ZEW και Ισπανία βοήθησαν την ανάληψη ρίσκου

Αρκετές θεμελιώδεις αφορμές υπήρξαν σήμερα κατά τις πρωινές ώρες ώστε να τονώσουν το ρίσκο και να οδηγήσουν το ευρώ πάνω από το 1,3150 έναντι του δολαρίου και τη στερλίνα στο 1,5970 επίσης σε σχέση με το δολάριο. Ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW στη Γερμανία σημείωσε απρόσμενη άνοδο στις 23,4 μονάδες τον Απρίλιο έναντι εκτιμήσεων για πτώση στις 19,0 μονάδες, γεγονός που δείχνει τις επενδυτικές προσδοκίες για τις «αντοχές» της γερμανικής οικονομίας παρά τις εκτός ελέγχου και δικαιολογημένες ανησυχίες για την εμβάθυνση της κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια κυρίως λόγω της Ισπανίας.

Αν και η Ισπανία σήμερα δανείστηκε με τεράστιο κόστος δανεισμού στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, η ζήτηση κινήθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα προσδοκώμενα. Ειδικότερα η μέση απόδοση στις δημοπρασίες 12μηνων και 18μηνων εντόκων γραμματίων αυξήθηκε για πρώτη φορά από τον περασμένο Νοέμβριο στο 2,623% από το 1,418% και στο 3,11% από το 1,711% αντίστοιχα σε σχέση με προηγούμενες δημοπρασίες αντίστοιχης διάρκειας. Η ζήτηση για τα 12μηνα έντοκα ήταν ισχυρή (κάλυψη 2,9 φορές σε σχέση με 2,14) και για τα 18μηνα έντοκα στις 3,77 φορές από τις 2,93.

Ως αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς ισπανικού ομολόγου στον απόηχο των δημοπρασιών υποχώρησε κάτω από το 6,00% μετά το υψηλό που άγγιξε χθες στο 6,156% (υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβρη). Το επόμενο τεστ για την Ισπανία είναι στις 19 Απριλίου με τις δημοπρασίες μακροπρόθεσμων τίτλων, 2ετών και 10ετών ομολόγων.

Στη Βρετανία η αύξηση του πληθωρισμού στο 3,5% το Μάρτιο από το 3,4% και του δομικού πληθωρισμού στο 2,5% από το 2,4% έδωσαν ώθηση στη στερλίνα δεδομένου ότι ο υψηλός πληθωρισμός απομακρύνει το ενδεχόμενο νέας στήριξης. Δεν είναι απίθανο η ισοτιμία GBPUSD να «πιάσει» το 1,6000 αν έχει με το μέρος της την ενίσχυση της ανάληψης ρίσκου.

Και στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός παρέμεινε στο 2,7% παρά τις μέσες εκτιμήσεις για πτώση στο 2,6%, κάτι που δυσκολεύει το έργο της ΕΚΤ για αποκλιμάκωση των πιέσεων κάτω από το όριο του 2%.

Χαμένο ήταν το γεν κατά τις πρωινές ώρες τόσο σε σχέση με το ευρώ όσο και σε σχέση με το δολάριο. Μάλιστα το EUR/JPY ενισχύθηκε πάνω από τα 106,00 γεν.