Αύξηση των καθαρών κερδών του κατά 3,9% πέτυχε ο όμιλος Atradius

Ο όμιλος Atradius, κατέχοντας ηγετική θέση στη παγκόσμια αγορά της ασφάλισης πιστώσεων, είσπραξης επισφαλών απαιτήσεων και bonding, ανακοίνωσε κερδοφόρα αποτελέσματα μετά φόρων ύψους  129,8 εκ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2011, συνοδευόμενα από αύξηση του κύκλου εργασιών σε  1.553,8 εκ. ευρώ.

Βασικοί οικονομικοί δείκτες

• Τα καθαρά κέρδη μετά φόρων αυξήθηκαν κατά 3,9% σε 129,8 εκ. ευρώ από  124,9 εκ. ευρώ το 2010
• Το εισόδημα από ασφαλιστικές εργασίες αυξήθηκε κατά 3,8% σε  1.504,6 εκ. ευρώ από 1.449,7 εκ. ευρώ το 2010
• Gross combined ratio 84,9% σε σύγκριση με 74,0% το 2010
• Τα ίδια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 9,2% σε 1.130,1 εκ.  ευρώ από  1.035,2 εκ. ευρώ το 2010
• Η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων των μετόχων ανήλθε στο 12%

Στα αποτελέσματα αυτά αντικατοπτρίζεται η έμφαση που δίνει η Atradius στη βέλτιστη παροχή υπηρεσιών προς τους πελάτες της σε συνδυασμό με την ανάκαμψη που σημειώθηκε στην παγκόσμια οικονομία κατά το πρώτο μισό του έτους. Έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους πελάτες της Atradius να διευρύνουν τους εμπορικούς ορίζοντές τους και να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, συνεισφέροντας στην ανάπτυξη του τομέα ασφάλισης πιστώσεων της Atradius στην πλειονότητα των αγορών.  

Το τμήμα Special Products της Atradius, μέλος του τομέα Ασφάλισης Πιστώσεων που προσφέρει ασφαλιστικές λύσεις σε ιδιάζουσες περιπτώσεις, πραγματοποίησε σημαντική αύξηση εσόδων της τάξης του 17%, ύψους  34,9 εκ.

Η υπηρεσία bonding η οποία παρέχεται  στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τις Σκανδιναβικές χώρες ανέφερε έσοδα  84,5 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση ασφαλίστρων κατά 12,1%.

Ο Κος Isidoro Unda, πρόεδρος και CEO του ομίλου Atradius δήλωσε: «Παρά την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών κατά το δεύτερο μισό του έτους και την αναστάτωση που επικρατεί στην Ευρωζώνη, οι υψηλής ποιότητας υπηρεσίες της Atradius μας επέτρεψαν να διευρύνουμε την έκθεση μας στον κίνδυνο διατηρώντας την κερδοφορία μας, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πελάτες μας απ τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή την περίοδο το επιχειρείν»

Οι ζημιές παρά το αυξανόμενο ρίσκο επισφαλειών παραμένουν υπό έλεγχο – τα λειτουργικά έξοδα διατηρούνται χαμηλά

Το εξειδικευμένο τμήμα οικονομικής ανάλυσης το οποίο συνεισέφερε σημαντικά στα αποτελέσματα του 2011, έδωσε στην Atradius τη δυνατότητα να αποτρέψει τους πελάτες της από το να συναλλαγούν επί πιστώσει με αγοραστές που παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο μη πληρωμής και να τους οδηγήσει προς ασφαλείς και κερδοφόρες συναλλαγές.

Το net claims ratio της Atradius αυξήθηκε στο 50,3% το 2011 σε σύγκριση με το 44,6% το 2010. Η αύξηση αυτή είναι λογική συνέπεια της αύξησης των ασφαλίστρων (η έκθεση στον κίνδυνο αυξήθηκε κατά 6,9% το 2011) και της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα λειτουργικά έξοδα παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα (άνοδος κατά μόνο 3,2% – κατώτερη απ την κατά 3,8% αύξηση εσόδων) ενώ το καθαρό κόστος αντασφάλισης βελτιώθηκε σε  92,6 εκ. το 2011 σε σύγκριση με 244,1 εκ. ευρώ το 2010.     

Τα έσοδα προερχόμενα από παροχή υπηρεσιών, το 73% των οποίων προέρχεται από την είσπραξη επισφαλών απαιτήσεων, ήταν κατά 6,1% μικρότερα εξαιτίας των χαμηλότερων ασφαλισμένων ζημιών που δέχτηκε ο όμιλος το 2011, νούμερο που όμως σχεδόν αποσβέστηκε απ την αύξηση των κατά 6,0% εσόδων που προήλθαν απ’ τις επανεισπράξεις ανασφάλιστων απαιτήσεων.

Τα επενδυτικά αποτελέσματα αυξήθηκαν κατά 37,1% το 2011 και ανήλθαν σε  31,1 εκ. σε σύγκριση με τα € 22,7 εκ. το 2010 παρά τα χαμηλά επιτόκια. Το γεγονός αυτό ισχυροποίησε τη στρατηγική του ομίλου που δίνει έμφαση στη συντήρηση κεφαλαίων.

Το μοντέλο της Atradius «Roadmap to Success» 

Στις αρχές του 2011 η Atradius  εισήγαγε ένα νέο μοντέλο οργάνωσης με στόχο τη συνεχή βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πελάτες της, παραχωρώντας περισσότερες αρμοδιότητες στα τοπικά υποκαταστήματά της ανά την υφήλιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στα υποκαταστήματα που διατηρούν στενές σχέσεις με τους Ασφαλισμένους να διασφαλίσουν πως τόσο εκείνοι όσο και οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές θα λάβουν τις βέλτιστες υπηρεσίες που δύναται η Atradius να προσφέρει, προσαρμόζοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στις ιδιαίτερες ανάγκες του εκάστοτε πελάτη. Η θετική απήχηση που είχε αυτή η καινοτομία είναι προφανής από τα υψηλά ποσοστά διατηρησιμότητας συμβολαίων που παρουσίασε η Atradius καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Νέα προϊόντα και συμμαχίες στηρίζουν τις προσδοκίες των πελατών 

Μολονότι είναι ευρέως γνωστό πως η Atradius είναι ο market leader στις υπηρεσίες που παρέχει προς πολυεθνικούς οργανισμούς προτεραιότητα της είναι να εξυπηρετεί επιχειρήσεις κάθε μεγέθους. Έτσι το 2011 εισήγαγε στην αγορά το «Modula First», ένα νέο ασφαλιστικό προϊόν σχεδιασμένο για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παρότι το προϊόν δεν στερείται των χαρακτηριστικών ενός τυπικού συμβολαίου Ασφάλισης Πιστώσεων τόσο η τιμολόγηση του όσο και η διαχείριση του έχουν απλοποιηθεί καθιστώντας το έτσι μια πολύ ελκυστική εναλλακτική για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με διαρκή στόχο τη φυσική παρουσία της σε όλες τις περιοχές που οι πελάτες της δραστηριοποιούνται, η Atradius έχει δώσει έμφαση στις αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας των οποίων η οικονομική σημασία και άνοδος παραμένει σημαντική και συνεχής. Μέσω της πανασιατικής συνεργασίας με την Tokio Marine Asia Pte Ltd, η Atradius κατόρθωσε να εδραιωθεί περαιτέρω στην περιοχή στην οποία είχε ήδη σημαντική παρουσία και να προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες της στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας.  

Οι προοπτικές του 2012 – αυξημένη ζήτηση των υπηρεσιών της Atradius

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της Atradius ο Κος Isidoro Unda καταλήγει: «Παρά την παρατεταμένη οικονομική και πολιτική κρίση που χαρακτήρισε το 2011 οι πελάτες μας είχαν οφέλη απ τη συνεργασία τους με την Atradius και την σιγουριά που τους παρέχουμε ώστε να συνεχίζουν να συναλλάσσονται με ασφάλεια. Είμαι πεπεισμένος ότι οι υπηρεσίες μας θα αποκτήσουν όλο και μεγαλύτερη αξία δεδομένης της οικονομικής αβεβαιότητας που κυριαρχεί. Η βέλτιστη παροχή υπηρεσιών στους πελάτες μας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα μας και μέσω του νέου μοντέλου οργάνωσης θα υπάρξει και νέα ώθηση προς αυτή την κατεύθυνση τόσο κατά το 2012 όσο και στα επόμενα έτη