Στo σταυροδρόμι της πληροφορικής με την ασφαλιστική αγορά

Συγκεχυμένη είναι η εικόνα της οργάνωσης στην ασφαλιστική αγορά, καθώς όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτης Κατσαϊδώνης, Γενικός ∆ιευθυντής της PK DATA, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iw  «σε ένα ρευστό περιβάλλον όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις στην οργάνωσή τους από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, από το νέο κανάλι της ηλεκτρονικής πώλησης που δοκιμάζει ήδη σχέσεις πελατών, διαμεσολαβούντων και ασφαλιστικών εταιρειών». Ο κ. Κατσαιδώνης αναφέρθηκε επίσης στα προϊόντα που θα αποτελέσουν το μέλλον στο χώρο της πληροφορικής, στους στόχους της εταιρείας για τα επόμενα χρόνια αλλά και τη νέα πλατφόρμα «Hermes».

iw? Πείτε μας δυο λόγια για σας. Πώς βρεθήκατε στο χώρο της πληροφορικής;

Π.Κ.: Όλα ξεκίνησαν πριν από 15 χρόνια, όταν, για τις ανάγκες μου ως ασφαλιστικός σύμβουλος, «ανέπτυξα» ένα ερασιτεχνικό λογισμικό πώλησης και κατάλαβα πόση αξία έδινε στη δουλειά μου. Κατάφερα να δημιουργώ ασφαλιστικά προγράμματα με αμεσότητα και ακρίβεια μπροστά στον πελάτη, γεγονός που έκρινε την έκβαση της πώλησης, και να πραγματοποιώ τις εργασίες μου πέντε φορές γρηγορότερα από πριν, εξοικονομώντας σημαντικό χρόνο για να αφοσιωθώ στην ανεύρεση νέων πελατών, προσπερνώντας τις εργασίες διεκπεραίωσης, που μας καθυστερούν όλους.
Είχα την τύχη οι τότε άνθρωποι της Εθνικής Ασφαλιστικής να αγκαλιάσουν αυτήν την ιδέα και έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο λογισμικό αυτόματης τιμολόγησης στην Ελλάδα και μαζί του ξεκίνησε η εμπλοκή μου με την πληροφορική.

iw? Από πότε δραστηριοποιείται η PK Data στην Ελλάδα;

Π.Κ.: Η PK Data ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της ιδέας μου για ενσωμάτωση της πληροφορικής στον τρόπο εργασίας των στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, με σκοπό την επιτάχυνση των εργασιών, τυποποιώντας ηλεκτρονικά τις διαδικασίες ασφάλισης.

iw? Ποιος είναι ο πυρήνας εργασιών της εταιρείας σας;

Π.Κ.: Δημιουργούμε καινοτόμα προϊόντα πληροφορικής για την ασφαλιστική αγορά, τα οποία παρέχουν σημαντικές υποδομές στους πελάτες μας. Στόχος των προϊόντων της PK Data είναι να συνεισφέρει στην ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς, παρέχοντας προϊόντα που καθιστούν τις καθημερινές εργασίες πιο παραγωγικές.

iw? Σε ποιους επιχειρηματίες του κλάδου απευθύνεστε;

Π.Κ.: Απευθυνόμαστε σε κάθε επαγγελματία και επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον ασφαλιστικό χώρο, από τον απλό ασφαλιστικό σύμβουλο και πράκτορα μέχρι τις μεγάλες μεσιτικές και τις ασφαλιστικές εταιρείες. 

iw? Γιατί να επιλέξει κάποιος να συνεργαστεί μαζί σας;

Π.Κ.: Πρωτίστως, για να δώσει ώθηση στην επιχείρησή του και για να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Παρέχουμε εργαλεία τα οποία απλοποιούν και συντομεύουν τις εργασίες μιας επιχείρησης ή ενός επαγγελματία της ασφαλιστικής αγοράς. Ο πελάτης μας εξοικονομεί χρόνο και ενέργεια με τα προγράμματα που του παρέχουμε, πραγματοποιώντας τις εργασίες του έως και 10 φορές γρηγορότερα σε σχέση με τους συναδέλφους του, που ακολουθούν τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας.
Επίσης, η PK Data έχει αποδείξει ότι, εκτός από πολύ στοχευμένα προϊόντα, διαθέτει τέτοια τεχνολογική υπεροχή και τόσο υψηλό επίπεδο service όσο καμία άλλη επιχείρηση στον κλάδο.

iw? Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Π.Κ.: Η καινοτομία και η άριστη γνώση της αγοράς εκ των έσω. Δημιουργούμε λύσεις που βελτιώνουν τις υπάρχουσες υποδομές, προσφέροντας ανάπτυξη. Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η επαναστατική πλατφόρμα «Hermes» που δημιουργήσαμε, η οποία θα εξοικονομήσει χιλιάδες εργατοώρες από την ασφαλιστική αγορά. Βοηθάμε τους πελάτες μας να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο που αφιερώνουν σε τυπικές εργασίες διεκπεραίωσης, για να αφοσιωθούν στις σημαντικές εργασίες ανάπτυξης της επιχείρησής τους.

Για άλλη μια φορά αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι ασφαλιστικές εργασίες, ενσωματώνοντας όλα τα συστήματα και τις διαδικασίες σε μία και μόνο πλατφόρμα.
Επιπλέον, στην PK Data είμαστε ευέλικτοι και αναγνωρίζουμε την ποιότητα, γι’ αυτό από την ίδρυσή μας συνεργαστήκαμε στρατηγικά με το Infodromio, ένα εργαστήρι ανάπτυξης ασφαλιστικού λογισμικού με πολλές περγαμηνές, απόλυτη εξειδίκευση, υψηλή τεχνογνωσία και εικοσαετή παρουσία στο χώρο. Αυτή η συνεργασία αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα, αφού δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε προϊόντα προσαρμοσμένα απόλυτα στις ανάγκες του πελάτη, με τεχνολογία αιχμής.

iw? Συνεργάζεστε στενά με την ασφαλιστική αγορά. Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την οργάνωση και την ανάπτυξή της;

Π.Κ.: Υπάρχει πολύς δρόμος για να πούμε ότι οι εταιρείες εκμεταλλεύονται την υπάρχουσα τεχνολογία προς όφελός τους. Υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες σε επίπεδο υποδομής, τις οποίες ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί τα στελέχη του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του τεχνολογικού επιπέδου της αγοράς αποτελεί η αντίδραση των στελεχών που τους φέρνουμε για πρώτη φορά σε επαφή με την πλατφόρμα Hermes. Ενώ παρουσιάζουν δυσπιστία στην αρχή, όταν αντιληφθούν το χρόνο που κερδίζουν στην καθημερινή τους εργασία, εντυπωσιάζονται! 

Στην PK Data, επί χρόνια, αναζητούμε το σταυροδρόμι όπου συναντιούνται η πληροφορική με την ασφαλιστική αγορά και δυστυχώς η εικόνα της οργάνωσης που αντικρίζουμε σήμερα είναι πιο συγκεχυμένη από ποτέ, καθώς σε ένα ρευστό περιβάλλον όλοι οι εμπλεκόμενοι προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις στην οργάνωσή τους από το νέο νομοθετικό πλαίσιο, από το νέο κανάλι της ηλεκτρονικής πώλησης που δοκιμάζει ήδη σχέσεις πελατών, διαμεσολαβούντων και ασφαλιστικών εταιρειών. Αξιοσημείωτες είναι πάντως οι μεγάλες διαφορές σε τεχνολογικό επίπεδο των συστημάτων που λειτουργούν στις ασφαλιστικές σήμερα και η αδυναμία πολλών ιθυνόντων να κατανοήσουν ότι η διαδραστικότητα των συστημάτων τους με άλλα συστήματα, και κυρίως με αυτά που υιοθετούν οι συνεργάτες τους, είναι κεφαλαιώδους σημασίας.

iw? Ποιες είναι οι εταιρείες με τις οποίες έχετε συνεργασία;

Π.Κ.: Η Εθνική Ασφαλιστική έχει εμπιστευθεί για πάνω από μία δεκαετία προϊόντα μας κυρίως για το δίκτυο πωλήσεών της. Ενδεικτικά να σας πούμε ότι συνεργαζόμαστε επίσης με τις ασφαλιστικές Αγροτική Ασφαλιστική, EFG Eurolife, Interamerican, AXA, Dynamis και με τις μεσιτικές Elysee, Attica Insurance Brokers, ΕΛΠΑ Ασφάλειες και με πάνω από 2.000 μικρότερα πρακτορεία και ασφαλιστικούς συμβούλους.

iw? Ποια προϊόντα πιστεύετε ότι αποτελούν το μέλλον;

Π.Κ.: Τα διαδικτυακά προϊόντα, που παρέχονται ως υπηρεσία. Αυτά τα προϊόντα έχουν συνήθως μια συνδρομή και δεν απαιτούν αρχική επένδυση ούτε αγορά πρόσθετου λογισμικού ή hardware. Το μέλλον λοιπόν αποτελούν τέτοια προϊόντα, που θα ενοποιούν, ανάλογα με τον επιχειρηματία, σε μία πλατφόρμα όλες τις επιχειρηματικές του διαδικασίες. Προϊόντα που θα συνδέουν τον καταναλωτή, τον πελάτη, το διαμεσολαβούντα και τις ασφαλιστικές με διαδραστικότητα από κάθε κανάλι σύγχρονης επικοινωνίας. Προϊόντα που θα δίνουν τη δυνατότητα της άμεσης σύγκρισης προϊόντων και ποιότητας υπηρεσιών με την αντίστοιχη προστιθέμενη αξία κάθε ασφαλιστικής επιχείρησης.

iw? Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τα επόμενα χρόνια;

Π.Κ.: Ο βασικός μας στόχος, αυτή τη στιγμή, είναι να επικοινωνήσουμε το ισχυρότερο προϊόν μας – το Hermes – στα στελέχη και τις εταιρείες της αγοράς. Πρόκειται για ένα προϊόν τόσο καλό, που αν το χρησιμοποιήσεις μία φορά, δεν μπορείς ποτέ να το εγκαταλείψεις. Η πρόκληση για εμάς είναι να πείσουμε και τους πιο δύσπιστους στα προϊόντα πληροφορικής, να μπουν και να δουν το σύστημά μας στην πράξη. Απευθύνεται στις επιχειρήσεις ασφαλιστικής διαμεσολάβησης και συνδέει την έδρα με το δίκτυό της και τις ασφαλιστικές με τις οποίες συνεργάζεται σε μία κοινή πλατφόρμα. Σήμερα προσφέρει για τον κλάδο του αυτοκινήτου πολυτιμολόγηση, σύγκριση, προσφορά, αποστολή αίτησης, αποδοχή, εκτύπωση σήματος ή συμβολαίου και στατιστικά χαρτοφυλακίου. 

Επιμέρους στόχος μας είναι η αύξηση της διαδραστικότητας του Hermes με τα συστήματα των ασφαλιστικών, η ολοκλήρωση και η επέκτασή του και σε άλλους κλάδους. Επίσης, η υποστήριξη E-Shop από την πλατφόρμα είναι στα άμεσα σχέδιά μας, ενώ η εξαγωγή της στο εξωτερικό αποτελεί μελλοντικό μας στόχο.

Άμεσο στόχο αποτελεί ακόμη η αναβάθμιση όλων των προϊόντων μας, ώστε να είναι διαθέσιμα ως υπηρεσία, καθώς και η λειτουργία τους σε tablets και smartphones.

Διαχρονικός μας στόχος, όμως, παραμένει η εκμετάλλευση των τεράστιων δυνατοτήτων της πληροφορικής για την ανάπτυξη της ασφαλιστικής αγοράς.