Συζητήσεις για συγχωνεύσεις στην ασφαλιστική αγορά

Σε εσπευσμένες συνενώσεις οδηγούνται από τις γενικότερες εξελίξεις στην οικονομία και πολύ περισσότερο στον κλάδο δυνάμεις της ασφαλιστικής αγοράς.  

Οι κεφαλαιακές υποχρεώσεις που «γεννιούνται» από την εφαρμογή της Solvency II, η πτώση της παραγωγής σε βασικούς κλάδους Ασφάλισης, οι ακυρώσεις συμβολαίων που γιγαντώνονται αριθμητικά, αλλά και η αναβάθμιση που ζητεί η Τ.τ.Ε. για τις υποδομές των εταιρειών, όπως εξάλλου και η υποχρεωτική εφαρμογή των ΔΛΠ από το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών, εξαναγκάζουν κάποιες μονάδες της αγοράς στη συγκέντρωσή τους σε μεγαλύτερα εταιρικά σχήματα.

Όπως δηλώνουν στο iw υψηλόβαθμά στελέχη του κλάδου, φέτος οι απώλειες εσόδων που καταγράφονται στις Γενικές Ασφάλειες είναι άνευ προηγούμενου. Ειδικότερα, εκτιμούν ότι οι Ασφαλίσεις Αυτοκινήτων θα χάσουν στο τέλος του έτους το 10% της παραγωγής του 2011, οι Ασφαλίσεις Περιουσίας θα εμφανίσουν αρνητική ανάπτυξη κατά περίπου 15%, ενώ ο κλάδος Ασφάλισης Μεταφορών θα βρεθεί κυριολεκτικά στον αέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα των συγχωνεύσεων στον κλάδο συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος με εκπροσώπους από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες και θέμα την προετοιμασία της αγοράς για τη Solvency II, αλλά και την παρουσίαση των συμπερασμάτων από την άσκηση QIS 5 που πραγματοποιήθηκε με βάση τα οικονομικά στοιχεία του 2010.

Στο πλαίσιο αυτής λοιπόν της συνάντησης, υψηλόβαθμα στελέχη της Τ.τ.Ε. επέμειναν ιδιαίτερα στην ανάγκη που υπάρχει η αγορά να συγκεντρωθεί, με τρόπο ώστε στο άμεσο μέλλον τα ασφαλιστικά σχήματα να έχουν τέτοιο όγκο, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα κόστη λειτουργίας τους, τα οποία λόγω και της Solvency II θα είναι σημαντικά υψηλότερα από ότι σήμερα.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, πέρα από τη θεωρητική προσέγγιση του θέματος, στην αγορά καταγράφονται κινήσεις μεταξύ μετόχων μικρομεσαίων εταιρειών με την προοπτική της συγκέντρωσής τους σε ενιαίο σχήμα. 

Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε μια από τις περιπτώσεις αυτές, των διαβουλεύσεων ηγείται μέτοχος εταιρείας που και κατά το παρελθόν είχε αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία.