Mε κέρδη έκλεισε το 2011 για τις μεσιτικές Matrix Α.Ε. και Matrix Cyprus Lt

Στις 21.5.2012 δημοσιεύθηκαν οι οικονομικές καταστάσεις για το 2011 της MATRIX Ανώνυμης Μεσιτικής Εταιρίας Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων, με επικεφαλής τον Δ. Τσεσμετζόγλου. Η εταιρία είναι η μόνη ελληνική μεσιτική με γραφεία στο City του Λονδίνου και την Κύπρο και με εργασίες σε πάνω από δέκα χώρες (Βαλκάνια και Μέση Ανατολή). Αξιοσημείωτο είναι ότι η μητρική Matrix Μεσίτες Ασφαλίσεων & Αντασφαλίσεων Α.Ε., καθώς και η θυγατρική της Matrix (Cyprus) Insurance and Reinsurance Brokers Ltd έκλεισαν με κέρδη το 2011, παρά την επιδεινούμενη κρίση στην Ελλάδα και την αστάθεια που επικρατεί στο διεθνές οικονομικό στερέωμα.

Αναλυτικά, οι πωλήσεις της Matrix Α.Ε. για το 2011 ανήλθαν στα €3,9 εκατ. Συγχρόνως η θυγατρική Matrix (Cyprus), ξεκίνησε τη λειτουργία της στα τέλη του 2010, και στη διάρκεια του 2011 κατάφερε να αυξήσει ταχύτατα τον κύκλο εργασιών της. Το μερίδιο αγοράς του ομίλου υπολογίζεται ότι ανέρχεται στο 42% της ελληνικής αγοράς και στο 38% της κυπριακής στις εργασίες αντασφαλιστικής μεσιτείας. Οι δύο εταιρίες – λόγω των κανόνων που διέπουν τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα – δημοσιεύουν ξεχωριστούς ισολογισμούς.

Σε ό,τι αφορά στην Matrix Α.Ε., το κόστος παροχής υπηρεσιών της εταιρίας ανήλθε στις €567.000, έναντι €376.400 το 2010, διαμορφώνοντας τον σχετικό δείκτη στο 14,4% από 7,6% το 2010. Σημειώνεται ότι, παρά την αύξηση, ο δείκτης αυτός παραμένει από τους χαμηλότερους της αγοράς (το 2010 σε σύνολο 147 ασφαλειομεσιτικών εταιριών, το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 42,53%). 

Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, η εταιρία προχώρησε σε αναδιοργάνωση και σημαντική ενίσχυση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της και ολοκλήρωσε επιτυχημένα την παρουσίαση της νέας εταιρικής της επωνυμίας. Παράλληλα, εντός του 2011 τέθηκαν οι βάσεις για τη μελλοντική της ανάπτυξη, μέσω της απόκτησης ειδικών μηχανογραφικών εφαρμογών, που επιτρέπουν τη δημιουργία αναλογιστικών μοντέλων, προσαρμοσμένων αποκλειστικά στις ανάγκες των πελατών της. 

Η επένδυση αυτή αποτελεί μοναδική καινοτομία και σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ενώ εγγυάται την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της Matrix A.E. Ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012, η εταιρία εμφανίζει αύξηση των πωλήσεων, με τον κύκλο εργασιών της να διαμορφώνεται στα €2,02 εκατ., σε σύγκριση με τα €1,23 εκατ. κατά το α’ τρίμηνο του 2011. Ανάλογη είναι και η αύξηση των κερδών, που για την ίδια περίοδο ανέρχονται στα €1,15 εκατ., σε σχέση με €0,44 εκατ. για τους 3 πρώτους μήνες του 2011.

Τα οικονομικά μεγέθη της Matrix Α.Ε. για το 2011 ενισχύουν τη θέση της εταιρίας στη διάρκεια μιας δύσκολης περιόδου για την οικονομία και στο πλαίσιο ενός ιδιαιτέρως ανταγωνιστικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, από την ανάλυση των ετήσιων αριθμοδεικτών του 2011 προκύπτει ότι η οικονομική αυτάρκεια της Matrix Α.Ε. (Ίδια Κεφάλαια προς το Σύνολο του Παθητικού) έχει αυξηθεί σε 14,01% (συγκρινόμενη με 12,84% το 2010). Τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρίας για το 2011 ανήλθαν σε €1,10 εκατ., υπογραμμίζοντας την έμφαση των μετόχων στη διασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας. Η γενική ρευστότητα της εταιρίας κυμαίνεται επίσης στα ίδια υψηλά επίπεδα του 2010, διαμορφούμενη σε 102,93%. Η διαχειριστική πολιτική της εταιρίας επίσης εμφανίζεται βελτιωμένη σε σύγκριση με το 2010. Η εταιρία δεν είχε τραπεζικό δανεισμό ή ομολογιακά δάνεια.

Τον τακτικό και φορολογικό έλεγχο της Matrix A.E. για το 2011 διενήργησε η εταιρεία ορκωτών ελεγκτών KPMG, ενώ τον έλεγχο της θυγατρικής Matrix (Cyprus) Ltd για το 2011 έχει αναλάβει αναλόγου επιπέδου ανεξάρτητο ελεγκτικό γραφείο της Κύπρου.

H Matrix Α.Ε. συνεχίζει την προσπάθειά της να γίνεται κάθε χρόνο πιο εξωστρεφής και να αποκτά διεθνή αναγνωρισιμότητα. Στόχος για το 2012 είναι να ολοκληρώσει την προσαρμογή της στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, προετοιμασία που έχει ξεκινήσει εδώ και έξι μήνες και που αποτελεί πρωτοπορία για τις μη εισηγμένες μεσιτικές ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές επιχειρήσεις. Οι οικονομικές καταστάσεις της θυγατρικής Matrix (Cyprus) Ltd είναι ήδη εναρμονισμένες με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Ο CEO της Matrix A.E. Δημήτρης Τσεσμετζόγλου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του 2011, ανέφερε ότι «Η εταιρία, ακολουθώντας πιστά τον στρατηγικό της σχεδιασμό, ισχυροποίησε τη θέση της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα επέτυχε να διαφοροποιηθεί τόσο ανά κλάδο όσο και γεωγραφικά, κάτι που αντανακλάται στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2012. 

Μέσω της Matrix Analytics σήμερα βρισκόμαστε στην ηγετική θέση από πλευράς τεχνογνωσίας, προϊόντων και εν γένει σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία των ασφαλιστικών εταιριών για το Solvency ΙΙ. Aνάλογη είναι και η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών μας στα χρηματοοικονομικά προϊόντα, που αποτελούν αγορά αιχμής σε περιόδους κρίσης. Η προσήλωσή μας στην ανάπτυξη και η συνεχής επένδυση και προσέλκυση ποιοτικών στελεχών αποτελούν θεμελιώδεις αρχές της στρατηγικής μας, αλλά κυρίως τη σωστή βάση, πάνω στην οποία θα εξακολουθήσουμε να διευρύνουμε τις εργασίες μας και να βελτιώνουμε την κερδοφορία μας».