Αναζητούνται 1,3 δις ευρώ για τη Solvency II

Άκρως αποκαλυπτικά για την ασφαλιστική αγορά και τις κεφαλαιακές της ανάγκες εν όψει Solvency II αποδείχθηκαν τα συμπεράσματα της άσκησης QIS 5, σύμφωνα με τα οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να ενισχυθούν κατά 1,3 δισ. ευρώ στο διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του 2013.

Πρόκειται ωστόσο για υποχρεώσεις που υπολογίσθηκαν με ορισμένες παραδοχές:

-          Πρώτον ότι τα οικονομικά στοιχεία στα οποία βασίσθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος «βλέπουν» τις χρήσεις 2009, 2010, και το εννεάμηνο του 2011.

-          Δεύτερον ότι στο ποσό του 1,3 δισ. ευρώ έχουν υπολογιστεί και οι απώλειες από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στο PSI, με την απομείωση των ομολογιακών τίτλων να φθάνει στο 50% (αντί του 65%).

-          Τρίτον ότι πρόκειται για μια θεωρητική αποτίμηση η οποία δεν επιβάλλει στις εταιρείες την άμεση συγκέντρωση των προαναφερόμενων κεφαλαίων, αλλά τις προετοιμάζει για την ομαλή προσαρμογή τους στο Solvency II, για το οποίο πλέον μεσολαβεί περίπου ενάμιση χρόνος.

«Η άσκηση QIS 5 λειτούργησε ως μια «φωτογραφική εικόνα» των κεφαλαιακών αναγκών των ασφαλιστικών εταιρειών, ως μια αξιολόγηση που σκοπό έχει να προετοιμάσει τον κλάδο να θωρακιστεί επαρκώς έναντι του νέου καθεστώτος κάλυψης των εποπτικών του κεφαλαίων» αναφέρουν κύκλοι της αγοράς που προσθέτουν ότι, στο πλαίσιο της ενημερωτικής συνάντησης της περασμένης εβδομάδας, από την Τράπεζα της Ελλάδος τονίσθηκε ότι η εποπτική αρχή έχει πλέον ένα «δείγμα γραφής» από όλες τις εταιρείες, μια βάση για να συζητήσει με κάθε μια χωριστά πως θα συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαιά της.

Ο Τειρεσίας

Στο μεταξύ, σε ότι αφορά το ζήτημα του Τειρεσία για τους διαμεσολαβούντες, στις 15 του μηνός η Τ.τ.Ε. έχει καλέσει εκπροσώπους από το σύνολο της αγοράς προκειμένου να συζητήσει το θέμα, και κυρίως να επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι στις προθέσεις της ΔΕΙΑ είναι ο Τειρεσίας να εφαρμοστεί ανεξάρτητα από τις όποιες αντιδράσεις έχουν εκφραστεί μέχρι και σήμερα.

Σημειώνεται ότι το θέμα απασχολεί, πέρα από τους διαμεσολαβούντες, και τις ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες ωστόσο επισήμως δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί.