[starbox]
Χωρίς αμφιβολία το cyber attack, αποτελεί και ελληνική πραγματικότητα θέτοντας τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού χώρου σε δυνητικό κίνδυνο.
Οι πρόσφατες αποκαλύψεις για δραστηριότητα υποκλοπών σε βάσεις δεδομένων –και αγοραπωλησίες αυτών- ανέδειξαν το πρόβλημα προκαλώντας σκέψεις.
Το ερώτημα είναι πως το έχουν αντιληφθεί οι εταιρείες, -ασφαλιστικές και τράπεζες- τι κάνουν, πως το σκέπτονται, και πώς το διαχειρίζονται και τελικά κατά πόσο λαμβάνονται στην αγορά σχετικά μέτρα προστασίας.
Και τελικώς τι συμβαίνει στην ελληνική αγορά. Η υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πολλές φορές μέχρι σήμερα έχει πιάσει περιπτώσεις κλοπών βάσεων δεδομένων, εγκληματική πράξη που έρχεται ως συνέχεια της εξέλιξης της αγοράς.
Να αναφερθεί ότι οι απατεώνες της ηλεκτρονικής εποχής έχουν «χτυπήσει» πιστωτικές κάρτες, ΑΤΜ, συσκευές πληρωμών με κάρτες και πολλές άλλες περιπτώσεις πλαστικού χρήματος. Στο πλαίσιο αυτό αυξήθηκαν και τα μέτρα ασφαλείας, εντοπίστηκαν σπείρες, και γενικά υπάρχει αυξημένη εποπτεία από την πλευρά των επιχειρήσεων και της αστυνομίας.
Όμως το ηλεκτρονικό έγκλημα εξελίσσεται. Τώρα αποτελούν πρόσφορη λεία οι βάσεις δεδομένων.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτες των εγκληματιών είναι υπεράνω υποψίας ακόμη και στελέχη ή συνεργαζόμενες επιχειρήσεις ή πρόσωπα.
Μην παραβλέψουμε ότι οι υποκλοπές και το εμπόριο βάσεων δεδομένων –το έγκλημα στον κυβερνοχώρο- την εποχή της ιντερνετικής επανάστασης, είναι αναπόφευκτες καταστάσεις. Όμως, το ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα –υποκλοπών δεδομένων συμβιώνει με την καθημερινότητα δε σημαίνει ότι μπορεί να αφεθεί στην τύχη του. Θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση συλλογική και ατομική.
Και οι εταιρείες προκειμένου να προστατεύσουν τους πελάτες τους και την δραστηριότητά τους οφείλουν να θωρακιστούν όπως κάνουν και για την ασφαλιστική απάτη.