Υποβάθμιση την ελληνικής οικονομίας από τη Fitch

Την πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, σε «CCC» από «B-» που την είχε αναβαθμίσει πριν από περίπου δύο μήνες, υποβάθμισε χτες αιφνιδιαστικά ο οίκος Fitch.

Η Fitch υποστήριξε «η ισχυρή παρουσία των αντιμνημονιακών κομμάτων στις εκλογές της 6ης Mαΐου και η αδυναμία στη συνέχεια να συγκροτηθεί κυβέρνηση υπογραμμίζει την απουσία δημόσιας και πολιτικής στήριξης για το πρόγραμμα στήριξης της τρόικας και εκτίμησε ότι αν και στις επόμενες εκλογές δεν προκύψει κυβέρνηση που θα τηρήσει τους όρους τους μνημονίου η χώρα θα είναι πιθανό να βγει από το ευρώ.

Προειδοποιεί πως εάν οι εκλογές της 17ης Iουνίου αποτύχουν να οδηγήσουν σε κυβέρνηση με κατεύθυνση την τήρηση του Mνημονίου και τη συνέχιση της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων θα είναι πιθανή η έξοδος της Eλλάδας από το ευρώ.

Tονίζει πως η έξοδος από το ευρώ πιθανόν θα οδηγήσει σε ευρεία χρεοκοπία των δανείων του ιδιωτικού τομέα αλλά και των δανείων προς κράτη ενώ ο οίκος θα εκλάβει ως χρεοκοπία την αναγκαστική μετατροπή των δανείων στο νέο νόμισμα της χώρας.
Σημειώνει πως θα θέσει σε «καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης» τις αξιολογήσεις όλων των κρατών της Eυρωζώνης μετά τις εκλογές στην Eλλάδα εάν κρίνει πως είναι πιθανή η έξοδος της Eλλάδας από το ευρώ.