Πρεμιέρα αποζημιώσεων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής

Ξεκινά από σήμερα από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής, η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλισμένους της VDV Leben, η άδεια της οποίας ανακλήθηκε ένα χρόνο περίπου πριν. Το Εγγυητικό Κεφάλαιο θα διαθέσει σε πρώτη φάση 17 εκατ. ευρώ, όσα είναι δηλαδή τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει από τις εισφορές των ασφαλιστικών εταιρειών κατά τα δύο χρόνια λειτουργίας του. Το σχετικό ποσό θα καλύψει σε ποσοστό 60% περίπου τις απαιτήσεις των δικαιούχων, οι οποίοι ανέρχονται συνολικά σε 8.000. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εγγυητικού Κεφαλαίου στους δικαιούχους θα καταβληθεί ποσό έως 7.000 ευρώ έναντι της συνολικής απαίτησης που δικαιούται το κάθε συμβόλαιο. Για τα συμβόλαια για τα οποία έχει πιστοποιηθεί απαίτηση
μεγαλύτερη των 7.000 ευρώ, η διαφορά που απομένει θα καταβληθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση η απόφαση της τμηματικής καταβολής λήφθηκε με γνώμονα το όφελος των δικαιούχων, καθώς με δεδομένο ότι τα περιουσιακά στοιχεία της VDV κατά την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ήταν μηδενικά, η κάλυψη της απαίτησης θα γίνει αποκλειστικά από ιδίους πόρους του Εγγυητικού. Η τμηματική καταβολή διασφαλίζει ότι από το σύνολο των συσσωρευμένων κεφαλαίων του Εγγυητικού θα ικανοποιηθούν άμεσα, έστω τμηματικά, όλοι οι πιστοποιημένοι δικαιούχοι. 

Η επιλογή της τμηματικής καταβολής ικανοποιεί σε ποσοστό 60% τις απαιτήσεις των δικαιούχων, που έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά τους, ενώ οποιαδήποτε μελλοντική μεταβολή των δηλωθέντων στοιχείων του δικαιούχου θα πρέπει να κοινοποιείται με δική του υποχρέωση εγκαίρως στο Εγγυητικό.