Ξένα κρατικά ομόλογα «βαραίνουν» τις ασφαλιστικές

Νέα «ομολογιακή» βόμβα απειλεί να τινάξει στον αέρα την κεφαλαιακή επάρκεια της ασφαλιστικής αγοράς. Πρόκειται για κρατικά ομόλογα τα οποία κατέχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες και έχουν εκδώσει κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στη δύνη της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, στα χέρια της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς βρίσκονται κρατικά ομόλογα αξίας 140 εκατ. ευρώ της Πορτογαλίας, 38 εκατ. ευρώ της Ισπανίας, 195 εκατ. ευρώ της Ιταλίας και 25 εκατ. ευρώ της Ιρλανδίας.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η αξία των εν λόγω ομολόγων υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, και εφόσον οι χώρες που τα εξέδωσαν ακολουθήσουν την πορεία της Ελλάδας, τότε η κεφαλαιακή επάρκεια του ασφαλιστικού κλάδου θα δεχθεί ένα ακόμη ισχυρό πλήγμα.

Το θέμα εξετάζει ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος, που έχει φροντίσει να καταγράψει τα «κόκκινα» ευρωπαϊκά ομόλογα και να επισημάνει στις ασφαλιστικές εταιρείες τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν για τον κλάδο αν τεθούν υπό καθεστώς PSI, όπως οι Ελληνικοί τίτλοι πριν από μερικές εβδομάδες.

Πηγές του ιw προσθέτουν ότι πρόθεση της Εποπτικής Αρχής δεν είναι να προκαλέσει πανικό ή αναταραχή στην αγορά, αλλά να προλάβει τα χειρότερα εφόσον η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Σημειώνεται ότι, η ασφαλιστική αγορά προσπαθεί ήδη να θεραπεύσει τις πληγές της από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI+) οπότε αν στα «χέρια» της «σκάσουν» κι άλλοι ομολογιακοί τίτλοι, τότε οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες.