Με ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται οι ζημιές του PSI στις ασφαλιστικές

Την επέκταση της ευνοϊκής ρύθμισης για την αναβαλλόμενη φορολογία που θα ισχύσει για τις τράπεζες, ζητά ο ασφαλιστικός κλάδος σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι απώλειες από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων. 

Το μέτρο θα επιτρέψει τον συμψηφισμό μελλοντικών κερδών με τη ζημιά που υπέστησαν οι επιχειρήσεις από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, οδηγώντας ουσιαστικά στην επιστροφή κεφαλαίου για τους μετόχους των εταιρειών.

Η ρύθμιση φέρεται να έχει συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης, τρόικας και τραπεζών και αναμένεται να εφαρμοστεί για όλες τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου, μεταξύ των οποίων και οι ασφαλιστικές εταιρείες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο χρονικός ορίζοντας που θα ισχύσει το μέτρο, ενδέχεται να φθάνει ακόμη και την 20ετία και προϋπόθεση για την εφαρμογή του είναι η συμβατότητά του με το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Βασιλείας 3 και με τη Φερεγυότητα 2. 

Υπενθυμίζεται ότι οι ζημιές από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στο PSI υπολογίζονται στο 1 δις ευρώ και σε ότι αφορά τον εποπτικό χειρισμό τους, αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης από την Τράπεζα της Ελλάδος.