Τόνοι αισιοδοξίας εν αναμονή των G7

Με τις αγορές πλέον να αφουγκράζονται προθέσεις για νέα στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας επανήλθε κατά τις ώρες της ασιατικής συνεδρίασης η διάθεση για ανάληψη ρίσκου, κάτι που στήριξε και η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας να μειώσει εκ νέου τα επιτόκια δανεισμού, αυτή τη φορά κατά 25 μονάδες βάσης (κι ενώ η αγορά σε ποσοστό 50% προεξοφλούσε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης).

Η ισοτιμία EURUSD δοκίμασε το 1,2540 προς τα πάνω, χωρίς, όμως, επιτυχία, ενώ η ισοτιμία AUDUSD δοκίμασε το 0,9790 αμέσως μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας. Ως προς την Αυστραλία, η Moody’s προειδοποίησε ότι η οικονομία της παραμένει ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ, ενώ τόνισε ότι αποτελεί πρόβλημα η εξάρτηση της χώρας από τον εξωτερικό δανεισμό.
Στις υπόλοιπες εξελίξεις, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Egan Jones υποβάθμισε την αξιολόγηση της Βρετανίας κατά μια βαθμίδα σε ΑΑ- από ΑΑ υπό το επιχείρημα ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ. Η στερλίνα διαπραγματεύεται κάτω από τα 1,5400 δολάρια.

Στην πορεία της ημέρας αναμένουμε κατά την ευρωπαϊκή συνεδρίαση τις ανακοινώσεις δεικτών PMI στην Ευρωζώνη καθώς και των πωλήσεων λιανικής Απριλίου και των εργοστασιακών παραγγελιών στη Γερμανία. Το απόγευμα ανακοινώνεται η απόφαση επιτοκίων από την Τράπεζα του Καναδά και στις ΗΠΑ ο μη-μεταποιητικός PMI Μαΐου.

Φυσικά, αναμένουμε και τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζών της Ομάδας G7 γύρω από την ευρωπαϊκή κρίση χρέους με τις αγορές να εμφανίζονται αισιόδοξες.