EIOPA: Ευάλωτος στα χαμηλά επιτόκια ο ασφαλιστικός κλάδος

Ευάλωτος στο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων παραμένει ο ασφαλιστικός κλάδος στην Ευρώπη, διατηρώντας τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας κοντά στο 200%, αλλά με τάση μείωσης. Αυτό επισημαίνει η ευρωπαϊκή αρχή EIOPA στην τελευταία έκθεση για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ασφαλιστικού κλάδου, σημειώνοντας ότι τόσο η κεφαλαιακή επάρκεια όσο και η κερδοφορία των ασφαλιστικών εταιρειών, επιδεινώθηκαν το 2011. 

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες εμφανίζονται επαρκώς κεφαλαιοποιημένες με βάση τις απαιτήσεις της Φερεγγυότητας I (Solvency I),  αλλά η ευρωστία του κλάδου παραμένει ευάλωτη στη διατήρηση του περιβάλλοντος των χαμηλών επιτοκίων επί μακρό χρονικό διάστημα. 

Το κλίμα στην Ευρώπη επιβαρύνεται από τη συνέχιση της οικονομικής κρίσης και μια ενδεχόμενη αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να σταθεροποιήσουν τη δημοσιονομική τους κατάσταση ή την αναστάτωση που θα προκαλούσε μια νομισματική κρίση, ως αποτέλεσμα των εξελίξεων στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την EIOPA οι επιπτώσεις από το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δείχνουν διαχειρίσιμες στο κοντινό μέλλον, επηρεάζοντας τις εταιρείες σε τοπικό επίπεδο, ενώ το ενδεχόμενο αποτυχίας διαχείρισης της δημοσιονομικής κρίσης, θα είχε σημαντική επίπτωση στους μεγάλους ασφαλιστικούς ομίλους. 

Η πτώση των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων σε επίπεδα κάτω του 2% τους τελευταίους μήνες, επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις εταιρείες του κλάδου ζωής, οι υποχρεώσεις των οποίων έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθιστώντας τις συντάξεις πιο ακριβές και τις συνθήκες λειτουργίας του κλάδου εξαιρετικά δύσκολες. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις εταιρείες που έχουν αναλάβει εγγυήσεις έναντι των ασφαλισμένων και αν και η τάση είναι η μείωση των εγγυημένων αποδόσεων, το πρόβλημα παραμένει για τα παλιά συμβόλαια που δεν μπορούν να επαναδιαπραγματευθούν.  

Κεντρικός κίνδυνος παραμένει η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και οι επιπτώσεις της κρίσης του τραπεζικού τομέα, που επηρεάζουν τις αποτιμήσεις στα στοιχεία ενεργητικού του κλάδου. Οι εξελίξεις αυτές επιδεινώνονται από το αρνητικό μακροοικονομικό περιβάλλον, τη μείωση των τιμών στις μετοχές και την αυξανόμενη αποφυγή στην ανάληψη κινδύνου, επηρεάζοντας, σύμφωνα με την EIOPA, αρνητικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του ασφαλιστικού κλάδου