Κρίσιμη μέρα για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στην ασφαλιστική αγορά

Κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σημερινή μέρα για τους εργαζόμενους στην ασφαλιστική αγορά, αλλά και για τις ίδιες τις ασφαλιστικές εταιρείες, καθότι κρίνεται η τύχη της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Χθες στελέχη της διοίκησης της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος είχαν την τελευταία συνάντησή τους με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των εργαζομένων, στο πλαίσιο της οποίας οι δύο πλευρές φέρονται να συμφώνησαν σε βασικά σημεία της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφήνοντας ωστόσο μια σειρά από ανοικτά ζητήματα, που όμως δεν κρίνονται -εκ πρώτης- τόσο σημαντικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iw, για τα ζητήματα αυτά καλείται να αποφασίσει σήμερα η Ένωση και εφόσον η θέση της είναι θετική, θα ανάψει το «πράσινο φως» για την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο πλευρές φέρονται να έχουν συμφωνήσει σε τρία βασικά σημεία:

-          Για τη μείωση του βασικού μισθού στα περίπου 850 ευρώ από 956 ευρώ που είναι σήμερα.
-          Για τον καθορισμό πλαφόν σε ότι αφορά το ποσοστό της μείωσης στα υπόλοιπα κλιμάκια που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 12%.
-          Για τον περιορισμό του αριθμού των επιδομάτων.

Σημειώνεται ότι οι δύο πλευρές, με βάση την προθεσμία που καθόρισε το διοικητικό συμβούλιο Μαρτίου της Ένωσης, έπρεπε ήδη από τις 8 Απριλίου είτε να είχαν καταλήξει σε κάποια συμφωνία, είτε να είχαν προχωρήσει σε διακοπή του διαλόγου. Φαίνεται ωστόσο ότι, κρίθηκε σκόπιμο οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και μετά το Πάσχα, οπότε αν όλα σήμερα κυλήσουν χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας θα αποτελέσει γεγονός για την ασφαλιστική αγορά.

Θα πρέπει τέλος να τονιστεί ότι, τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών χαρακτηρίζουν επιβεβλημένες τις μειώσεις μισθών, καθότι, όπως αναφέρουν, η κρίση έχει χτυπήσει την «καρδιά» του κλάδου, με τους ομίλους να μετρούν απώλειες από τις ακυρώσεις συμβολαίων, αλλά και τη δυστοκία νοικοκυριών και επιχειρηματιών να διαθέσουν μέρος του εισοδήματός τους σε ασφαλιστικά προϊόντα.