συμμόρφωση και χαμηλή μεταβλητότητα σε εποπτευόμενο θεσμικό πλαίσιο

Η ομιλία του ιδρυτή της Global Money Managers Ltd και CEO της Global Group SA στο 7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Μ. Γεωργιάδης: Χρηματοοικονομική παιδεία και ο κυπριακός συνταξιοδοτικός τομέας

Ομιλία του Διευθυντή Θεσμικών Κεφαλαίων και Θεματοφυλακής της Τράπεζας Κύπρου στο 7o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

Το τέλος της γεωπολιτικής αθωότητας: Η επόμενη μέρα

Όσα συζητήθηκαν στο 3ο πάνελ του 7ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης – #ocin26

ΕΥΡΩΠΗ Ασφαλιστική: Η Λένα Κουκόσια Διευθύντρια Ανάπτυξης Δικτύων

Ν. Μακρόπουλος: Ισχυροποιούμε την ηγετική ομάδα στελεχών, ενισχύουμε το όραμα για πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική ασφαλιστική αγορά