Η Ισπανία τρομάζει τις αγορές και την Ευρώπη

Η Ισπανία έχει διαμορφώσει ένα έντονα πτωτικό κλίμα στις αγορές με τις αποδόσεις των ισπανικών 10ετών ομολόγων να ξεπερνούν το 6,72%, καταγράφοντας νέα ιστορικά επίπεδα και το ευρώ να χάνει σήμερα το επίπεδο του 1,2500 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας σε χαμηλά 2ετίας με πλώρη ακόμα και προς τα 1,2400 δολάρια. 

Σημαντικές πιέσεις δέχονται όλα τα νομίσματα ρίσκου και υψηλών αποδόσεων, ενώ το γεν καταγράφει σημαντική άνοδο τόσο έναντι του ευρώ όσο και έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα, η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλά 4 μηνών με την ισοτιμία GBPUSD να «χάνει» τα 1,5600 δολάρια, ενώ η ισοτιμία USDJPY σημείωσε βουτιά στα 79,00 γεν. Οι δείκτες των σημαντικότερων ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών σημειώνουν απώλειες άνω του 1%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχεται και το αργό που υποχωρεί κάτω από τα 90,00 δολάρια/βαρέλι.

Μετά από δημοσίευμα που ήθελε την απόρριψη του σχεδίου της ισπανικής κυβέρνησης για την ανακεφαλαιοποίηση της Bankia, η ΕΚΤ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση μέσω του Twitter που ξεκαθαρίζει ότι η Ισπανία δεν ζήτησε ποτέ τη συμβουλή της για τη Bankia, ούτε η ίδια έχει αποκαλύψει τη θέση της για τα σχέδια της ισπανικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας ανέφερε ότι οι ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν συνολικά 84 δισ. ευρώ για επισφάλειες και ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Bankia θα γίνει μέσω του ταμείου αναδιάρθρωσης τραπεζών FROB.

Την ίδια στιγμή η Ιταλία δανείστηκε σήμερα με υψηλό επιτόκιο αντλώντας συνολικά 5,73 δισ. ευρώ, κάτω από το στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, άντλησε 2,34 δισ. ευρώ από την πώληση 10ετών ομολόγων με μέση απόδοση 6,03%, την υψηλότερη από τις 30 Ιανουαρίου και πάνω από το 5,84% αντίστοιχης δημοπρασίας του Απριλίου. Η κάλυψη έφτασε τις 1,4 φορές του προσφερόμενου ποσού. Επίσης, άντλησε 3,4 δισ. ευρώ από 5ετή ομόλογα με απόδοση 5,66% έναντι 4,86% προηγούμενης δημοπρασίας ομολόγων λίγο μικρότερης διάρκειας.

Την κορυφή αγγίζει και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου, ξεπερνώντας το 6,1% με το spread έναντι του Bund να διευρύνεται στις 469 μονάδες βάσης.

Στις οικονομικές ανακοινώσεις, σε χαμηλά 2,5 ετών υποχώρησε η οικονομική εμπιστοσύνη το Μάιο στην Ευρωζώνη καθώς Ελλάδα και Ισπανία προδίδουν την εμβάθυνση της κρίσης.