Άνοδος 79% στα επενδυτικά προϊόντα

Τη στροφή των αποταμιευτών από τις προθεσμιακές καταθέσεις στα επενδυτικά προϊόντα επιβεβαιώνουν τα στοιχεία για την αύξηση της παραγωγής στα προγράμματα τύπου unit linked, που δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2012, τα ασφάλιστρα του κλάδου επενδυτικών προγραμμάτων αυξήθηκαν κατά 79% και η παραγωγή του κλάδου ενισχύθηκε στα 154,5 εκατ. ευρώ έναντι 86,3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο.
Η αύξηση της ζήτησης για επενδυτικά προϊόντα, παρά το αρνητικό κλίμα στις αποταμιεύσεις, ερμηνεύεται από τη στροφή των καταθετών σε εναλλακτικές επενδύσεις, που προωθούνται από τις ασφαλιστικές εταιρείες ως ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Πρόκειται κατά κύριο λόγο για εκδόσεις στις οποίες προχώρησαν ασφαλιστικές, θυγατρικές ασφαλιστικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας και επενδύουν τα χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού. Το κίνητρο στις συγκεκριμένες εκδόσεις αποτελεί η θεματοφυλακή που βρίσκεται σε χώρες του εξωτερικού, διασφαλίζοντας σύμφωνα με τους εκδότες, τη ρευστοποίηση των χρημάτων σε ευρώ.

Η αλήθεια ωστόσο για την τύχη αυτών των συμβολαίων σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή που αποτελεί τον κύριο φόβο των επενδυτών, δεν μπορεί να διασφαλιστεί στο βαθμό που είναι άγνωστος ο χειρισμός των συγκεκριμένων συμβολαίων από την πλευρά του νομοθέτη με βάση το απευκταίο σενάριο. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και τα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζονται από ξένους θεματοφύλακες και τα οποία προωθούνται από τους τραπεζικούς ομίλους, ως αντίδοτο στη κρίση αξιοπιστίας της ελληνικής αγοράς.

Οι πωλήσεις επενδυτικών προγραμμάτων κυριάρχησαν και το 2011, οδηγώντας ανοδικά κατά 30% τις πωλήσεις προϊόντων unit linked, κόντρα στο γενικότερο κλίμα ρευστοποίησης ασφαλιστικών συμβολαίων που οδήγησαν σε πτώση του κλάδου ζωής κατά 7,9%.