Πιθανή ενίσχυση της στερλίνας

Η ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας κυριαρχεί στο σημερινό ευρωπαϊκό ημερολόγιο. Οι προσδοκίες θέλουν τον επικεφαλής της BoE, Mervyn King να διατηρεί την ίδια πολιτική, δηλαδή τα επιτόκια δανεισμού στο 0,5% και το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων στα 325 δισ. στερλίνες. Η σημερινή απόφαση θα ληφθεί στη βάση των ανανεωμένων εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό τριμήνου, οι οποίες θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα και θα δώσουν το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κεντρική τράπεζα το επόμενο τρίμηνο. Η αμετάβλητη πολιτική σημαίνει στήριξη για τη στερλίνα και ένδειξη ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό όπως αποτυπώθηκαν στα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου είναι πιθανό να υπερισχύσουν των ανησυχιών για την ανάπτυξη παρά την είσοδο της Βρετανίας σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο.

Επίσης, η ΕΚΤ δημοσιεύει σήμερα τη μηνιαία έκθεση του Μαΐου που θα περιλαμβάνει και τις προβλέψεις επαγγελματιών αναλυτών. Οι traders θα ενημερωθούν για τις προοπτικές της οικονομικής κρίσης, ενώ θα αναζητήσουν ενδείξεις για πιθανά νέα μέτρα στήριξης από την ΕΚΤ στο άμεσο μέλλον. Δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή κρίση αποτελεί το πιο σημαντικό εμπόδιο στην παγκόσμια ανάπτυξη, μια αρνητική έκθεση θα έχει εξίσου αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ και στη διάθεση για ανάληψη ρίσκου γενικότερα.

Το δολάριο και το γεν υποχώρησαν κατά την ασιατική συνεδρίαση μετά από δύο ημέρες ανόδου. Το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκε μετά την απρόσμενη αύξηση των θέσεων εργασίας τον Απρίλιο κατά 15.500 τη στιγμή που η ανεργία υποχώρησε στο 4,9%, σε χαμηλά έτους. Τα περαιτέρω στοιχεία της ανακοίνωσης αποδείχτηκαν λιγότερο θετικά καθώς η αύξηση των προσλήψεων προήλθε αποκλειστικά από τις θέσεις ημιαπασχόλησης ενώ στην πλήρη απασχόληση οι θέσεις εργασίας υποχώρησαν κατά 10.500 τη στιγμή που και το ποσοστό συμμετοχής υποχώρησε στο 65,2%.

Παρ’ όλα αυτά, η πτώση της ανεργίας ήταν αρκετή για να μειώσει τις προσδοκίες για μια ακόμα μείωση επιτοκίων από την RBA τον Ιούνιο. Η αγορά τώρα προεξοφλεί σε ποσοστό 63% μια πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες σε σχέση με 90% πριν την ανακοίνωση. Ωστόσο, τα στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου στην Κίνα ήταν αυτά που ξεχώρισαν με τις εισαγωγές να βρίσκονται στάσιμες και τις εξαγωγές να αυξάνονται με τον βραδύτερο ρυθμό σε διάστημα τριών μηνών, ενδυναμώνοντας τους φόβους επιβράδυνσης στον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αυστραλίας. Τα futures του S&P 500 δείχνουν άνοδο, ένδειξη ότι τα νομίσματα που ακολουθούν την κατεύθυνση των μετοχών θα ενισχυθούν.