Εντυπωσιάζουν για άλλη μια χρονιά οι επιδόσεις της Euroins. Υψηλή κεφαλαιοποίηση, μείωση του ρίσκου

Εντυπωσιακή αύξηση εσόδων και βελτιωμένο EBITDA ανακοίνωσε για ολόκληρο το 2022 η βουλγαρική Eurohold.

Ειδικότερα, ο όμιλος,  για το έτος 2022 ανακοίνωσε αύξηση εσόδων σχεδόν 77% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε πάνω από 6,3 δισεκατομμύρια BGN (3,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και αύξηση περίπου 52% στα EBITDA σε περίπου.286 εκατ. BGN (146 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με την ετήσια ενοποιημένη έκθεση.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 8,8% σε ετήσια βάση στα 68,3 εκατ. BGN (34,9 εκατ. ευρώ).

 Ο ενεργειακός βραχίονας της εταιρείας, που λειτουργεί με την επωνυμία Electrohold, είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στα αποτελέσματα καθώς συσσώρευσε περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εσόδων και βελτίωσε σημαντικά την κερδοφορία της. 

Αυτή είναι η πρώτη ετήσια έκθεση που ενοποιεί πλήρως τα αποτελέσματα των εταιρειών που εξαγόρασε η Eurohold από τον τσεχικό όμιλο CEZ το 2021. 

Οι ασφαλιστικές δραστηριότητες της Eurohold, που δραστηριοποιούνται μέσω της Euroins Insurance Group AD (EIG), συνέχισαν να σημειώνουν σταθερή ανάπτυξη λόγω της επιτυχημένης δραστηριότητας σχεδόν όλων των ασφαλιστικών τμημάτων του ομίλου. 

Τα ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 24% από έτος σε έτος σε περίπου 1,7 δισ. BGN (854 εκατ. ευρώ). Η Euroins Romania, η μεγαλύτερη θυγατρική της EIG, σημείωσε κέρδη προ φόρων 62,2 εκατ. BGN (31,8 εκατ. ευρώ) για το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2022. Τους προηγούμενους μήνες, η διοίκηση του ομίλου έλαβε βασικά μέτρα που εγγυώνται ακόμη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα στη ρουμανική μονάδα. 

Η Euroins Romania υπέγραψε νέα αντασφαλιστική συμφωνία με την EIG Re EAD, μέρος της EIG. Η σύμβαση αυτή καλύπτει ολόκληρο το ποσό των ασφαλιστικών απαιτήσεων της ρουμανικής θυγατρικής και διασφαλίζει ότι σημαντικό μέρος (87%) του κινδύνου που σχετίζεται με το χαρτοφυλάκιό της, μεταφέρεται εκτός της εταιρείας. Με αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος αναστρέφεται και στους κορυφαίους Ευρωπαίους αντασφαλιστές. Επιπλέον, πέρυσι οι μέτοχοι ανέλαβαν αύξηση του κεφαλαίου της ρουμανικής εταιρείας κατά 100 εκατ. RON (20,3 εκατ. ευρώ). Η Euroins Romania συνέχισε ακόμη να διαφοροποιεί το χαρτοφυλάκιό της προκειμένου να μειώσει τον κίνδυνο. Πέρυσι, το μερίδιο αγοράς της ασφαλιστικής εταιρείας στο τμήμα MTPL μειώθηκε κατά 15% σε περίπου 28% με βάση τον αριθμό των συμβολαίων που εκδόθηκαν από την εταιρεία και τα ταξινομημένα αυτοκίνητα στη χώρα. Σε σύγκριση με τον αριθμό των ενεργών συμβολαίων στο τέλος του 2022, το μερίδιο αυτό είναι ακόμη μικρότερο – 27,68%. Οι προσδοκίες της διοίκησης είναι ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους το μερίδιο αγοράς της Euroins Romania θα μειωθεί περαιτέρω στο 25% και θα είναι συγκρίσιμο με εκείνον από τους δύο άμεσους ανταγωνιστές της εταιρείας στον τομέα. Ταυτόχρονα, ο όγκος ασφαλίστρων της εταιρείας, που δημιουργείται από τμήματα εκτός MTPL, αυξάνεται συνεχώς. Τον τελευταίο χρόνο, ο όγκος αυτός διπλασιάστηκε. Στα τέλη Δεκεμβρίου η EIG πούλησε τις ασφαλιστικές της δραστηριότητες στη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Ταυτόχρονα, η εταιρεία διατήρησε αμετάβλητη τη συμμετοχή της στις άλλες χώρες αυτής της περιοχής – Γεωργία και Ουκρανία. 

“Κλείνουμε μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις που δύσκολα θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος που καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση και να βελτιώσουμε περαιτέρω τις επιδόσεις μας στους δύο βασικούς επιχειρηματικούς τομείς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε – ενέργεια και ασφάλιση. Ο κλάδος ενέργειας αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις τον περασμένο χρόνο, αλλά καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και αναμένουμε καλά αποτελέσματα και φέτος. Διατηρήσαμε τη δραστηριότητα των δύο ασφαλιστικών μας εταιρειών στην Ουκρανία και φροντίσαμε τους εργαζομένους μας. Όλες οι ασφαλιστικές μας μονάδες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες. Αυτό αφορά και τη μονάδα μας στη Ρουμανία, για την οποία έχουμε λάβει πρόσθετα μέτρα που διασφαλίζουν ακόμη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Με πάνω από 200 εκατ. ευρώ επενδύσεις στην Euroins Romania μέσω εξαγορών και αυξήσεων κεφαλαίου, καθώς και μέσω της υποστήριξης που προσφέραμε στην εταιρεία τα περασμένα δύσκολα χρόνια για την ασφαλιστική αγορά της Ρουμανίας, έχουμε ξεκάθαρα και επανειλημμένα επιβεβαιώσει τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων πελατών μας», σχολίασε ο Kiril Boshov, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Eurohold. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*