Ασφάλιση σκαφών από την Chartis

του Θανάση Πετρόπουλου, Chief Underwriter, Consumer Lines στην Chartis

Οι Έλληνες ανέκαθεν είχαν μία ιδιαίτερα στενή σχέση με την πλεύση και τα σκάφη αναψυχής. Μπορεί οι ρυθμοί πώλησης σκαφών να έχουν πέσει σε σχέση με προηγούμενα έτη, ωστόσο και φέτος το καλοκαίρι αναμένουμε πως οι ιδιοκτήτες σκαφών θα τα χρησιμοποιήσουν, έστω και λιγότερο, για τις προσωπικές τους διακοπές.

Έχοντας φτάσει στην περίοδο όπου όλοι οι ιδιοκτήτες σκαφών ετοιμάζονται για το καλοκαίρι και επιλέγουν την ασφάλιση για το σκάφος τους, ερχόμαστε αντιμέτωποι με συχνά ερωτήματα ασφαλισμένων για το ιδανικό εύρος των καλύψεών τους. 

Η Chartis, με πολύχρονη εμπειρία στην ασφάλιση σκαφών αναψυχής, έχει δημιουργήσει προγράμματα με πολύ καλή σχέση τιμής και προσφερόμενης κάλυψης για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε ασφαλιζόμενου.

Το βασικό πακέτο κάλυψης της  Chartis, πέραν της Αστικής Ευθύνης, η οποία βάσει νόμου είναι υποχρεωτική για όλα τα σκάφη αναψυχής άνω των 7 μέτρων και όλα τα ταχύπλοα, παρέχει μία σειρά επιπλέον καλύψεων όπως το κόστος που προκύπτει για την ανέλκυση ή μετακίνηση ναυαγίου, ζημίες σε τρίτους κατά την οδική μεταφορά του σκάφους ή κάλυψη προσωπικού ατυχήματος του κυβερνήτη και των επιβαινόντων. Το ετήσιο κόστος ασφάλισης για όλες τις προαναφερόμενες καλύψεις για σκάφη μήκους μέχρι 10 μέτρα δεν ξεπερνά τα ευρώ161.

Περνώντας σε ένα πιο ενισχυμένο πακέτο καλύψεων, η Chartis προβλέπει κάλυψη κατά παντός κινδύνου όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ζημίες από σύγκρουση, πρόσκρουση, βύθιση, ανατροπή, κακοκαιρία, κλοπή, πειρατεία, πυρκαγιά, κακόβουλες ενέργειες . Παράλληλα, το σκάφος καλύπτεται όταν πλέει, ελλιμενίζεται, βρίσκεται εκτός θαλάσσης σε προστατευόμενο χώρο, καθώς και κατά τη διάρκεια της οδικής μεταφοράς του. Σε αυτές τις περιπτώσεις το συμβόλαιο προσαρμόζεται στα μέτρα του πελάτη για να καλύψει τις δικές του συγκεκριμένες ανάγκες. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η πλειοψηφία των αποζημιώσεων που δίνονται από την Chartis αφορούν σε αυτές τις κατηγορίες ζημιών.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τα παραπάνω, βλέπουμε πως τα πακέτα κάλυψης διαμορφώνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες και την οικονομική δυνατότητα όλων των ασφαλισμένων. Αν σκεφτούμε μάλιστα πως μία μέση ζημία για σκάφη προσωπικής αναψυχής ανέρχεται στα ευρώ7.000*, είναι σαφές πως το κόστος του ασφαλίστρου είναι η ελάχιστη επένδυση του ιδιοκτήτη στην εξασφάλιση της περιουσίας του.

*Στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών για το 2010.