Αναζητείται ανάδοχος για Ασπίς και Commercial

Διορία έως τις 4 Μαϊου έχουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την ανάληψη μέρους ή του συνόλου του χαρτοφυλακίου της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value. Η Τράπεζα της Ελλάδος προχώρησε στην προκήρυξη του διαγωνισμού, που προβλέπεται στο νόμο για τη διερεύνηση ενδιαφέροντος, που θα ακολουθήσει συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. 

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος θα κρίνει το ενδεχόμενο συνέχισης μιας μερίδας συμβολαίων από το σύνολο των 300.000, που άφησαν πίσω τους οι δύο εταιρείες, οδηγώντας σε αβεβαιότητα αντίστοιχο περίπου αριθμό ασφαλισμένων.

Οι προσδοκίες επιτυχίας του διαγωνισμού είναι εξαιρετικά περιορισμένες, στο βαθμό που οι υποχρεώσεις της Ασπίς Πρόνοια, υπερβαίνουν τα 600 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα οι υποχρεώσεις της Commercial Value υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή η περιουσία των δύο εταιρειών δεν ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την προκήρυξη οι τυχόν ενδιαφερόμενοι που θα προσέλθουν στο πρώτο στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα αποκτήσουν πρόσβαση στα οικονομικά δεδομένα των δύο εταιρειών και αφού αξιολογήσουν τα στοιχεία, θα μπορούν να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά εντός είκοσι ημερών. 

Ο ανάδοχος μπορεί να προτείνει τη μείωση των απαιτήσεων των ασφαλισμένων στο επίπεδο που έχει εισηγηθεί ο Επόπτης Χαρτοφυλακίου Ζωής, περικόπτοντας δηλαδή δραστικά τις απαιτήσεις από τα επενδυτικά προϊόντα και προσαρμόζοντας προς τα κάτω τις αποδόσεις των ασφαλιστικών προϊόντων ζωής. Σε περίπτωση εξεύρεσης αναδόχου αναστέλλονται για δύο χρόνια οι αιτήσεις εξαγοράς.

Σε περίπτωση που δεν βρεθεί ανάδοχος οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να αποζημιωθούν από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής σε ποσοστό έως και 70% των απαιτήσεών τους.

Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος μπορείτε να διαβάσετε εδώ