Σε αναζήτηση συνεργασιών η Τράπεζα Κύπρου

Την αναζήτηση στρατηγικών συνεργασιών στον τομέα των ασφαλιστικών υπηρεσιών, επιβεβαίωσε το Συγκρότημα της τράπεζας Κύπρου, με ανακοίνωσή του στο Χρηματιστήριο της Κύπρου. Η απόφαση εντάσσεται στη λογική της απομόχλευσης του ενεργητικού του ομίλου, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις σχέσεις τραπεζικού και ασφαλιστικού τομέα.

Να σημειωθεί ότι το μοντέλο της στρατηγικής συνεργασίας έχει επιλεγεί ήδη από τη Λαϊκή τράπεζα Κύπρου μέσω της συνεργασίας με την CNP Assurance, ενώ η συζήτηση απασχολεί και τον ελληνικό χρηματοοικονομικό κλάδο, μετά και τα προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας που έχει αναδείξει το PSI, αλλά και οι αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα προκύψουν ενόψει της Βασιλείας III και του Solvency II

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συγκροτήματος της τράπεζας Κύπρου, το μοντέλο στρατηγικής συνεργασίας που θα ακολουθήσει θα βασίζεται σε μοντέλα που έχουν εφαρμοστεί επιτυχημένα από διεθνείς τραπεζικούς οργανισμούς και θα διασφαλίζει τη συνέχιση της ομαλής και ποιοτικής εξυπηρέτησης των πελατών του Συγκροτήματος. Οι ενέργειες αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαίων του Συγκροτήματος, δεδομένων των αυξημένων εποπτικών απαιτήσεων από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και τη Βασιλεία ΙΙΙ. 

Το Συγκρότημα της τράπεζας Κύπρου, έχει σημαντική παρουσία στο χώρο των τραπεζοασφαλειών στην Κύπρο, μέσω της Eurolife, η οποία ελέγχει το 28% της τοπικής αγοράς, ενώ στο τομέα των γενικών ασφαλίσεων δραστηριοποιείται μέσω της εταιρείας Γενικές Ασφάλειες Κύπρου. Στην Ελλάδα το Συγκρότημα της τράπεζας Κύπρου, δραστηριοποιείται μέσω δύο υποκαταστημάτων, που αναπτύσσουν εργασίες bankassurance με παραγωγή που διαμορφώθηκε στα 13 εκατ. ευρώ το 2011 στο τομέα ζωής και 13,6 εκατ. ευρώ στον κλάδο ζημιών.