Νέα πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά η περιβαλλοντική ασφάλιση

του Μάρκου Τρικούπη, Underwriter στον τομέα αναλήψεων αστικής ευθύνης & μεταφορών της «Εθνικής Ασφαλιστικής»

Η κάλυψη ευθύνης περιβάλλοντος δεν είναι υποχρεωτική, προς το παρόν.  Σε πρώτη φάση, φαίνεται να περιορίζεται μόνο στην ατυχηματική ρύπανση και θα υπάρξει τουλάχιστον μία μεταβατική περίοδος ενός έτους από την ψήφιση του νόμου έως την έναρξη εφαρμογής, ώστε να υπάρχει χρόνος προετοιμασίας των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρήσεων (προσδιορισμός και μεθοδολογία προσδιορισμού ποσών ασφάλισης, ημερομηνία αναδρομικής ισχύος κ.λπ.).

Παρά το γεγονός της μη υποχρεωτικής κάλυψης ευθύνης περιβάλλοντος προς το παρόν, η «Eθνική Ασφαλιστική» προσανατολίζεται στην παροχή ασφαλιστικών προϊόντων που, και κατά την πρακτική των λοιπών αγορών των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, σε σχέση με τη φθορά στο περιβάλλον, θα καλύπτουν τη νομική ευθύνη για τα εξής:

- Σωματικές βλάβες, υλικές ζημιές και οικονομικές απώλειες σε τρίτα μέρη προερχόμενες από οικολογική ζημιά.
- Τα έξοδα για τα μέτρα άμβλυνσης και αποκατάστασης, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού της μολυσμένης γης του ασφαλισμένου.
- Την καθαρή φθορά στο περιβάλλον (δηλαδή τη ζημιά που προκαλείται από τη μετάδοση της μόλυνσης, είτε μέσω αέρα είτε μέσω νερού είτε μέσω εδάφους), καθώς επίσης και τη ζημιά σε άλλους φυσικούς πόρους.

Τα ασφαλιστικά αυτά προϊόντα μπορεί να παρέχονται είτε ως αυτόνομα συμβόλαια είτε να ενσωματώνονται με μορφή επεκτάσεων στα υπάρχοντα ασφαλιστικά προϊόντα των πελατών της εταιρείας.

Η «Εθνική Ασφαλιστική» βρίσκεται στο τελικό στάδιο της δημιουργίας ασφαλιστικών προϊόντων κάλυψης περιβαλλοντικών ζημιών. Για το σκοπό αυτό, η εταιρεία συνεργάζεται με μεγάλες αντασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε παγκόσμια κλίμακα και οι οποίες διαθέτουν μεγάλη τεχνογνωσία, ποικιλία διαθέσιμων προϊόντων και σχετικές βάσεις δεδομένων.

Πράγματι, στην «Εθνική Ασφαλιστική» πιστεύουμε ότι η ασφάλιση περιβαλλοντικών κινδύνων αποτελεί τη νέα πρόκληση για την ασφαλιστική αγορά, δεδομένου του ότι όχι μόνο αποτελεί μια επιχειρηματική ευκαιρία, αλλά και συμβάλλει στον κοινό σκοπό της προστασίας του περιβάλλοντος. Η θετική απόκριση των ασφαλιστικών εταιρειών πέρα από το άμεσο όφελος της διεύρυνσης της αγοράς αστικής ευθύνης, θα έχει και έμμεσα οφέλη, αφού θα βελτιώσει το κοινωνικό προφίλ τους. 

Οι προοπτικές του συγκεκριμένου κλάδου είναι πολύ μεγάλες, λόγω του ότι ξεκινά από μηδενική βάση, δεδομένης και της ευαισθητοποίησης του κοινωνικού συνόλου στα θέματα του περιβάλλοντος. Ο σωστός σχεδιασμός και το σωστό marketing των ασφαλιστικών προϊόντων που θα προκύψουν, μπορεί να «αφυπνίσουν» γενικότερα τον κλάδο της αστικής ευθύνης, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δεν έχει εμφανίσει την προσδοκώμενη εξέλιξη.