Η Ευρωζώνη χρειάζεται πολιτική στήριξης για να επιβιώσει

Οι αγορές μετά από μια έντονη περίοδο μεταβλητότητας που ευνόησε το δολάριο και το γεν άρχισαν να σταθεροποιούνται. Αν και δεν υπάρχει κάποια θετική, νεότερη εξέλιξη για την ευρωπαϊκή κρίση, τεχνικά δικαιολογείται η ανάκαμψη μετά από τις ακραίες κινήσεις των προηγούμενων ημερών. Την ίδια στιγμή, τα καλύτερα στοιχεία ανάπτυξης στην Αυστραλία βοήθησαν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

Ευρύτερα, θεωρούμε ότι οι επενδύσεις ρίσκου θα καταφέρουν να ενισχυθούν τις επόμενες εβδομάδες ακόμα και υπό την απειλή της κρίσης στην Ευρωζώνη. Από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, υπάρχει ένα στοιχείο που συνεχίζει να στηρίζει τις αγορές όποτε κάμπτονται και αυτό είναι η δέσμευση των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνήσεων να παρεμβαίνουν προκειμένου να στηρίξουν τις τοπικές οικονομίες. Η προσέγγιση αυτή του «κάνω τα πάντα» προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάρρευση αποτελεί μια νέα οικονομική αντίληψη που αποδεικνύεται αποτελεσματική, όπως στην περίπτωση της αμερικανικής οικονομίας και της αργής εξόδου της από την ύφεση.

Πρόκειται για την οικονομική θεωρία των αποκαλούμενων «proponomics», δηλαδή της παροχής ρευστότητας σε ένα σύστημα προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή του με κάθε κόστος. Αν και είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επιδεινωθεί τα μακροπρόθεσμα ρίσκα της οικονομίας μέσω της τεχνητής στήριξής της, είναι επίσης αλήθεια ότι η ανικανότητα αντιμετώπισης των βραχυπρόθεσμων προβλημάτων είναι ακόμα χειρότερη από τη διοχέτευση ρευστότητας και τη χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Στην παρούσα φάση, η βραχυπρόθεσμη απειλή για την οικονομία της Ευρωζώνης είναι ακόμα χειρότερη από τη μακροπρόθεσμη και επομένως η διοχέτευση ρευστότητας είναι η πιο ενδεδειγμένη στρατηγική. Αν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορούν να επέμβουν και να διαβεβαιώσουν ότι με κάθε μέσο θα καταφέρουν να διατηρήσουν την Ευρωζώνη, τότε οι προοπτικές της θα είναι θετικές παρά τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Σήμερα συνεδριάζει η ΕΚΤ και αν και δεν αναμένεται μεταβολή στα επιτόκια, θεωρούμε ότι πρόκειται για μοναδική ευκαιρία για τον Mario Draghi να δώσει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στις υπόλοιπες οικονομίες παγκοσμίως.