[starbox]
Οι εξελίξεις και οι ρήξεις για το επικουρικό Επαγγελματικό Ταμείο των ασφαλιστικών υπαλλήλων (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) ανάμεσα στις εταιρείες και στους εργαζόμενους αποτελεί μία κόντρα μεταξύ της μνημονιακής νομοθεσίας. Η μία πλευρά επικαλείται τον νόμο Κουτρουμάνη και η άλλη πλευρά τον νόμο Βρούτση. Έρχεται και ο Κατρούγκαλος σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και λέει ‘βρείτε τα’.
Σε κάθε περίπτωση ο απόηχος μίας διένεξης για ένα ΚΑΛΟ επικουρικό ταμείο αφήνει κακό επικοινωνιακό μήνυμα σε όσους προσβλέπουν κάποια ασφαλιστική δικλείδα μετά την κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης. Όταν υπάρχουν τέτοιες έριδες ανάμεσα σε εταιρείες και εργαζόμενους πάνω σε θέματα του κοινού τους αντικειμένου (ασφάλιση) τότε πως θα πειστούν οι ‘έξω’ για την ικανότητα της ιδιωτικής ασφάλισης να καλύψει κοινωνικά θέματα;
Η νομοθεσία εκατέρωθεν αφήνει πολλά κενά σε θέματα για καλύψεις αναπήρων , ανίκανων προς εργασία, θέματα επικαλυπτόμενων ασφαλίσεων. Tα θέματα αυτά θα πρέπει να τα διαχειριστούν ειδικές Επιτροπές που μόνο το Δημόσιο μπορεί να συγκροτήσει. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έδωσε χθες λίγες μέρες προθεσμία στην άλλη πλευρά (ΟΑΣΕ) να απαντήσει στις προτάσεις. Η ΟΑΣΕ με την σειρά της εμμένει στις θέσεις της. Η ΕΑΕΕ θέλει να καταθέσει εναλλακτική πρόταση. Άντε τώρα να πείσει κάποιος τον ασφαλισμένο με χαμηλές παροχές στο Δημόσιο να επιλέξει την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά για να συμπληρώσει τις συντάξεις του (ώριμες ή μελλοντικές). Η διευλκυστίνδα μεταξύ των δύο πλευρών , θα ήταν ένα ωραίο αθλητικό παιχνίδι εάν δεν επρόκειτο για ένα μείζον θέμα για την καλή εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς. Ανασφάλιστοι ασφαλιστικοί υπάλληλοι και συγκρούσεις εταιρειών – εργαζομένων δεν αποτελούν την καλύτερη «βιτρίνα» της ασφαλιστικής αγοράς. Ας χαλαρώσουν τις απαιτήσεις τους και οι δύο πλευρές και ας προχωρήσουν τις συνομιλίες με αμοιβαίες παραχωρήσεις.