Επτά κόμματα μπαίνουν στη βουλή

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων των βουλευτικών εκλογών κανένα κόμμα δε σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς δε διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών η ΝΔ συγκεντρώνει το 18,88% καταλαμβάνοντας 108 έδρες στη βουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ το 16,76% με 52 έδρες, το ΠΑΣΟΚ το 13,19% με 41 έδρες, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 33 έδρες, το ΚΚΕ 8,47% με 26 έδρες, η Χρυσή Αυγή το 6,97% με 21 έδρες και η Δημοκρατική Αριστερά  το 6,1% με 19 έδρες.

Οι επόμενες ημέρες θα κρίνουν αν θα σχηματιστεί βουλή απο αυτή την εκλογική αναμέτρηση ή αν η χώρα θα κάνει και πάλι εκλογές. Σύμφωνα με το άρθρο 37, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσει στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει μέσα σε τρεις ημέρες να επιδιώξει συνεργασία με άλλο ή άλλα κόμματα ώστε να επιτευχθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 151 εδρών. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό θα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει διερευνητική εντολή στο δεύτερο κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ, και αν πάλι δεν υπάρξει αποτέλεσμα στο τρίτο κόμμα που αναδείχθηκε από τις εκλογές.

Αν και οι τρεις διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν τότε σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας ο ΠτΔ καλεί τα πρώτα τρία κόμματα και αν και πάλι επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών. Αν και αυτή η προσπάθεια αποτύχει αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό κυβέρνησης, όσο το δυνατό ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές και διαλύει τη Βουλή.