Φωνές αντίρρησης για τον Τειρεσία των διαμεσολαβητών

Την παράταση της διαβούλευσης για τη δημιουργία της βάσης δεδομένων της Τειρεσίας, ζητά το προεδρείο της ΕΑΔΕ, προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την περαιτέρω συζήτηση των επίμαχων σημείων όπως αυτά έχουν διατυπωθεί στο σχέδιο καταστατικού. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της ΕΑΔΕ με τον πρόεδρο της Επιτροπής για τους Διαμεσολαβούντες κ. Πάνο Δημητρίου κατά την οποία συμφωνήθηκε το αίτημα να παραπεμφθεί στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.

Οι εκπρόσωποι των διαμεσολαβούντων εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το σχέδιο κανονισμού της Τειρεσίας, που σύμφωνα με τον προεδρείο της ΕΑΔΕ αποτελεί «παγκόσμια πρωτοτυπία», καθώς δεν υπάρχει παρόμοιο δημιουργίας αντίστοιχης βάσης δεδομένων σε καμιά ευρωπαϊκή αγορά. 

Επίμαχο θέμα είναι η δυνατότητα καταγγελίας της σύμβασης που έχει μια εταιρεία με το διαμεσολαβών πρόσωπο στην περίπτωση της εκ προθέσεως εσφαλμένης συμπλήρωσης προτάσεων για ασφάλιση ή της υποβολής μη εγκεκριμένης από τον ασφαλισμένο αίτησης τροποποίησης των όρων των συμβολαίων.

Οι περιπτώσεις αυτές μπορούν να πιστοποιηθούν από την εμπλοκή τρίτου προσώπου, δηλαδή τον ασφαλισμένο πελάτη, τα συμφέροντα του οποίου μπορεί να έρθουν σε σύγκρουση με αυτά του διαμεσολαβούντος προσώπου κατά τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, δημιουργώντας καταχρηστικά φαινόμενα συμπεριφοράς. Περαιτέρω οι ρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν σε κατάχρηση της θέσης των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες μπορούν να καταγγείλουν τη σύμβαση με τον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή για πράξεις ή παραλείψεις, για τις οποίες οι ίδιες έχουν πειθαναγκάσει το διαμεσολαβητή.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις καταγγελίας της σύμβασης από την πλευρά της εταιρείας και ένταξης του διαμεσολαβούντα προσώπου στην Τειρεσίας όχι για θέματα οικονομικής συμπεριφοράς, αλλά για θέματα που έχουν να κάνουν με την παραποίηση όρων των συμβολαίων ή τη πρόταση ασφάλισης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το σχέδιο του καταστατικού τα δεδομένα του νέου αρχείου θα αφορούν:
– Σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, οι οποίοι έχουν καθυστερήσει να αποδώσουν εισπραχθέντα ασφάλιστρα προς τις εταιρείες, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας (αρ. 33 παρ. 2 ν.δ/τος 400/70), εφόσον τα ασφάλιστρα αυτά υπερβαίνουν συνολικά το ποσό των 5.000 ευρώ (σε εγγεγραμμένα ασφάλιστρα συμβολαίων παραγωγής τους) για χρονικό διάστημα άνω των τριών μηνών από την ημερομηνία που η σχετική οφειλή έγινε απαιτητή (χωρίς τη μεσολάβηση καταγγελίας).

– Σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, των οποίων η σχετική σύμβαση έχει καταγγελθεί για τους παρακάτω λόγους:
1. Ανεξόφλητα υπόλοιπα ασφαλίστρων, που είχαν εισπραχθεί και θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί, σύμφωνα με τους όρους των συμβάσεων συνεργασίας και τη νομοθεσία.
2. Μη τήρηση όρου σύμβασης διακανονισμού οφειλών μεταξύ του Φορέα και του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή
3. Αλλοίωση ποσών συναλλαγών.
4. Έκδοση ασφαλιστηρίων ή άλλων εταιρικών εγγράφων/ εντύπων που δεν έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα.
5. Εκ προθέσεως εσφαλμένη συμπλήρωση προτάσεων ασφάλισης.
6. Εμπλοκή σε απατηλές αιτήσεις ασφαλιστικών αποζημιώσεων.
7. Μη απόδοση στον ασφαλισμένο ή σε τρίτο ποσών αποζημιώσεων/ασφαλισμάτων.
8. Υποβολή μη εγκεκριμένης από τον λήπτη της ασφάλισης / ασφαλισμένο αίτησης εξαγοράς.
9. Υποβολή μη εγκεκριμένης από τον λήπτη της ασφάλισης / ασφαλισμένο αίτησης τροποποίησης όρων συμβολαίων.
10. Μη εγκεκριμένη από τον λήπτη της ασφάλισης / ασφαλισμένο μεταφορά ασφαλιστικής σύμβασης.
11. Επιβολή κύρωσης από Δημόσια Αρχή για παράβαση της ασφαλιστικής νομοθεσίας ή/και της νομοθεσίας περί προστασίας καταναλωτή.
12. Απόκρυψη του γεγονότος της άσκησης επαγγέλματος χωρίς να έχει αποκτηθεί ή αφού έχει αφαιρεθεί η άδεια προς τούτο ή πληροφοριών που στοιχειοθετούν τους λόγους που οδήγησαν στο γεγονός αυτό.
13. Επιβολή κυρώσεων λόγω παραβίασης της νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος.